Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Pracovník horské služby | |
Platnost standardu: | Od 21.10.2022 do 29.1.2024 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.1.2024 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Prezentace lektorských dovedností při vzdělávací činnosti v horské službě
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||
Zajištění organizačních a koordinačních činností na stanici horské služby
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na NSP: http://katalog.nsp.cz/karta_tp.aspx?id_jp=30594&kod_sm1=6).
Povinností zkoušejícího je dbát na to, aby zkouška probíhala podle tohoto hodnotícího standardu.
Ke zkoušce může přistoupit osoba, která je zaměstnancem Horské služby ČR, o. p. s., je již minimálně 2 roky cvičitelem horské služby (DK Cvičitel horské služby), je školena pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou a má splněny všechny povinnosti cvičitele horské služby. Předpokladem je předcházející pravidelná účast na všech stanovených školeních zaměstnanců, která organizuje metodická komise horské služby, a dalších oblastních doškolovacích akcích.
Zkouška se dělí na dvě části. Pro první část si zkoušený předem připraví prezentaci z předem zvoleného a v přihlášce uvedeného tématu podle bodu 1. d). Pomocí prezentační techniky vede přednášku určenou jak laické, tak odborné veřejnosti. Druhá část zkoušky se skládá z bodů vázaných k náhodně vybranému tématu na začátku zkoušky.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard připravila SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Horská služba ČR, o. p. s.