Identifikace managementu hygieny v potravinářských provozech
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit, co je systém kritických bodů (HACCP)
|
Ústní ověření
|
b |
Vysvětlit 7 principů systému kritických bodů (HACCP)
|
Ústní ověření
|
c |
Vysvětlit, co obsahuje hygienický plán, a vysvětlit jeho aplikaci v praxi
|
Ústní ověření
|
d |
Vysvětlit, co je osobní hygiena, čeho se týká, jaké jsou její zásady, co do ní spadá
|
Ústní ověření
|
e |
Vysvětlit, co je management hygieny v úklidu a dezinfekci, vyjmenovat, co všechno zahrnuje včetně plánu údržby, technologií, četnosti a odpadního plánu
|
Ústní ověření
|
f |
Identifikovat a vysvětlit obsah dokumentace systému kritických bodů (HACCP)
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Volba druhu úklidu a čištění dle hygienických plánů v systému kritických bodů v potravinářských provozech
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyložit pojmy, zásady a způsoby čištění CIP, COP, OCIP, WIP
|
Ústní ověření
|
b |
Určit a zdůvodnit správný druh úklidu a čištění podle četnosti úklidu, druhu zařízení a míry znečištění
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Manipulace s chemickými a dezinfekčními látkami, přípravky a potřebnými pomůckami
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit zásady správné manipulace s chemickými koncentráty a naředěnými přípravky
|
Písemné a ústní ověření
|
b |
Vysvětlit zásady správné údržby a bezpečného uložení pomůcek
|
Písemné a ústní ověření
|
c |
Zvolit správné chemické a dezinfekční přípravky a nadávkovat je podle zadání oblasti úklidu, četnosti úklidu a případných speciálních požadavků klienta a zdůvodnit jejich výběr
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Dodržet správné dávkování daných prostředků podle hygienického plánu na jeden výkon
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Určit a zdůvodnit, které povrchy se dezinfikují a které čistí
|
Ústní ověření
|
f |
Vysvětlit zásady čištění a dezinfekce v systémech HACCP
|
Ústní ověření
|
g |
Zdůvodnit význam pH a teploty, určit typické chemické přípravky a oblasti použití
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Volba, příprava a kompletace, údržba a čištění pomůcek a strojů včetně pomůcek BOZP
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zvolit vhodné úklidové pomůcky a zkompletovat je, připravit, zkompletovat a zkontrolovat příslušné stroje s ohledem na určený druh úklidu, stavební materiál a míru znečištění
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Zvolit, připravit a obléct pomůcky BOZP
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Uvést zásady kontroly strojů před prací a po práci
|
Písemné a ústní ověření
|
d |
Identifikovat a vysvětlit barevné kódování úklidových pomůcek (barevný program)
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Vysvětlit režim přenosu pomůcek z prostor do jiných prostor
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat obsah a rozsah údržby úklidových pomůcek a strojů
|
Písemné a ústní ověření
|
g |
Vysvětlit zásady správného a bezpečného skladování a uložení strojů a pomůcek
|
Písemné a ústní ověření
|
h |
Vysvětlit a předvést manipulaci s elektrickým zařízením ve vztahu k nebezpečí úrazu elektrickým proudem
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Provádění dezinfekce v potravinářských provozech
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat typy dezinfekčních účinných látek a na příkladu jejich zastoupení v chemických prostředcích určit vhodnost oblasti použití v daném potravinářském provozu podle systému kritických bodů (HACCP)
|
Písemné a ústní ověření
|
b |
Popsat způsob dávkování, použití, aplikace, doby expirace a celého dezinfekčního procesu na příkladu dezinfekčního prostředku podle předložené dokumentace na určeném povrchu, resp. ploše nebo zařízení
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Identifikace základních materiálů podlah, nábytku, zařízení a volba vhodných technologických postupů dle harmonogramů prací
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Identifikovat materiály připravené v místě zkoušky
|
Ústní ověření
|
b |
Zdůvodnit, které typy chemických prostředků je možné používat na dané materiály a které nelze používat z důvodu narušení nebo poškození materiálu
|
Ústní ověření
|
c |
Určit správný technologický postup podle četnosti úklidu, druhu stavebního materiálu a míry znečištění
|
Ústní ověření
|
d |
Zdůvodnit zvolený technologický postup podle četnosti úklidu, druhu stavebního materiálu a míry znečištění
|
Ústní ověření
|
e |
Vysvětlit obsah prací podle daného příkladového harmonogramu v denním, periodickém a generálním úklidu
|
Písemné a ústní ověření
|
f |
Popsat organizaci prací v rámci jednotlivých technologií, míry znečištění a četnosti prací
|
Písemné a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Provádění úklidu a údržby „Clean rooms = čistých prostor“ v potravinářských provozech
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit pojem „čisté prostory“, kde jsou a jaké jsou na ně požadavky
|
Ústní ověření
|
b |
Vysvětlit specifika úklidových technologií a systémů v „čistých prostorech“
|
Ústní ověření
|
c |
Identifikovat správné úklidové pomůcky do těchto prostor
