22.07.2015

Polovina firem na světě plánuje letos nabírat zaměstnance, pětina chce naopak propouštět. To je hlavní závěr světového průzkumu společnosti PwC. Navyšovat stavy hodlají správci aktiv, zdravotnické a farmaceutické společnosti. Tvrdým oříškem je ale najít schopné lidi. V Česku chybí hlavně IT specialisté.

České firmy potvrzují výsledky světového průzkumu společnosti PwC v otázce náboru nových zaměstnanců. Těch, které chtějí letos navyšovat stav pracovníků, je více než polovina (55 %). Loni mělo tyto plány pouze 44 procent oslovených podniků. Pozitivně lze hodnotit i klesající podíl těch společností, které naopak hodlají propouštět. Letos to plánuje 18 procent českých firem, což představuje oproti loňskému roku, kdy mělo tyto plány celých 28 procent oslovených, výrazný posun.  

Ve světovém měřítku hodlají nabírat lidi zejména společnosti, které se zabývají správou aktiv (asset management) a zdravotnické  či farmaceutické podniky.  

Největší změnu ve prospěch náboru zaznamenalo letos odvětví těžby. Zatímco loni o zvýšení počtu zaměstnanců uvažovala pouze čtvrtina těžebních firem, letos hodlá navýšit počet zaměstnanců více než polovina (52 %) z nich.

Opačné situaci čelí odvětví výroby energií a telekomunikací. Ačkoli ještě v loňském roce téměř tři pětiny výrobců energií (57 %) chtěli zvýšit počet zaměstnanců, letos to zvažuje přibližně třetina (36 %).  Ani sektor telekomunikací nebyl ušetřen náborového pesimismu. Loni mělo v plánu zvýšit počet zaměstnanců 52 procent telekomunikačních firem, letos už je to pouze 40 procent. Nejhůře si vede sektor lesnictví a papírenství, kde hodlá letos přijmout nové zaměstnance pouze čtvrtina (27 %) firem.

Zásadní problém, na který budou i letos šéfové firem narážet, je nedostatečná kvalifikace uchazečů. "Najít správné lidi bude letos jedním z nejtěžších úkolů vedoucích. Většina z nich zároveň přiznala, že hledá zaměstnance se širší škálou dovedností než v minulosti. Zároveň si uvědomují potřebu přistupovat k zaměstnancům individuálně. Téměř dvě třetiny firem proto mají již nyní strategii diversity a začleňování a 85 procent uvedlo, že jim to zlepšilo i jejich výsledovku," říká Daniel Soukup, odborník na řízení lidských zdrojů PwC ČR. 

Cesta k globálnímu trhu práce

Společnosti hledají zaměstnance s požadovanými schopnostmi a znalostmi mnoha různými způsoby: 78 procent generálních ředitelů v průzkumu uvedlo, že vždy využívají při náboru více kanálů včetně on-line platforem a sociálních sítí. Celkem 71 procent firem aktivně hledá ty nejlepší talenty na mnoha rozdílných geografických trzích, průmyslových odvětvích a demografických skupinách. 

"Trh práce se globalizuje. V roce 2020 bude více než polovina absolventů vstupujících na trh práce z rozvíjejících se ekonomik. Firmy již nyní loví nejlepší odborníky i absolventy po celém světě, včetně České republiky. Proto se výrazně neliší poptávka českých firem od globálních dat. Ne náhodou tak například největší mzdový růst očekáváme letos v Česku u firem z finančního sektoru, farmacie a vybraných průmyslových odvětví," dodává Daniel Soukup.

Stejně jako se Češi stále častěji snaží uplatnit na globalizovaném mezinárodním trhu práce, pozorujeme i zvýšený zájem cizinců o práci v Česku. Občané Evropské unie mají vstup na český trh práce poměrně snadný, roste však také zájem českých zaměstnavatelů zejména o IT specialisty, techniky a strojní inženýry z mimoevropských zemí. Potvrzuje ho i rostoucí poptávka po službách souvisejících s vyřizováním pracovních a pobytových povolení, kterou v poslední době vnímá poradenská společnosti PwC Česká republika. 

"Pozorujeme rostoucí zájem firem působících na českém trhu o IT specialisty či manažery, ale i odborníky, kteří mají obchodní zkušenosti například na ruském trhu či v Asii a pomohou tam českým firmám se prosadit. V poslední době nejčastěji vyřizujeme zaměstnanecké karty odborníkům z Indie, Ruska, Číny nebo z USA. U našich klientů registrujeme nezřídka zájem i o pracovníky ze zemí Balkánského poloostrova či z Blízkého východu," dodává Jana Zelová, manažerka PwC ČR, která radí firmám s vyřizováním víz a pracovních povolení.

