Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Příjem surovin, polotovarů a dalších přídatných látek pro výrobu ovocných pomazánek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Prokázat znalosti jakostních parametrů vstupních surovin, zkontrolovat jejich kvalitu a zdravotní nezávadnost
|
Praktické předvedení, ústní ověření
|
b |
Posoudit jakostní parametry zpracovávané suroviny
|
Praktické předvedení, ústní ověření
|
c |
Ověřit senzorické vlastnosti ovocných polotovarů určených k výrobě ovocných pomazánek, v případě nutnosti vyřadit surovinu z výroby
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Nastavení dopravních cest ovocných polotovarů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zvolit a zkompletovat potrubní trasy ovocných polotovarů
|
Praktické předvedení
|
b |
Spustit čerpadlo pro dopravu ovocných polotovarů a zkontrolovat jejich přepravu do odparky
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Nastavení parametrů pro optimální provoz odparky
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat technologický postup výroby dané ovocné pomazánky, popsat funkci výrobního zařízení
|
Ústní ověření
|
b |
Nastavit parametry provozu odparky při výrobě ovocné pomazánky: čas, teplotu a podtlak
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Obsluha odparky pro výrobu ovocných pomazánek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat stav odparky a nastavit parametry odpařování
|
Praktické předvedení
|
b |
Načerpat ovocné polotovary do odparky
|
Praktické předvedení
|
c |
Spustit odparku včetně míchání
|
Praktické předvedení
|
d |
Přidat předepsané přídatné látky
|
Praktické předvedení
|
e |
Odebrat vzorky ovocné pomazánky k laboratorní analýze
|
Praktické předvedení
|
f |
Provést úpravu barvy, kyselosti a konzistence pomazánky k dosažení předepsaných parametrů ovocné pomazánky
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Doprava ovocné pomazánky k plnícímu zařízení
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat dopravní cesty ovocné pomazánky k plnicímu zařízení
|
Praktické předvedení
|
b |
Zkontrolovat kvalitu a čistotu obalů
|
Praktické předvedení
|
c |
Zkontrolovat plnění obalů
|
Praktické předvedení
|
d |
Zkontrolovat uzavíraní obalů
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Vedení provozní evidence při výrobě ovocných pomazánek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zaznamenat požadované údaje (teplota, pH) do evidence průběhu výroby ovocných pomazánek
|
Praktické předvedení
|
b |
Evidovat dávkování přídatných látek
|
Praktické předvedení
|
c |
Evidovat konečnou hodnotu cukerné sušiny ovocné pomazánky
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Provádění hygienicko-sanitačních činností při výrobě ovocných pomazánek, dodržování sanitačních postupů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Připravit roztok používaných chemikálií (louh, kyselina) k sanitaci odpařovacího zařízení
|
Praktické předvedení
|
b |
Provést sanitaci odpařovacího zařízení v souladu se sanitačním řádem tohoto zařízení
|
Praktické předvedení
|
c |
Použít pracovní oděv a ochranné pomůcky při sanitaci lisovacího zařízení
|
Praktické předvedení
|
d |
Vysvětlit použití neutralizačních chemikálií při poleptání louhem nebo kyselinou
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin v konzervárenském průmyslu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin
|
Praktické předvedení
|
b |
Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky
|
Praktické předvedení
|
c |
Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence
|
Praktické předvedení
|
d |
Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě ovocné pomazánky
|
Praktické předvedení, ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována.
(odkaz na povolání v NSP - http://katalog.nsp.cz/karta_p.aspx?id_jp=101895&kod_sm1=28).
Všechny osoby, které se přímo účastní zkoušky, musí mít platný průkaz pracovníka v potravinářství (zdravotní průkaz).
Ověřování by mělo být pokud možno spojeno s navazujícími činnostmi vedoucími k výrobě určené ovocné pomazánky.
Při ověřování kompetencí zejména formou praktického předvedení zkoušející dále sleduje dodržování BOZP, PO a hygienicko-sanitačních principů, aby byla zajištěna vysoká kvalita finálního potravinářského výrobku.
Při hodnocení je posuzováno rovněž hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, bezpečné provádění všech úkonů a časové zvládání jednotlivých operací.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard připravila SR pro potravinářství a krmivářství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Zájmové sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu
FRUKOLIS, a. s., Kardašova Řečice
SEVEROFRUKT, akciová společnost Travčice
LINEA NIVNICE, a. s.
EFKO CZ, s. r. o., Veselí nad Lužnicí