Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Sestavování výrobní linky konzervárenské výroby
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Navrhnout a popsat schéma výrobní linky pro daný druh konzervárenského výrobku
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Provést vizuální kontrolu funkčnosti výrobní linky
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Zajistit uvedení jednotlivých částí linky do provozu
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Organizace pracovní směny a zajištění chodu konzervárenské výroby
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zajistit rozmístění obsluhy na jednotlivá pracoviště dle výroby daného druhu výrobku, udělit pokyny obsluze strojního zařízení, v případě nutnosti zajistit zástup obsluhy
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Zajistit výběr potřebné suroviny, posoudit její vhodnost ke zpracování, zkontrolovat přísun suroviny
|
Praktické předvedení
|
c |
Určit příslušný obalový materiál a zkontrolovat jeho přísun k výrobní lince
|
Praktické předvedení
|
d |
Zkontrolovat průběh provozu výrobních linek
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Dodržování technologických postupů a zajištění bezpečnosti potravin v konzervárenské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést hlavní zásady kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenské výrobě (zamezení nebezpečí fyzikální kontaminace, řízení alergenů, zpětná sledovatelnost výrobků)
|
Ústní ověření
|
b |
Vyhledat výrobní dokumentaci k danému konzervárenskému výrobku
|
Praktické předvedení
|
c |
Nastavit výrobní zařízení v souladu s výrobní dokumentací (rychlost linek, teplotu a dobu sterilace/pasterace, vsádkovou hmotnost, parametry řezu, parametry blanšírování, míchací poměry směsí, datum minimální trvanlivosti apod. dle zadaného výrobku)
|
Praktické předvedení
|
d |
Uvést hlavní zásady správné výrobní praxe pro danou potravinářskou výrobu, zkontrolovat dodržování správné výrobní praxe
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Stanovit nápravná opatření v případě nedodržení kritérií kritických kontrolních bodů (CCP) a jejich doložení ve výrobních záznamech
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Využívání surovin, energií a pracovních sil v konzervárenské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat chod dané linky z hlediska maximální produktivity práce při zachování kritérií kvality a bezpečnosti výrobku
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vyhodnotit porovnání skutečného výkonu a teoretického maximálního výkonu linky, vyhodnotit produktivitu a zdůvodnit prostoje výroby
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Vyhodnotit hmotnostní bilance surovin a jejich výtěžnost
|
Praktické předvedení
|
d |
Uvést zásady třídění odpadu z potravinářské výroby
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Vedení provozní dokumentace a personálních podkladů k potravinářské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést způsob vedení evidence spotřeby surovin, přídatných a pomocných látek, obalů, rozpracované výroby a hotových výrobků
|
Ústní ověření
|
b |
Vysvětlit zásady vedení evidence o provozu výrobních linek
|
Ústní ověření
|
c |
Zpracovat podklady pro odměňování podřízených zaměstnanců (včetně osobního hodnocení), provést další personální agendu (propustky, dovolenky), evidenci přesčasových hodin
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Zajišťování sanitace a provozní hygieny v potravinářské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést hlavní zásady správné hygienické praxe pro danou potravinářskou výrobu
|
Ústní ověření
|
b |
Uvést hlavní zásady sanitace dané potravinářské výroby, principy HACCP a sledovatelnosti
|
Písemné a ústní ověření
|
c |
Zkontrolovat dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny zaměstnanců (platnost zdravotních průkazů, lékařské prohlídky, kontrola dodržování cyklů výměny pracovních oděvů v potravinářské výrobě, apod.)
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Dodržování zásad BOZP a PO v potravinářské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat dodržování BOZP a PO na daném pracovišti
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vyjmenovat požadavky na školení pracovníků výroby o zásadách BOZP a PO, uvést možná bezpečnostní rizika obsluhy na výrobních linkách konzervárenského provozu a četnost školení pracovníků; vysvětlit vedení evidence o provedeném školení pracovníků konzervárenského provozu
|
Ústní ověření
|
c |
Uvést zásady používání ochranného pracovního oděvu a ochranných pracovních prostředků
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání bude doplněn).
Vstupním požadavkem na uchazeče o tuto profesní kvalifikaci je střední vzdělání s maturitní zkouškou.
Všechny osoby, které se přímo účastní zkoušky, musí mít platný průkaz pracovníka v potravinářství (zdravotní průkaz).
Ověřování je spojeno s navazujícími činnostmi vedoucími k výrobě konzervárenských výrobků.
Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, zkoušející dále sleduje dodržování BOZP, PO a hygienicko-sanitačních principů, které zajistí kvalitu a bezpečnost finálního potravinářského výrobku.
Při hodnocení je rovněž posuzováno hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, bezpečné provádění všech úkonů a časové zvládání jednotlivých operací.
U kompetence "Sestavování výrobní linky konzervárenské výroby" je uchazeči zadán konkrétní druh výrobku, pro který uchazeč navrhne schéma výrobní linky.
U kompetence "Využívání surovin, energií a pracovních sil v konzervárenské výrobě" zkoušející zadá uchazeči konkrétní data, podle nichž uchazeč vyhodnotí produktivitu výroby.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifkace připravila SR pro potravinářství a krmivářství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Zájmové sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu
efko cz, s. r. o.
Alibona, a. s.
LINEA NIVNICE, a. s.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze