Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Potravinářství a potravinářská chemie | |
Povolání: | Obsluha strojů a zařízení v potravinářství a krmivářství | |
Platnost standardu: | Od 12.9.2023 do neomezeně | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Nastavení výrobního procesu na extruderu
|
4 | |||||||||||||||||||||
Řízení procesu extruze
|
4 | |||||||||||||||||||||
Sledování kvality výstupu z extruderu
|
4 | |||||||||||||||||||||
Dodržování zásad BOZP a PO při práci na extruderu
|
4 | |||||||||||||||||||||
Dodržování správné výrobní praxe při práci na extruderu
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonání zkoušky je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na povolání v NSP – https://www.nsp.cz/jednotka-prace/mistr-v-potravinarstvi-a-#zdravotni-zpusobilost).
Při ověřování kompetence Nastavení výrobního procesu na extruderu probíhá zkoušení až do iniciace výrobní linky.
Při ověřování kompetence Sledování kvality výstupu z extruderu se posuzuje vzhled výrobku (tvar, velikost, konzistence, barva) a u případných zjištěných vad uvede uchazeč příčiny jejich vzniku.
Kompetence Dodržování zásad BOZP a PO při práci na extruderu se ověřuje v průběhu celé zkoušky.
U kompetence Dodržování správné výrobní praxe na extruderu kritérium b) bude využit návod na sanitaci extruderu v konkrétním provozu.
Uchazeč si ke zkoušce donese vlastní pracovní oděv a obuv.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro potravinářství a krmivářství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Spolek pro komodity a krmiva
Svaz průmyslových mlýnů ČR
Unie výrobců krmiv pro domácí zvířata