Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Orientace v etiketách dezinfekčních přípravků
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vybrat přípravky na základě údajů uvedených na etiketě, podle dezinfekční účinnosti a materiálové odolnosti ošetřených materiálů
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Charakterizovat dezinfekční přípravky podle účinku i podle chemické skladby, formulací a aplikačních forem
|
Písemné ověření
|
c |
Připravit 3 dezinfekční roztoky v různých koncentracích
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Popsat způsob distribuce a skladování biocidů a likvidaci zbytků dezinfekčních roztoků a obalů koncentrátů
|
Ústní ověření
|
e |
Uvést příklady akutních a chronických otrav při práci s dezinfekčními přípravky
|
Ústní ověření
|
f |
Uvést a popsat možná zdravotní rizika při práci s dezinfekčními přípravky a používanými přístroji a materiály
|
Písemné ověření
|
g |
Orientovat se v zákonech, vyhláškách, nařízeních a normách, které podmiňují řádné vykonávání práce
|
Písemné ověření
|
h |
Vysvětlit základní pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci s biocidy a poskytování první pomoci
|
Ústní ověření
|
i |
Porozumět a vysvětlit obsah návodu na použití dezinfekčních přípravků a znalost bezpečnostních listů
|
Ústní ověření
|
j |
Popsat a ukázat základy první pomoci při nehodě způsobené manipulací s dezinfekčními přípravky
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Vymezení dezinfikovaného prostoru
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit využití dezinfekční plánů podle potřeb zákazníků
|
Ústní ověření
|
b |
Posoudit vnější faktory ovlivňující mikrobicidní účinnost dezinfekčních postupů, vysvětlit reziduální účinek
|
Ústní ověření
|
c |
Zdůvodnit výběr techniky a technologických postupů dezinfekce a metody provedení jednoetapové a dvouetapové dezinfekce
|
Písemné ověření
|
d |
Zdůvodnit a popsat rozsah provedené dezinfekce ve vztahu k ekologii a ochraně životního prostředí
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Volba vhodné techniky a technologického postupu mechanické očisty prostorů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit význam mechanické očisty prostředí a ploch provedené před vlastní dezinfekcí
|
Ústní ověření
|
b |
Vyjmenovat a popsat fyzikální a fyzikálně-chemické metody mechanického čištění
|
Písemné ověření
|
c |
Navrhnout pracovní postupy pro aplikaci čisticích prostředků (ruční a strojové čištění atd.)
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Výběr vhodného čisticího prostředku pro daný účel mechanického čištění
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat chemické látky a směsi používané k mechanické očistě
|
Ústní ověření
|
b |
Charakterizovat čisticí prostředky podle účinku i podle chemické skladby, formulací a aplikačních forem
|
Ústní ověření
|
c |
Vybrat vhodný čisticí prostředek pro daný účel mechanického čistění
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Volba techniky a technologického postupu pro provedení dezinfekce v objektu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat a popsat fyzikální a fyzikálně-chemické postupy dezinfekce
|
Ústní ověření
|
b |
Vysvětlit pracovní postupy při aplikaci dezinfekčních přípravků (postřik, pěna, aerosol)
|
Ústní ověření
|
c |
Vypracovat protokol o provedené dezinfekci v daném objektu
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Výběr vhodného dezinfekčního prostředku pro daný účel požadované dezinfekce
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zvolit dezinfekční přípravek proti bakteriím, plísním a kvasinkám, virům, sporám a parazitům
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vybrat dezinfekční přípravek k zamezení přenosu a šíření epidemiologicky významných mikroorganizmů (infekce přenášené vzduchem, kontaktem, fekálně-orální cestou, ze zvířete na člověka a opačně, členovci, biologickým materiálem)
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Zdůvodnit výběr dezinfekčních přípravků v oblasti komunální, zdravotnických zařízeních, zemědělských a potravinářských provozech
|
Ústní ověření
|
d |
Uvést faktory ovlivňující proces dezinfekce (vliv teploty, vlhkosti, tvrdost vody, rezistence bakterií aj.)
