Kvalifikační standard

Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj
Skupina oborů: Gastronomie, hotelnictví a turismus
Povolání: Pomocný pracovník v pohostinství
Platnost standardu: Od 7.8.2007 do 1.2.2012
Možnosti zkoušky: Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu.
Kvalifikační úroveň: 2

Kvalifikační standard

Název odborné způsobilosti Úroveň

Používání běžných pomůcek a čisticích prostředků při úklidu

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vybrat pro zadanou práci vhodné pomůcky Praktické předvedení a slovní zdůvodnění
b Vybrat pro zadanou práci správný úklidový, čisticí nebo prací prostředek Praktické předvedení
c Správně použít pomůcky a čisticí prostředky pro vykonání zadané práce Praktické předvedení
d Ošetřovat a udržovat pomůcky používané při úklidu Praktické předvedení
e Zacházet s nástrojem a pomůckou podle zásad bezpečnosti práce Praktické předvedení
f Obaly a zbytky čisticích a úklidových prostředků likvidovat podle předpisů na ochranu životního prostředí Slovní zdůvodnění
Je třeba splnit všechna kritéria
2

Obsluha strojů a zařízení používaných při úklidu

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Zvolit vhodný stroj nebo zařízení k provedení zadané práce (vysavače, šamponovače, elektrické mycí a lešticí stroje) Praktické předvedení a slovní zdůvodnění
b Dodržet správné dávkování úklidových, čisticích nebo pracích prostředků Praktické předvedení
c Správně spustit stroj a zahájit zadanou operaci Praktické předvedení
d Vykonat zadanou operaci Praktické předvedení
e Provést ošetření a údržbu stroje nebo zařízení po ukončení provozu Praktické předvedení
f Zacházet se strojem nebo zařízením podle zásad bezpečnosti práce Praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria
2

Úklid v ubytovacích zařízeních

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Převzít úkoly podle pracovních plánů Praktické předvedení
b Dodržovat posloupnost prací a časový harmonogram Praktické předvedení
c Vykonávat úklid pokojů včetně příslušenství a společných prostor Praktické předvedení
d Udržovat podlahové plochy podle jejich charakteru (umývat, pastovat, luxovat) Praktické předvedení
e Stírat prach z nábytku Praktické předvedení
f Vyvětrat pokoj (apartmán) a ustlat lůžkoviny Praktické předvedení
g Provádět výměnu ložního prádla, ručníků Praktické předvedení
h Doplňovat toaletní a hygienické potřeby Praktické předvedení
i Čistit okna, zrcadla, dveře, osvětlovací zařízení, nábytek a stěny podle potřeby Praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria
2

Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností Praktické předvedení
b Vysvětlit na příkladech význam kritických bodů a jejich dodržování v praxi Slovně
c Během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád Praktické předvedení
d Oblékat se do vhodného pracovního oděvu Praktické předvedení
e Provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky Praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria
2

Pokyny k realizaci zkoušky

Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.

Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.

Všechny osoby, které se přímo zúčastní zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.

Jednotlivá kritéria se ověřují uvedenými nástroji hodnocení a zaměřují se buď na proces, nebo na výsledek (zřídka i na oboje).

Autorizovaná osoba rozpracuje kritéria podrobně podle charakteru konkrétních zadaných úkolů.

Uchazeči budou zadány činnosti, které jsou obsahem této dílčí kvalifikace, jejichž splnění realizuje. Konkrétní úkoly a jejich rozsah určí autorizovaná osoba.

Po celou dobu hodnocení je sledováno dodržování hygienických předpisů, předpisů bezpečnosti práce, dodržování časového harmonogramu.

Na tvorbě standardu se podíleli

Kvalifikační standard byl zpracován ve spolupráci s oborovou skupinou gastronomie, hotelnictví, turismus při NÚOV, sekcí pro NSK, jejímiž členy jsou zástupci následujících organizací:

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Asociace hotelů a restaurací ČR

Asociace kuchařů a cukrářů ČR

Česká barmanská asociace

Asociace sommelierů ČR

SOU gastronomie Praha 10

Střední hotelová škola Praha 10

Střední škola hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. Radhoštěm, příspěvková organizace

Národní ústav odborného vzdělávání