03.08.2015

Lidskému mozku se dost často jeví lépe „špatné známé” než „potenciálně lepší neznámé”. Proto mnoho lidí zůstává v práci, která je nebaví a nevyhovuje jim. Tohle jsou některé z věcí, kterým se mnoho lidí bojí změny – a které vás možná brzdí v získání lepšího místa.

1. Stejně by mě jinde nevzali

Hledání práce může být vyčerpávající a velmi náročné na udržení vlastního sebevědomí. I mnoho schopných lidí je nějakou dobu bez zaměstnání. Pro mnoho lidí to vypadá tak děsivě, že se do toho ani nechtějí pouštět. Jenže ono to nemusí být tak černé. Ve skutečnosti si velké množství personalistů stěžuje na to, že nemohou na danou pozici nikoho sehnat. Ekonomická krize už polevila a mnoho firem právě teď nabírá nové lidi. Často stačí trochu zariskovat a napsat osobnější a kreativnější motivační dopis a životopis. Představte si sami sebe na HR oddělení a dívejte se na své dokumenty touto optikou. Co by vás zaujalo?

2. Tohle už umím. Přijdu do nové práce a nebudu tušit, která bije

To je naprostá pravda. První tři měsíce v nové práci budou nejspíš náročné kdekoliv. Ale po dalším půl roce už si nejspíš také kdekoliv zvyknete a začnete si tam připadat docela jistě. Obzvlášť, pokud úplně měníte pozici nebo obor, čeká vás zpočátku nejspíš hodně frustrace a překážek. Ale také hodně nových podnětů, prostoru k růstu a energie, která vzniká, když se někam pohybujete. Nevadí chvíli netušit, která bije. Znalosti a dovednosti nezískáte jinak, než že budete něco nového zkoušet.

3. Všude je něco. Tady mi vadí plat, jinde mi můžou vadit lidi

Snad na každé práci je něco, co vám začne časem vadit. Některé věci jsou z hlediska životní spokojenosti důležitější než jiné – pracovat někde, kde jsou špatné vztahy mezi kolegy, bývá často horší, než mít málo peněz nebo dělat rutinní úkoly. Zkuste si udělat tabulku věcí, které vám vyhovují a těch, které vám nevyhovují. Klidně jim přiřaďte hodnoty podle toho, jak jsou pro vás důležité. A podívejte se na ně z pozice co nejvíce nezávislého pozorovatele. Představte si třeba, že se díváte na pracovní situaci svého kamaráda a máte mu poradit, co dělat dál. Napište si i své pocity a myšlenky a důvody vztahující se ke změně práce. Pokud byste zůstávali jen z nejistoty nebo setrvačnosti, zkuste domýšlet do konce své obavy a otestovat, nakolik jsou reálné.

4. Nezbývá mi tolik času do mateřské/důchodu. Už to nějak doklepu

Pokud se jedná o pár měsíců, máte nejspíš svatou pravdu. Pokud se jedná o několik let, myslete na to, že jde o váš čas a váš život. Do značné míry je na vás, jak ho strávíte. A v každém případě to nemusí být ve společnosti lidí, které nemáte rádi. Odejít z opravdu nepříjemné práce bývá výrazně větší výzva, než odejít z práce dobré – pokud jste pod velkým tlakem, ve stresu a pod kontrolou nadřízených, těžko se chodí na pohovory. Sledovat nabídky a ptát se nezávazně lidí vám však nikdo zabránit nemůže. Pokud se vám změna podaří, za roky větší spokojenosti to nejspíš bude stát.

5. Beze mě to pořádně nikdo neudělá!

Můžete být jediný učitel, který na škole neučí podle starých metod a kterému záleží na studentech, byť pomalu vyhořívá. Můžete být lékař, který se zajímá o pacienty a je za to postihován, protože není dost rychlý. A nebo můžete být jediný expert na likvidaci speciálního typu odpadů ve vaší firmě. Máte pocit, že někoho nebo něco svou činností zachraňujete. Častěji, než se možná zdá, zůstávají lidé v nevyhovující práci z pocitu zodpovědnosti. Vůči zákazníkům, nadřízenému nebo práci samotné. Pravda však je, že ono se to bez vás ve skutečnosti obejde. Zodpovědnost máme primárně každý sám za sebe a za svou vlastní spokojenost.

Zdroj: jobs.cz, Nela Wurmová

Cesta k nové kvalifikaci a celostátně platnému dokladu, který získáte, aniž byste museli znovu zasednout do školních lavic :