Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Charakteristika chovu ovcí a koz v ČR
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Charakterizovat produkčně významná plemena ovcí a koz a jejich základní exteriérové a produkční požadavky
|
Ústní ověření
|
b |
Charakterizovat a vysvětlit hlavní užitkové směry produkčních chovů ovcí a koz
|
Písemné ověření
|
c |
Popsat současný vývoj početních stavů ovcí a koz, včetně struktury chovaných plemen, jejich užitkovosti a reprodukce
|
Písemné ověření
|
d |
Stanovit v daných podmínkách vhodný produkční systém včetně volby plemene
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Určit na předložených fotografiích minimálně 15 plemen ovcí a koz a charakterizovat plemena ovcí a koz v konkrétním zemědělském podniku
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Popsat zásady plemenářské práce ve stádech ovcí a koz - selekce, kontrola užitkovosti, připařovací plán, dědičnost jednotlivých užitkových vlastností
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat práci s výsledky kontroly užitkovosti ovcí a koz, charakterizovat zásady výběru plemenných beranů a kozlů z katalogu nákupního trhu dle chovných cílů ve stádě
|
Ústní ověření
|
h |
Popsat strukturu nákladů na krmný den nebo jednotku produkce u jednotlivých kategorií ovcí a koz a podíl jednotlivých nákladových položek
|
Písemné a ústní ověření
|
i |
Popsat ukazatele ovlivňující ekonomiku chovu ovcí a koz u hlavních produkčních směrů - rentabilitu chovu
|
Písemné a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Aplikace platné legislativy v chovu ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat vybraná ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání a charakterizovat základní aspekty tohoto zákona z pohledu týrání zvířat a regulace bolestivých zákroků v chovu ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat vybraná ustanovení vyhlášky č. 208/2004 Sb. o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat, vydané ministerstvem zemědělství a specifikovat požadavky na ochranu všech kategorií ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
c |
Popsat vybraná ustanovení veterinárního zákona a navazujících vyhlášek, které definují povinnosti chovatele v oblasti veterinární péče a ochrany zdraví
|
Ústní ověření
|
d |
Vyjmenovat evropské a národní podpory v chovu ovcí a koz (členění podpor, zpracování žádostí), předvést použití internetových aplikací MZe (Ministerstva zemědělství) a SZIF (Státního zemědělského intervenčního fondu)
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Popsat požadavky na organizaci práce a pracovních postupů při chovu ovcí a koz v souladu s nařízením vlády č. 27/2002 Sb. , kterým se stanoví způsob organizace práce a pracovních postupů, které je zaměstnavatel povinen zajistit při práci související s chovem zvířat
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Evidence a označování ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat vybraná ustanovení zákona č. 154/2000 Sb. o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), které se týkají šlechtění a plemenitby ovcí a koz, ve znění pozdějších předpisů
|
Písemné ověření
|
b |
Objasnit principy vedení ústřední evidence ovcí a koz – hlášení změn do ústřední evidence, stájový registr, povinnosti chovatele, předvést použití softwarové aplikace – Registr zvířat, Portál farmáře
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Popsat pomůcky pro označování ovcí a koz a předvést praktické označení vybraných zvířat
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Vysvětlit pojmy a údaje v potvrzení o původu u plemenných ovcí a koz
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Vysvětlit zásady vedení a hodnocení faremní evidence včetně kontrolní činnosti
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat význam chovatelských sdružení a plemenných knih ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat strukturu zabezpečování plemenářských činností v ČR u ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování chovného prostředí, technologie a systémů ustájení ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit pojem pohoda zvířat (welfare) v chovu ovcí a koz a specifikovat 5 základních svobod zvířat
|
Písemné ověření
|
b |
Vyjmenovat a charakterizovat zásady správné manipulace a zacházení s ovcemi a kozami včetně zásad přepravy zvířat a předvést rutinní postupy u vybrané kategorie
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Popsat obecné zásady ustájení jednotlivých kategorií ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
d |
Charakterizovat různé systémy ustájení všech kategorií dojených plemen ovcí a koz v konvenčním, resp. ekologickém zemědělství
|
Ústní ověření
|
e |
Charakterizovat různé systémy ustájení všech kategorií masných, kombinovaných a ostatních plemen ovcí a koz v konvenčním, resp. ekologickém zemědělství
|
Ústní ověření
|
f |
Charakterizovat nejčastěji používané technologické systémy u jednotlivých kategorií ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
g |
Posoudit vybraný chov, resp. vybrané kategorie ovcí a koz, z pohledu pohody zvířat, kvality chovného prostředí a použitých technologií
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování výživy a organizace krmení ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat obecné zásady výživy a krmení jednotlivých kategorií ovcí a koz (kvalita, hygiena, množství, konzervace a skladování krmiv)
|
Ústní ověření
|
b |
Vysvětlit základní anatomické a fyziologické odlišnosti trávení u jehňat a kůzlat a ostatních kategorií ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
c |
Charakterizovat a specifikovat krmiva (koncentrovaná a objemná) pro výživu a krmení ovcí a koz dle užitkového typu, rozpoznat minimálně 5 vzorků předložených krmiv
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Stanovit roční bilanci krmiv pro modelový příklad stáda ovcí a koz
|
Praktické předvedení
|
e |
Popsat technologické postupy a techniku krmení ovcí a koz v různých produkčních systémech, charakterizovat využití pastvy
|
Ústní ověření
|
f |
Zhodnotit dostupná krmiva, výživu a krmení ovcí a koz v konkrétním chovu, popsat základní nedostatky a navrhnout zlepšující opatření
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
g |
Posoudit tělesnou kondici vybraných zvířat vzhledem k podmínkám na farmě
