Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Vedení prvotní evidence v chovech drůbeže
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit, které záznamy patří do prvotní evidence v chovech drůbeže
|
Ústní ověření
|
b |
Charakterizovat vedení evidence drůbeže (registr drůbeže v hospodářství, hlášení do ústřední evidence drůbeže)
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Posuzování drůbeže
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat alespoň 6 druhů drůbeže chovaných v ČR a určit je na perokresbách nebo fotografiích
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Ukázat části těla jednotlivých druhů hrabavé a vodní drůbeže a uvést hlavní masné partie
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Posoudit exteriér alespoň 5 kusů drůbeže s ohledem na jejich užitkovost
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Vysvětlit význam a způsoby značení drůbeže (křídelní značky, kroužky), provést označení drůbeže
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Údržba a dezinfekce prostor pro chov drůbeže
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Charakterizovat technologie chovu jednotlivých druhů a kategorií drůbeže
|
Ústní ověření
|
b |
Specifikovat požadavky pro chov nosnic v klecových technologiích, ve voliérách, volně v halách a ve výbězích
|
Písemné ověření
|
c |
Popsat způsob naskladňování hal
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat způsoby větrání a vytápění hal
|
Ústní ověření
|
e |
Zkontrolovat funkčnost krmítek a napáječek v hale
|
Praktické předvedení
|
f |
Popsat a předvést mechanické čistění haly po vyskladnění drůbeže
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
g |
Popsat postupy při dezinfekci prostor a uvést, kdy je možné opět naskladnit drůbež
|
Ústní ověření
|
h |
Provést údržbu a případně drobné opravy zařízení v určeném chovu drůbeže
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Sběr, ošetření a třídění vajec
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat způsob učení snášení kuřic do snáškových hnízd v podestýlkových chovech
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat systémy sběru vajec a u konkrétní technologie (pro chov nosnic) sběr předvést
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Předvést správné třídění, balení a skladování vajec
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Posoudit u vzorku vajec čistotu a neporušenost skořápky, velikost a tvar
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Objasnit principy třídění a označování konzumních vajec, vysvětlit význam jednotlivých údajů
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Příprava a dávkování krmiva pro drůbež
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat používané krmné směsi pro jednotlivé kategorie slepic, krůt, kachen a hus
|
Ústní ověření
|
b |
Zvážit reprezentativní vzorek drůbeže
|
Praktické předvedení
|
c |
Uvést vhodnost různých typů krmítek a napáječek pro jednotlivé kategorie slepic, krůt, kachen a hus
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Napájení, krmení, třídění a vyskladňování drůbeže
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zajistit napájení pro drůbež ustájenou v hale
|
Praktické předvedení
|
b |
Popsat a předvést způsoby dávkování medikamentů
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Zkontrolovat dostupnost krmení pro drůbež v hale
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Zvolit vhodný způsob krmení a nakrmit drůbež v hale
|
Praktické předvedení
|
e |
Vysvětlit zásady pro vyskladňování drůbeže a demonstrovat správnou manipulaci s drůbeží
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Péče o zdraví drůbeže
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Posoudit zdravotní stav zvířat, rozpoznat příznaky onemocnění
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Zkontrolovat (senzoricky) kvalitu předkládaného krmiva a vody
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Vysvětlit preventivní opatření proti zavlečení nákaz do chovu
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Líhnutí drůbeže
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést délku inkubace vajec jednotlivých druhů drůbeže (kur domácí, krocan domácí, kachna domácí, kachna pižmová, husa domácí, pštros africký)
|
Písemné ověření
|
b |
Charakterizovat požadavky na násadová vejce, vysvětlit ošetřování násadových vajec
|
Ústní ověření
|
c |
Posoudit vhodnost předložených násadových vajec pro inkubaci
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Vysvětlit principy líhnutí, popsat typy líhní a jejich obsluhu
|
Písemné a ústní ověření
|
e |
Vysvětlit význam a způsoby sexování drůbeže
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat nejčastější příčiny odumření zárodku během inkubace
|
Ústní ověření
|
g |
Předvést zacházení s kuřaty při vybírání z líhní, třídění, vakcinaci, balení a přepravě
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Orientace v chovu běžců
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat druhy běžců
|
Ústní ověření
|
b |
Pojmenovat jednotlivé části těla běžce
|
Písemné ověření
|
c |
Charakterizovat technologie chovu běžců
|
Písemné a ústní ověření
|
d |
Vyjmenovat krmiva vhodná pro běžce
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat posouzení zdravotního stavu běžců
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
U kompetence Posuzování drůbeže v kritériu b) bude uchazeč popisovat části těla jednotlivých druhů drůbeže s využitím perokreseb jednotlivých druhů.
Kompetence v tomto standardu, kromě poslední, se týkají hrabavé a vodní drůbeže. Poslední kompetence je věnována chovu běžců. Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů a dodržování zásad správné zemědělské praxe. Přitom je nutno posuzovat nejen dosažený výsledek, ale i samostatnost při rozhodování o nejvhodnějším postupu řešení zadaného úkolu podle daných podmínek pracoviště s chovem drůbeže. Při práci je třeba hodnotit přístup ke zvířatům a respektování pohody zvířat. Uchazečům jsou zadávány komplexní úkoly, které umožní ověření několika kritérií v rámci jedné i více kompetencí.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licentovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
AGRONEA, a. s., Polička
Společnost mladých agrárníků ČR
Svaz zemědělských družstev Svitavy
Regionální agrární komora Pardubického kraje