Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Ovocnář | |
Platnost standardu: | Od 5.9.2018 do 20.10.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Výsadba ovocných dřevin včetně ošetření po výsadbě
|
3 | |||||||||||||||||||||
Ošetřování rostlin ručním nářadím
|
3 | |||||||||||||||||||||
Řez ovocných dřevin na trvalém stanovišti
|
3 | |||||||||||||||||||||
Sklizeň, třídění, skladování a expedice ovoce a jeho úpravy pro prodej
|
3 | |||||||||||||||||||||
Množení ovocných rostlin
|
3 | |||||||||||||||||||||
Hnojení ovocných stromů
|
3 | |||||||||||||||||||||
Řízení a obsluha traktorů a jiné mechanizace
|
3 | |||||||||||||||||||||
Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům ovocných rostlin
|
3 | |||||||||||||||||||||
Poznávání ovocných druhů
|
2 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam. Zdravotní způsobilost pro vykonání zkoušky není vyžadována.
Podmínkou pro připuštění ke zkoušce je předložení řidičského oprávnění skupiny T.
V kompetenci Výsadba ovocných dřevin včetně ošetření po výsadbě v kritériu hodnocení ad a) je třeba popsat základní pěstitelské tvary ovocných dřevin a rozdíly mezi intenzivními a extenzivními způsoby pěstování. V kritériu hodnocení ad c) je potřeba při ústním ověření věnovat pozornost vysvětlení rozdílů mezi jarním a podzimním termínem výsadby s uvedením jejich výhod a nevýhod, také je potřeba uvést a vysvětlit způsoby zabezpečení výsadby proti poškození zvěří a vysvětlit význam opory (dočasné nebo i trvalé).
V kompetenci Řez ovocných dřevin na trvalém stanovišti v kritériu hodnocení ad a) a ad b) je požadováno provedení udržovacího řezu a slovní doplnění řezu letního. S ohledem na roční období v závislosti na termínu zkoušky bude v předjarním podzimním a zimním období prováděn řez jádrovin, zatímco v jarním a letním období bude prováděn řez na peckovinách. Důležitou součástí ověření kritéria je uchazečovo doprovodné vysvětlení záměru řezu. V kritériu ad c) budou jako pomůcky využity zejména kolíčky, drát a závaží.
V kompetenci Sklizeň, třídění, skladování a expedice ovoce a jeho úpravy pro prodej v kritériu hodnocení ad b) a ad c) se předloží k názornému předvedení 2–15 kg plodů v závislosti na druhu, zejména pak na velikosti plodů.
V kompetenci Množení ovocných dřevin je potřeba prakticky předvést řízkování a množení oddělky a alespoň 4 druhy štěpování.
V kompetenci Hnojení ovocných stromů v kritériu hodnocení a) a b) je požadováno provedení hnojení na ploše minimálně 10 m².
V kompetenci Řízení a obsluha traktorů a jiné mechanizace u kritéria b) uchazeč provede meziřádkovou kultivaci minimálně 50 m délky. Zkoušející zvolí jednu z odpovídajících činností, například plečkování, mulčování, vyhrnování větví a podobně.
V kompetenci Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům ovocných dřevin v kritériu ad b) uchazeč předvede základní údržbu rosiče, tedy výměnu trysky, filtru a těsnění. V kritériích hodnocení ad c) a d) uchazeč bude pracovat jen s přípravky běžně dostupnými pro malospotřebitele, protože v případě zkoušky ani výuky není toto použití pokládané za „komerční profesní užití přípravků na ochranu rostlin“. Zkoušející také může modelově využít jen ve vodě rozpustné látky, které nepodléhají kontrolám a regulacím například potravinářskou barvou, manganistan draselný a podobně. V kritériu d) je rozsah praktického předvedení vymezen na 10 - 20 minut v závislosti na zvolené technologii a vybavení.
V kompetenci Poznávání ovocných druhů bude uchazeči předloženo 10 vzorků z minimálně 5 základních v ČR pěstovaných ovocných druhů k určení druhu ovocné rostliny (odrůdové rozlišení nebude požadováno). Položkami mohou být vedle olistěných i neolistěných větví, listy, květy i suché přírodniny, herbářové položky nebo maximálně 2 fotografie například k určení habitu dřeviny. Pro splnění kritéria uchazeč určí minimálně 7 předložených položek.
Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zemědělství. Je třeba, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů a ke kvalitě výsledné práce.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Unie zaměstnavatelských svazů ČR
Ovocnářská unie ČR
Zahradnická fakulta MENDELU se sídlem v Lednici