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
h |
Stanovit výpočtem konkrétní krmnou dávku pro zvolenou kategorii ovcí a koz s ohledem na požadovanou užitkovost
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
i |
Vyjmenovat zásady provozování jednotlivých pastevních systémů a popsat údržbu pastvin
|
Písemné a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování užitkových vlastností ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat ukazatele mléčné užitkovosti, jejich hodnocení a objasnit biologický princip tvorby, uvolňování a získávání mléka
|
Písemné ověření
|
b |
Popsat dojicí systémy a typy dojíren, včetně optimálních pracovních postupů: dojení, ošetření a skladování mléka až do jeho zpracování nebo převzetí odběratelem, předvést strojní dojení
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Popsat faktory ovlivňující zdraví mléčné žlázy a kvalitu nadojeného mléka, prevence a eliminace mastitid, prakticky posoudit stav mléčné žlázy
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Vysvětlit zásady faremního zpracování a zpeněžování mléka a mléčných produktů, prodej ze dvora
|
Ústní ověření
|
e |
Na základě předložené dokumentace posoudit úroveň užitkovosti v konkrétním chovu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Objasnit biologické principy růstu, jeho hodnocení na faremní úrovni, popsat systém kontroly masné užitkovosti
|
Písemné ověření
|
g |
Charakterizovat intenzívní a extenzívní způsob chovu jatečných jehňat a kůzlat, vysvětlit zásady hodnocení a zpeněžování jatečných těl
|
Ústní ověření
|
h |
Charakterizovat produkci, skladování a zpeněžování vlny, srsti, kůží a další produkce u ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
i |
Popsat mimoprodukční funkce pastevních chovů ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Zajišťování reprodukce v chovu ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat fyziologii a specifika reprodukčního cyklu u ovcí a koz, popsat ukazatele reprodukce a jejich hodnocení
|
Ústní ověření
|
b |
Navrhnout obrat stáda na modelovém příkladu
|
Praktické předvedení
|
c |
Popsat detekci říje, inseminaci, zjišťování březosti a nejčastěji používané biotechnologické metody v reprodukci ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
d |
Vysvětlit zásady péče o bahnice v období březosti a přípravy na porod, popsat příznaky blížícího se porodu, popsat základní vybavení a činnost porodníka
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat fyziologický průběh jednotlivých fází porodu, vedení komplikovaného porodu
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat zásady péče o matku a mláďata po porodu a předvést potřebné ošetřovatelské úkony
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Zajišťování péče o zdraví ovcí a koz
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat způsoby kontroly zdraví ovcí a koz a systémy prevence onemocnění u jednotlivých kategorií ovcí a koz, uvést příznaky a změny v chování nemocného zvířete
|
Písemné ověření
|
b |
Posoudit zdravotní stav vybraných kusů ovcí nebo koz, navrhnout příslušná zooveterinární opatření
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Vyjmenovat a charakterizovat nejčastěji se vyskytující poruchy zdraví u jednotlivých kategorií ovcí a koz a popsat praktická zooveterinární opatření k eliminaci výskytu vybraných zdravotních poruch typických pro jednotlivé kategorie ovcí a koz
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat projevy tepelného a chladového stresu u jednotlivých kategorií ovcí a koz a uvést způsoby jejich eliminace
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat zásady prevence onemocnění a zásady ozdravovacích programů v chovu ovcí a koz dle příslušné metodiky kontroly zdraví
|
Písemné ověření
|
f |
Popsat úkony vyplývající z metodiky kontroly zdraví u ovcí a koz (povinná vyšetření hrazená státem nebo chovatelem)
|
Písemné ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících živočišnou výrobu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat a vysvětlit hlavní druhy dokumentů používaných v pracovně-právní oblasti
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat zpracování prvotních dokladů pro mzdové účetnictví podniku
|
Písemné a ústní ověření
|
c |
Navrhnout systém motivačního odměňování podřízených pracovníků v konkrétních podmínkách
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Navrhnout plán odborných školení a kvalifikačních zkoušek podřízených pracovníků
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Prokázat znalost základních právních předpisů týkajících se BOZP a požární ochrany, kontrolovat jejich dodržování u podřízených pracovníků
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Uvést základní povinnosti pracovníka i zaměstnavatele v případě pracovního úrazu
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat první pomoc při způsobení úrazu nebo ohrožení zdraví
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována.
Při vstupu do chovu musí uchazeč splňovat požadavky veterinárních předpisů. Při vstupu do potravinářských provozů musí uchazeč předložit platný Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství.
Vlastní zkouška je zaměřena především na ověření řídicích a organizačních dovedností nezbytných pro zajištění chovu ovcí a koz. Pro ověření znalostí a dovedností uchazeče budou kompetence ověřovány nejen v učebně, ale také přímo v zemědělském podniku zaměřeném na chov ovcí nebo koz.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů a dodržování zásad správné zemědělské praxe. Přitom je nutno posuzovat nejen dosažený výsledek, ale i samostatnost při rozhodování o nejvhodnějším postupu řešení zadaného úkolu podle daných podmínek pracoviště. Při práci je třeba hodnotit přístup ke zvířatům a respektování požadavků pohody zvířat. Je vhodné zadávat uchazečům komplexní úkoly, které umožní ověření několika kritérií v rámci jedné i více kompetencí.
Pro ověřování kompetence "Charakteristika chovu ovcí a koz v ČR" budou k dispozici fotografie současných plemen ovcí a koz (v počtu minimálně 15 ks).
Pro ověřování kompetence "Aplikace platné legislativy v chovu ovcí a koz" bude k dispozici počítač s připojením na internet.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i.
Mendelova univerzita v Brně
Svaz chovatelů ovcí a koz, z. s.
Zemědělský svaz ČR