Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Pracovník horské služby | |
Platnost standardu: | Od 7.2.2012 do 6.12.2020 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Předvedení poslušnosti a ovladatelnosti psa
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Použití psů pro vyhledávání v lavině
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Orientace v lavinové problematice a vyhledávání pomocí lavinových vyhledávačů
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Použití psů pro vyhledávání v horském terénu
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Orientace v topografii
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Ke zkoušce může přistoupit osoba, která dosáhla zletilosti, je fyzicky i psychicky zdravá, je členem Horské služby ČR, o. p. s. či Horské služby České republiky, o. s. (dále jen horská služba) nebo organizace, která je součástí IKAR (mezinárodní sdružení horských služeb) a působí jako psovod.
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy. Dále uvede požadavky na psa (bez kterého není možné zkoušku konat), které budou vycházet z následujících předpokladů:
a) pes nebo vykastrovaná fena jakéhokoliv plemene minimální věk 12 měsíců,
b) konstituce a správný typ vyšší nervové činnosti odpovídající požadavkům pro nasazení při zásahu,
c) odborná příprava a požadovaný stupeň vycvičenosti,
d) fyzická způsobilost s požadovanou vytrvalostí, je však nutno přihlížet ke zvýšeným nárokům na fyzickou kondici a odolnost vůči klimatickým podmínkám
e) platná veterinární prohlídka a převozní povolení
f) pes je registrován u výše uvedených organizací.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP), požární ochrany (PO) a bezpečnosti práce ve výšce a nad volnou hloubkou (VH). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na NSP: http://katalog.nsp.cz/karta_tp.aspx?id_jp=30594&kod_sm1=6).
Povinností zkoušejícího je dbát na to, aby zkouška probíhala podle tohoto hodnotícího standardu.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard připravila SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Horská služba ČR, o. p. s.