31.08.2015

Máte pocit, že jste se dostali na vrchol možností ve své současné práci ? V jiných odděleních nejsou žádné otevřené příležitosti a vy se obáváte, že to bude již napořád to samé ?

Než podniknete jakékoliv kroky, ujistěte se, že neexistuje žádná možnost, jak přidat své současné práci na různorodosti bez toho, aby vás museli povýšit, nebo jste se přesunuli do jiného oddělení. Můžete například pracovat na projektech s jiným teamem. Nebo můžete pracovat na zcela jiných projektech v rámci vaší pracovní skupiny. Změna klientů, pro které pracujete, je též jednou z možností. Pokud ale nenajdete možnost nalézat nové výzvy a realizovat se v rámci své současné práce, hledejte ještě jiné možnosti.

Jsem usedlý/á
Je dost možné, že existuje mnoho zajímavějších externích pracovních příležitostí než je ta vaše a vás trápí skutečnost, že se nedokážete odhodlat a opustit komfortní zónu. Zkuste se zeptat sám sebe, zda toto nevypovídá něco o vaší odvaze, sebejistotě a ambicích.
Dobře si rozmyslete, zda opravdu změnu potřebujete anebo je to jen pocit, že byste změnu měli vykonat. Je příčinou vaší motivace změnit práci srovnání se svým vrstevníkem, který vydělává na vyšší pozici více peněz anebo je příčinou vaší nepohody vnitřní pnutí, jež nejde překonat? Pokud si budete jisti, že svoji situaci zlepšíte, změnu udělejte. Pokud jste však pouze ve chvilkovém rozmaru, nezapomínejte na to, že existují mnohem větší problémy než dočasná nespokojenost s pracovním zařazením.

Žádné vyhlídky na povýšení
Máte pocit, že jste udělali všechno proto, abyste se posunuli vpřed, ale nedaří se vám toho dosáhnout. Zamysleli jste se nad tím, zda nejste ve špatné společnosti anebo zda neděláte něco špatně právě vy? 
Chcete-li povýšit, musíte se kromě odvádění perfektní práce snažit pochopit, kdo o těchto věcech rozhoduje, jaká jsou kritéria, kdy se tato rozhodnutí dělají a jaké dopady bude toto rozhodnutí mít pro kolegy a nadřízené. Udělejte analýzu vaší výkonnosti – jakými zkušenostmi, expertízou, znalostmi a dovednostmi disponujete – a jak důležité jsou tyto kategorie pro úspěch firmy.

Jsem v kleci, ze které není úniku
Chcete odejít, ale nevíte přesně, jak na to. Pracovat na plný úvazek a do toho si hledat novou práci, je celkem časově náročné a vyčerpávající. Při ledabylém hledání můžete brzy získat pocit, že vás nikde jinde nechtějí. Soustřeďte se na to, jaké techniky hledání používáte. Reagujete na jakoukoliv pozici, která jakžtakž odpovídá vašemu profilu anebo vybíráte z dostupných možností ty, které se pro vás hodí nejvíce? Přizpůsobujete svůj motivační dopis a životopis pro každou pozici anebo zasíláte stejný (obecný) životopis všude, kam se hlásíte?
Při hledání práce rovněž záleží na správném načasování. Určitě existují společnosti, které by o vás měly zájem, nicméně v době, kdy jste si práci hledali, možná zrovna nenabíraly nové zaměstnance. Podmínky na trhu práce se neustále mění a tedy výsledky hledání práce před měsícem nemusí nic vypovídat o tom, jak se vám s hledáním práce bude dařit za měsíc.

Na velkou změnu je již pozdě
Zřejmě pro vás nebude složité najít podobnou práci, jakou vykonáváte teď. Nicméně, vy chcete dělat něco jiného a obáváte se, že krok do neznáma může být příliš velký anebo jste na tuto změnu čekali příliš dlouho. 
Řekněme si to narovinu – existují určitá povolání, se kterými nelze začít pozdě. S vrcholovým sportem nelze začít ve třiceti, na druhou stranu existuje spousta zaměstnání, která nemají “expirační” datum. Budete muset překonat roky nebo dokonce dekády zkušeností, které jste usilovně sbírali a kdy jste platili za odborníka ve svém oboru. Uděláte-li si však dobrý průzkum nových možností v novém oboru, zapracujete na rebrandingu své osobní značky a dostatečně se připravíte na nové výzvy, změna kariéry pro vás nebude ničím složitým.

Bojím se, že nezvládnu nové výzvy.
Další variantou vašeho kariérního vývoje může být, že jste dosáhli všeho, co jste chtěli – povýšili vás, dostali jste přidáno, získali jste vysněnou práci nebo jste změnili profesi. Teď jste ale v situaci, že musíte dostát svým závazkům a máte obavy, že nenaplníte očekávání, která do vás byla vložena, případně že selžete nebo se ztrapníte.
Najděte si podporu při zvládání nových úkolů od šéfa nebo kolegů a získejte přístup ke zdrojům, které vám pomohou začlenit se do nové organizace rychleji a efektivněji. Personální oddělení identifikuje školení, která jsou k dispozici na vaší pozici, a váš mentor vás může zasvětit do vnitrofiremních procesů, aby vám ulehčil začátky na novém pracovišti. Vaše obavy, že nezvládnete nové úkoly,  postupem času pominou a vy si budete užívat nové výzvy, které vám nová role přináší.

Zdroj: monster.cz

profese- kurzy-zkoušky