Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Specialista pro přípravu kávy nebo čaje | |
Platnost standardu: | Od 11.2.2022 do 29.8.2023 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Základy komunikace a práce s hostem v odbytovém středisku gastronomického provozu
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v druzích čajů, jejich dělení podle místa původu, způsobu sběru a zpracování
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v metodách přípravy, technologiích a skladování čaje
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Příprava klasického čaje louhováním
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Servis čaje
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace práce v odbytovém středisku gastronomického provozu
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zajištění bezpečnosti hostů v odbytovém středisku gastronomického provozu, dodržování pravidel BOZP a PO
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž autorizovaná osoba vyhotoví a uchazeč podepíše písemný záznam. Způsob seznámení uchazeče s pracovištěm a uvedenými požadavky je v kompetenci autorizované osoby.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby je oprávněný předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede autorizovaná osoba do záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání v NSP – https://nsp.cz/jednotka-prace/barista#zdravotni-zpusobilost). Všechny osoby, které se přímo účastní zkoušky, musí mít zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Autorizovaná osoba/autorizovaný zástupce zároveň s odesláním pozvánky ke zkoušce uvede pomůcky, které smí uchazeč při zkoušce používat.
Jednotlivá kritéria se ověřují uvedenými nástroji hodnocení a zaměřují se jak na proces, tak na výsledek.
Ověřování se provádí v odbytovém středisku gastronomického provozu, nebo v gastronomické učebně, vždy výhradně s požadovaným materiálně-technickým vybavením.
Po celou dobu hodnocení je sledováno dodržování hygienických předpisů, předpisů bezpečnosti práce a techniky obsluhy, dodržování časového harmonogramu, estetická hlediska, profesionální chování.
Metodické pokyny k jednotlivým odborným kompetencím:
U odborné kompetence Základy komunikace a práce s hostem v odbytovém středisku gastronomického provozu uchazeč simulovaně obsluhuje zkoušejícího podle jednotlivých kritérií hodnocení.
U odborné kompetence Orientace v druzích čajů, jejich dělení podle místa původu, způsobu sběru a zpracování zkoušející ústně ověří znalosti uchazeče podle jednotlivých kritérií hodnocení.
U odborné kompetence Orientace v metodách přípravy, technologiích a skladování čaje zkoušející ústně ověří znalosti uchazeče podle jednotlivých kritérií hodnocení.
Odborná kompetence Příprava klasického čaje louhováním a odborná kompetence Servis čaje se částečně ověřují společně.
U odborné kompetence Příprava klasického čaje louhováním, kritérií e), g) uchazeč dostane od zkoušejícího ke každému kritériu jiný vzorek čaje v minimálním množství 50 g. Úkolem uchazeče je dosáhnout správné intenzity extrakce (louhování) v jednotlivých bodech kritérií hodnocení. U kritéria h) zkoušející uchazeči stanoví metodu přípravy.
U odborné kompetence Servis čaje, u kritérií a), b), d) zkoušející hodnotí správný technologický postup, využití vhodného inventáře, využití surovin v patřičném množství, správnou techniku servisu a založení čaje před hosta. Zkoušející současně hodnotí, zda jsou nápoje připraveny kvalitně (vzhled, vůně, chuť).
U odborné kompetence Organizace práce v odbytovém středisku gastronomického provozu zkoušející ověřuje jednotlivá kritéria hodnocení v průběhu celé zkoušky postupně tak, jak na sebe jednotlivé body navazují.
Kritéria odborné kompetence Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů zkoušející ověřuje v průběhu celé zkoušky.
Kritéria odborné kompetence Zajištění bezpečnosti hostů v odbytovém středisku gastronomického provozu, dodržování pravidel BOZP a PO zkoušející ověřuje v průběhu celé zkoušky.
Uchazeč si zajistí pracovní oděv a pevnou pracovní obuv podle požadavků BOZP pracoviště, na kterém bude zkouška probíhat.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Česká barmanská asociace z. s., Brno
Jiří Boháč - profesionální teatender, OSVČ, Praha
Livecoffee s. r. o., Brno
Jan Zlámaný - profesionální teatender, OSVČ, Praha