Česku chybí IT odborníci 

V nejlukrativnějším oboru v Česku, kterým je IT, chybějí zaměstnanci. Podlepersonální agentury AC JOBS, by se jich v Česku uživilo jednou tolik. Česká republika se totiž za posledních pět let stala rájem světových IT firem. Právě v této době se do Prahy, Brna či Ostravy začaly stěhovat nadnárodní společnosti díky levnější pracovní síle a kvalitním uchazečům, které produkují české vysoké školy. Skutečný boom nás přitom stále teprve čeká.

"Dnes už v Česku najdeme téměř všechny významné IT společnosti: IBM, AVG, Microsoft, Oracle, AT&T, Redhat, HP a další. Firmy si v podstatě přetahují zaměstnance mezi sebou, protože jich je akutní nedostatek," popisuje aktuální situaci Markéta Prazeres, ředitelka divize IT personální agentury AC JOBS. 

Dříve bylo běžné, že tyto firmy přetahovaly zaměstnance z Česka. Dnes mají přístup opačný: své pobočky zakládají přímo v Praze, Brně či Ostravě. Úroveň českých IT pracovníků je velmi vysoká a díky tomu, že zde působí tolik nadnárodních IT firem, vzrostl jejich plat i požadavky. 

IT patří v Česku k nejlukrativnějším oborům – průměrná mzda absolventů Českého vysokého učení technického v Praze se pohybuje kolem 35 000 korun, mzda absolventů Vysokého učení technického v Brně pak kolem 28 000 korun. Životní úroveň zaměstnanců v IT je dnes zcela srovnatelná se zahraničím: "Když porovnáme mzdu a životní náklady, na manažerských pozicích jsou na tom Češi v oboru IT dokonce lépe. U ostatních pozic je to srovnatelné," dodává Markéta Prazeres.

Hýčkaní IT profesionálové

Kromě atraktivních platů lákají IT firmy v Česku uchazeče i na netradiční benefity, které jinde nenajdeme. Firmy si dobře uvědomují, že jejich kapitál je v hlavách lidí, nikoli ve strojích či zboží. Své zaměstnance si proto velice hýčkají: "Často svým zaměstnancům podávají například snídaně. Ty musí být poskládány tak, aby si na své přišel úplně každý. V jedné firmě dokonce mívají kromě jiného na výběr ze šesti druhů muffinů, aby se nestalo, že někomu daná příchuť nebude vyhovovat. Běžnou věcí jsou kromě čerstvého ovoce například mini sendviče a nejrůznější laskominy dostupné v průběhu celého dne. Také zde mívají takzvané relaxační místnosti, v nichž si zaměstnanci mohou zahrát fotbálek nebo kulečník během pracovní doby a trochu si odpočinout. A kdo dnes v IT nenabízí home office, nemusí se vůbec snažit. Oproti jiným oborům tu z domova pracuje až o 50–70 procent více lidí," popsala své zkušenosti Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka AC JOBS. 

IT je také jedním z mála oborů v Česku, kde každý rok vznikají nové a nové pozice. "Vývoj jde neustále kupředu. Před pár lety bylo například nemyslitelné, že by se uživil jeden člověk pouze pro práci na aplikacích v mobilních telefonech se systémem Android nebo iOS od firmy Apple. Dnes je přitom po nich velká poptávka," říká Markéta Prazeres.

"Celkově převažuje poptávka nejvíce po vývojářích a konzultantech. Vývojařina je zároveň nejžádanějším oborem, protože poskytuje volnost a kreativitu. Člověk, který se tomu věnuje, navíc dokáže rychle profesně 'vyrůst' a stát se skutečným specialistou s nadstandardními výdělky," dodává Denisa Ondrušová, ředitelka divize ICT Contracting v AC JOBS.

Přesto ani čeští uchazeči nejsou zcela bez nedostatků. "To, co jim nejvíce chybí, je komunikativní znalost angličtiny a schopnost 'prodat se' během pohovoru. Vzhledem k tomu, že studenti s IT zaměřením bývají introvertnější, mnohem méně než jiní vyjíždějí na zahraniční stáže typu Erasmus. Ve firmě si pak nedokážou povídat o běžných věcech, nevěří si a používají jenom odbornou angličtinu, ve které si jsou jistí. Na pohovoru jsou uzavření a nesebevědomí, ačkoli mají často zajímavé pracovní zkušenosti z brigád či praxí během studia," uzavírá Markéta Prazeres.

Zdroj: probyznysinfo.ihned.cz, V.Kudrnová