30.03.2015

Chcete změnit práci a přestoupit do jiného oboru? Nyní je to snadnější než v minulosti. Stačí se přihlásit na certifikovaný kurz, v němž lze úspěšně zužitkovat své dovednosti.

Na 60 procent lidí z Plzeňského kraje by neváhalo a kvůli lepšímu pracovnímu uplatnění by změnilo pozici i profesní obor. Vyplývá to z průzkumu Národního ústavu pro vzdělávání. Ve stávající práci zaměstnancům nejvíc vadí nízké platy, malé vyhlídky na povýšení nebo stereotyp. Díky takzvané národní soustavě kvalifikací, která se dokončuje, může nově kdokoli získat kvalifikaci i zaměstnání v oboru, který je perspektivní a zajímá ho - a to i v řádech týdnů. „Národní soustava kvalifikací, kde je zatím 688 oborů a zhruba do konce roku by jich tam mělo být 1200, totiž umožňuje zájemcům získat celostátně uznávaný certifikát o jejich profesní kvalifikaci, aniž by museli zasednout na několik let do školních lavic,“ uvedl včera na Úřadu práce v Plzni koordinátor projektu národní soustavy kvalifikací Jan Peška.

            Že má požadované znalosti a dovednosti, to zájemce potvrdí složením takzvané kvalifikační zkoušky. Jakým způsobem znalostí dosáhl, zkoušející už nezkoumá. „Mohl navštěvovat rekvalifikační kurz nebo se vše klidně mohl naučit sám, důležité je prokázat, že danou profesi opravdu ovládá,“ vysvětlil Peška a připomněl, že systém má pomoci lidem, kteří usilují o nové profesní cíle, ale i těm nekvalifikovaným, kteří nejhůře shání práci. K březnu 2015 bylo vykonáno přes 111 000 zkoušek. Mezi nejpopulárnější kvalifikace patří sportovní masáž, příprava teplých pokrmů, florista, průvodce cestovního ruchu, příprava studených pokrmů, detektiv koncipient, příprava minutek, skladník či obsluha CNC strojů.

            Ivana Šatrová z Úřadu práce v Plzni vysvětlila, že jsou nově dané jednotné osnovy, co musí absolvent umět a znát, takže každý zaměstnavatel ví, co může od nového zaměstnance s certifikátem národní soustavy kvalifikací čekat. Výhodou nové soustavy je podle Šatrové i to, že kurzy jsou úzce specializované. Zaměstnavatel například ví, že potřebuje někoho jen na vaření minutek, tak postačí pouze tento kurz. Když chce pracovníka, který je na úrovni kuchaře s výučním listem ze středního odborného učiliště, musí absolvovat několik oborů a přidat i kurz teplé či studené kuchyně. Ne všichni zaměstnavatelé prý ale na nový systém přistupují. „Někteří stále požadují výuční list, což je škoda, ale situace se mění k lepšímu,“ uvedla Šatrová. Zatímco v roce 2014 poskytl plzeňský úřad práce 2760 rekvalifikací a k tomu 86 kurzů v rámci národní soustavy kvalifikací, což byla jen tři procenta z celkového počtu školení, letos už byl podíl 12 procent. A jak jsou kurzy časově náročné? Například kurz studené kuchyně obnáší 40 hodin výuky, teplé kuchyně pak sto hodin. Výuka operátora CNC strojů obnáší 150 hodin praxe a 50 hodin teorie.

            Pokud chtějí lidé měnit práci, kvalifikaci si mohou doplnit i souběžně se současnou prací ve volném čase. Uchazeči z řad nezaměstnaných navíc mají šanci, že náklady spojené s rekvalifikací plně uhradí úřad práce. Osvědčení o získané kvalifikaci má pak celorepublikovou platnost stejně jako výuční list a uznávají ho i nejvýznamnější zaměstnavatelé. V Plzeňském kraji je to třeba známá vzdělávací společnost Grafia.

            „Protože přesně víme, co musel uchazeč o zaměstnání pro získání osvědčení o profesní kvalifikaci splnit a jak náročné zkoušky jsou, nemáme jako zaměstnavatel obavu přijmout nové lektory, kteří se prokáží kvalifikační zkouškou. Certifikát plně akceptujeme jako doklad pro doložení požadovaných dovedností a schopností. Ostatně nedávno jeden účastník kvalifikační zkoušky při přebírání certifikátu konstatoval, že naposledy se takhle zapotil u státnic na vysoké škole,“ shrnuje jednatelka firmy Grafia Jana Brabcová.

            Kurzy pro strážné pořádá plzeňská firma Safe point, která nabízí bezpečnostní služby a potřebuje tedy nejvíce strážných. „Výhodou toho, že kurzy poskytujeme, je to, že ty nejlepší účastníky pak můžeme zaměstnat,“ vysvětlil manažer firmy Miloslav Hochmann.

 

Fakta

Kurzy, které jsou hitem Kurz Absolventů Sportovní masáž 4683 Příprava teplých pokrmů 1485 Florista 889 Průvodce cestovního ruchu 877 Příprava studených pokrmů 772 Detektiv koncipient 650 Příprava minutek 618 Složitá obsluha hostů 616 Skladník 514 Obsluha CNC strojů 426

Pozn. Celorepublikové údaje

Zdroj: MF DNES, Jitka Šrámková, 26.3.2015