25.03.2015

Téměř 65 procent lidí z Moravskoslezského kraje by neváhalo a kvůli lepšímu pracovnímu uplatnění by vyměnilo pozici i profesní obor. Vyplývá to z průzkumu Národní soustavy kvalifikací (NSK).

„Na profesní změně láká lidi vidina lepšího finančního ohodnocení a práce v oboru, který by je bavil či zajímal,“ objasnil hlavní manažer projektu NSK Ivo Jupa a doplnil, že od změny ale zájemce odrazuje několik překážek. „Polovina lidí se bojí, že by v regionu jinou práci nenašla, 35 procent odrazuje dočasná ztráta příjmů a 16 lidí ze sta míní, že nemá pro jinou práci kvalifikaci,“ sdělil. Podle průzkumu, který pro NSK zpracovala společnost Ipsos, je v Moravskoslezském kraji pouze 33 procent zaměstnanců spokojeno s prací. Ve 47 procentech případů trápí lidi malé platy, 26 procentům dotázaných vadí mizivé vyhlídky kariérního vzestupu a 19 procent z nich si stěžuje na monotónnost zaměstnání. „Celorepublikový průzkum prováděný na 1500 respondentech ukázal, že výsledky pro Moravskoslezský kraj odpovídají českému průměru.

            „Šest z deseti obyvatel regionu by kvůli lepším pracovním podmínkám či spokojenosti změnilo zaměstnání, dalších 14 procent lidí by měnilo v oboru a celá polovina by klidně volila i zcela jiný profesní obor, než ve kterém pracují,“ uvedl Vladimír Voznička, mluvčí projektu NSK. Podle něj průzkum současně prokázal, že 63 procent lidí ze severu Moravy a Slezska pracuje v jiném nebo pouze příbuzném oboru, než vystudovali. Právě certifikát o profesní kvalifikaci je mnohdy klíčem k nalezení práce. Získat certifikát umožňuje právě NSK, lidé přitom nemusí studovat několik let. Stačí, pokud potvrdí požadované znalosti a dovednosti složením kvalifikační zkoušky. „Chceme pomoci lidem, kteří usilují o nové profesní cíle. Získané osvědčení jim jejich cestu usnadní,“ vysvětlil Jupa.

            K únoru 2015 bylo v Česku schváleno 679 profesních kvalifikací a vykonáno 111 136 zkoušek. Mezi profese, o které je největší zájem, patří strážný, obsluha CNC strojů, chůva pro děti do zahájení školní docházky, florista nebo údržba veřejné zeleně.

 

Zdroj: Právo - severní Morava a Slezsko