|
Písemné ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Dezinfekce otřením, posypem, ponořením, aplikací postřiku, aerosolu nebo pěny
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Navrhnout vhodný postup k provedení dezinfekce
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vysvětlit pracovní postupy při aplikaci dezinfekčních přípravků
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Dezinfekce ploch podle sanitačních plánů a čištění dle postupů v systému kritických bodů HACCP
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat chemické látky a směsi a postupy použitelné k dezinfekci a čištění v potravinářských provozech
|
Písemné ověření
|
b |
Vysvětlit postupy dezinfekce uvedené v sanitačním plánu pro vybraný objekt
|
Ústní ověření
|
c |
Vysvětlit systém stanovení kritických bodů HACCP
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Provádění dezinfekce v potravinářských provozech
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Navrhnout vhodný postup k provedení dezinfekce
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Uvést příklady onemocnění přenášených vzduchem, kontaktem, fekálně-orální cestou, ze zvířete na člověka a opačně, členovci, biologickým materiálem
|
Písemné ověření
|
c |
Zdůvodnit výběr dezinfekčního přípravku proti bakteriím, plísním a kvasinkám, virům (obaleným i neobaleným), sporám a vývojovým formám parazitů
|
Písemné ověření
|
d |
Zdůvodnit výběr dezinfekčního přípravku a uvést možnosti kontroly jejich účinnosti mikrobiologickými či chemickými metodami
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat přípravky na dezinfekci dopravních prostředků pro převoz potravin
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat přípravky a postupy na dezinfekci klimatizačních zařízení a jiných strojních technologických zařízení
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Provádění dezinfekce ve zdravotnickém a nemocničním zařízení
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Navrhnout vhodný postup k provedení dezinfekce
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Popsat cesty přenosu a šíření epidemiologicky významných mikroorganizmů
|
Ústní ověření
|
c |
Uvést příklady onemocnění přenášených vzduchem, kontaktem, fekálně-orální cestou, ze zvířete na člověka a opačně, členovci, biologickým materiálem
|
Písemné ověření
|
d |
Zdůvodnit výběr dezinfekčního přípravku proti bakteriím, plísním a kvasinkám, virům (obaleným i neobaleným), sporám a vývojovým formám parazitů
|
Ústní ověření
|
e |
Zdůvodnit výběr dezinfekčních přípravků a uvést možnosti kontroly jejich účinnosti mikrobiologickými či chemickými metodami
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat přípravky na dezinfekci dopravních prostředků (např. sanitky)
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat přípravky a postupy na dezinfekci klimatizačních zařízení a jiných strojních technologických zařízení
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Provádění dezinfekce v hospodářských objektech
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Navrhnout vhodný postup k provedení dezinfekce
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Zdůvodnit výběr dezinfekčního přípravku proti bakteriím, plísním a kvasinkám, virům (obaleným i neobaleným), sporám a vývojovým formám parazitů
|
Písemné ověření
|
c |
Zdůvodnit výběr dezinfekčních přípravků a uvést možnosti kontroly jejich účinnosti mikrobiologickými či chemickými metodami
|
Písemné ověření
|
d |
Popsat přípravky na dezinfekci dopravních prostředků k přepravě zvířat
|
Ústní ověření
|
e |
Vybrat vhodné dezinfekční přípravky a čisticí prostředky pro speciální druhy veterinární dezinfekce
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Popsat využití dezinfekční vany a dezinfekční rohože, jejich funkce, umístění, údržbu
|
Ústní ověření
|
g |
Vypočítat potřebné množství dezinfekčního přípravku a vody a aplikační techniky nutné k ošetření objektu s danými rozměry
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Obsluha různých druhů konvenčních aplikátorů dezinfekčních přípravků
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zdůvodnit výběr vhodných aplikátorů k provedení dezinfekce
|
Písemné ověření
|
b |
Vysvětlit pracovní postupy při aplikaci dezinfekčních přípravků
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Seřizování, ošetřování a údržba různých druhů aplikátorů dezinfekčních přípravků
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Porozumět a objasnit obsah návodů na použití aplikátorů dezinfekčních přípravků
|
Ústní ověření
|
b |
Provést seřízení, ošetření a údržbu přístrojů, zařízení a pomůcek používaných při vykonávání práce dezinfektora ve službách
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam. Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na povolání v NSP - https://nsp.cz/jednotka-prace/dezinfektor-ve-sluzbach#zdravotni-zpusobilost).
Zkouška se skládá ze 3 částí - písemné, ústní a praktické.
Všechna kritéria (celkem 13), která jsou ověřována formou ověřování písemné, jsou realizována formou testu. Test obsahuje výlučně uzavřené otázky.
Při ústním ověřování se uchazeč verbálně vyjadřuje k zadané otázce či tématu nebo vysvětluje své postupy či obhajuje svá řešení. Hodnotí se správnost tohoto ústního projevu ve vztahu k příslušným kritériím hodnocení.
Pravidla pro aplikaci testů jako způsobu ověřování profesních kvalifikací
Soubor otázek pro testy stanovuje autorizovaná osoba podle požadavků hodnoticího standardu. Musí přitom splňovat následující pravidla:
A) Testy pro jednotlivé uchazeče musí být generovány z dostatečně velkého souboru otázek, aby bylo možné vytvářet dostatečné počty různě sestavených testů.
B) Při každé zkoušce musí být ověřeny všechny kompetence kvalifikačního standardu. To znamená, že v případě, kdy se některé kompetence nebo kritéria ověřují pomocí testů, musí být splněny následující podmínky:
B1) Pro celkový soubor otázek, z něhož se generují jednotlivé testy:
Pro každé kritérium existuje několik otázek.
B2) Pro jednotlivé vygenerované testy:
Každý uchazeč má ve svém testu pro každé kritérium (u něhož je test způsobem ověření a v návaznosti na pokyn o tom, která kritéria je třeba u zkoušky splnit) alespoň jednu otázku.
B3) Pro úspěšné splnění požadavku testu:
Za úspěšné splnění testu se považuje 75 % správně zodpovězených otázek s tím, že pro každé kritérium musí být správně zodpovězeno alespoň 50 % otázek.
Test se vztahuje k těmto kompetencím:
- Orientace v etiketách dezinfekčních přípravků
- Vymezení dezinfikovaného prostoru
- Volba vhodné techniky a technologického postupu mechanické očisty prostorů
- Výběr vhodného dezinfekčního prostředku pro daný účel požadované dezinfekce
- Dezinfekce ploch podle sanitačních plánů a čištění dle postupů v systému kritických bodů HACCP
- Provádění dezinfekce v potravinářských provozech
- Provádění dezinfekce ve zdravotnickém a nemocničním zařízení
- Provádění dezinfekce v hospodářských objektech
- Obsluha různých druhů konvenčních aplikátorů dezinfekčních přípravků
HACCP (zkratka anglického HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT) je systém preventivních opatření (kritických kontrolních bodů) sloužící k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech činností souvisejících s jejich výrobou, zpracováním, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem konečnému spotřebiteli.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro osobní služby, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Sdružení pracovníků dezinfekce, dezinsekce, deratizace České republiky
Dezinfekce, dezinsekce, deratizace Servis, s. r. o.
Státní zdravotní ústav (SZÚ)
Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL)