06.10.2014

Dne 1. října 2014 se v Českých Budějovicích setkali zaměstnavatelé, kteří ve své firemní praxi prověřili kvalitu Národní soustavy kvalifikací (NSK) nejen při získávání nových zaměstnanců.

   

České Budějovice/ Dne 1. října 2014 se v Českých Budějovicích setkali zaměstnavatelé, kteří ve své firemní praxi prověřili kvalitu Národní soustavy kvalifikací (NSK) nejen při získávání nových zaměstnanců.   

V prostorách hotelu Budweis se sešli personalisté a ředitelé významných firem převážně z Jihočeského regionu, aby ve slavnostní atmosféře převzali ocenění své práce v podobě certifikátu NSK. Certifikát je určen společnostem, které využívají jedinečný systém umožňující získat požadovanou kvalifikaci i jinak, než jen v počátečním vzdělávání, tedy ve škole.

Setkání se účastnil ředitel úřadu Jihočeské hospodářské komory Ing. Luděk Keist, který certifikační konferenci zahájil úvodním slovem. Svaz průmyslu a dopravy ČR reprezentoval Ing. Bohumil Mužík, zástupce manažera úseku Projekty a za společnost TREXIMA, spol. s r. o. pozvání přijal výkonný ředitel Ing. Jaromír Janoš. Přínosy NSK pro spolupráci firem a Úřadu práce shrnula Ing. Milada Brejchová, Odborný poradce pro zprostředkování Úřadu práce ČR ve Strakonicích. Konkrétní zkušenosti s NSK z firemní praxe přítomným představila Ing. Věra Vrchotová, ředitelka pro rozvoj lidských zdrojů společnosti MOTOR JIKOV Group a.s., Ing. Dana Feferlová, ředitelka Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, o. p. s., a pan Vladimír Houser, ředitel závodu společnosti Tonak a.s.

Ocenění si z rukou představitelů SPČR, HK ČR a společnosti TREXIMA převzalo 24 společností. Tyto firmy reprezentují široké oborové spektrum zaměstnavatelů v České republice: gastronomie, oděvnictví, poradenství, strojírenství a mnoho dalších.

Za všechny oceněné shrnula přínosy NSK Mgr. Saskia Hyklová z firmy BORS Břeclav a.s.:

Profesní kvalifikace jsou skvělou pomůckou, kterou využíváme jednak pro upřesnění interních popisů funkčních míst zavedených v naší společnosti dle normy ISO 9001 a jednak v rámci inzerce nabízených míst. Potencionální uchazeči mají díky nim jasnou představu o náplni práce ještě před absolvováním osobního pohovoru.  V budoucnu chceme začít Národní soustavu kvalifikací využívat i v rámci systému hodnocení a motivace našich zaměstnanců.“

Certifikované firmy využívají NSK především při náboru nových zaměstnanců, kdy jim tento systém pomáhá konkrétně specifikovat potřebnou kvalifikaci, dále pak při popisu pracovních míst, tvorbě kompetenčních modelů, při nastavení firemního systému hodnocení, odměňování a vzdělávání pracovníků. Systém NSK se tak stává účinným a uceleným nástrojem moderní personalistiky. 

 

    

Seznam certifikovaných společností:

SCB Foundry, a.s.

Europasta SE

dm drogerie markt, s.r.o.

INIZIO s.r.o.

INIZIO Internet Media s.r.o.

SOPHIA, jazykové služby s.r.o.

ZÁRUBA GASTRO a.s.

BRITEX - CZ, s.r.o.

Elektrotechnický zkušební ústav, s.p.

TSE spol. s r.o.

CB Auto a.s.

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

TranSoft a.s.

Rodenstock ČR s.r.o.

Jihočeská hospodářská komora

Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů, o.p.s.

LAUFEN CZ s.r.o.

Tonak a.s.

Dopravní podnik města České Budějovice, a.s.

BORS Břeclav a.s.

Madeta a.s.

Občanské sdružení CHANCE IN NATURE - LOCAL ACTION GROUP

Občanské sdružení Rozkvět zahrady jižních Čech

Triol CZ, a.s.

Řempo CB, a.s.