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Identifikovat správné ochranné pomůcky pro úklid v „čistých prostorech“, předvést jejich správné navlečení a údržbu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Identifikovat problémy v oblasti úklidu „čistých prostor“, popsat jejich řešení a vysvětlit, jak jim předcházet
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Provádění úklidu sociálních zařízení
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uklidit toalety, bidety a pisoáry
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Uklidit umyvadla a sprchové kouty
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Uklidit hygienické zásobníky, koše, zrcadla a ostatní zařízení
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Uklidit skříňky a lavičky v šatně včetně zařízení
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Vyčistit a ošetřit kliky, vypínače, baterie, světelné zdroje, větráky, parapety a topení
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Uklidit obklady a dlažby
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Provádění mopování tvrdých podlahových ploch
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Provést suché stírání podlahových ploch
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Mopovat různými mopy a popsat způsoby mopování v různých prostorách
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Ručně čistit podlahové plochy padem a kartáčem v rámci periodické údržby
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Provádění strojního mytí, čištění a leštění podlahovým kotoučovým strojem a podlahovým automatem na tvrdých podlahách
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zdůvodnit, kdy se používá údržba podlahovým kotoučovým strojem a kdy podlahovým automatem, kde provádět mytí, čištění a leštění padem a kdy kartáčem
|
Ústní ověření
|
b |
Určit správné rychlosti otáček kotoučového stroje
|
Ústní ověření
|
c |
Provést strojní čištění podlahovým kotoučovým strojem s kartáčem a padem na tvrdých podlahách vč. správného seřízení stroje
|
Praktické předvedení
|
d |
Provést strojní mytí podlahovým automatem s kartáčem a padem na tvrdých podlahách vč. správného seřízení stroje
|
Praktické předvedení
|
e |
Provést ruční dočištění padem na tvrdých podlahách
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Provádění strojního mytí vysokotlakým čističem a parním čističem
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zdůvodnit kde, kdy a na jakých plochách se tato údržba provádí
|
Ústní ověření
|
b |
Provést strojní mytí vč. správného seřízení stroje
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
2 |
Provádění údržby nábytku, zařízení a ploch do 1,5 m a nad 1,5 m v potravinářských provozech
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Odstranit prach z vodorovných a svislých částí nábytku a zařízení do 1,5 m a nad 1,5 m vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Umýt a vlhce setřít vodorovné a svislé částí nábytku a zařízení do 1,5 m a nad 1,5 m vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Umýt a zdezinfikovat pracovní plochy pro potraviny
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Provést denní údržbu vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Provádění údržby skleněných ploch
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Provést čištění ohmatků skleněných ploch a oken vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Provést čištění a údržbu skleněných ploch a oken v různých režimech úklidu vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
2 |
Provádění mytí transportních vozíků, nakládacích a vykládacích zařízení v potravinářských provozech
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Provést čištění a údržbu transportních vozíků vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Provést čištění a údržbu nakládacích a vykládacích zařízení v různých režimech úklidu vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
2 |
Provádění úklidu a čištění chodeb, schodišť, podest a teras
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uklidit a vyčistit podlahy chodeb v různých režimech úklidu vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vyčistit zábradlí v různých režimech úklidu vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Vyčistit sokly, lišty, spodní a boční strany schodiště v různých režimech úklidu vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Uklidit a vyčistit podesty a terasy v různých režimech úklidu vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Uklidit a vyčistit schody a podstupnice v různých režimech úklidu vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Provádění úklidu a údržby výtahů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Provést úklid a údržbu vnitřních stěn, podlah stropů v různých režimech úklidu vč. výběru pomůcek
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vysvětlit specifika úklidu a údržby výtahů pro přepravu potravinářských výrobků
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
2 |
Provádění čištění a údržby elektrozařízení
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Provést čištění elektrozařízení (vypínačů, zásuvek, elektrických strojů atd.)
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Zvolit chemické přípravky pro čištění elektrozařízení (vypínačů, zásuvek, elektrických strojů atd.) v různých režimech úklidu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Prokázat znalost bezpečnostních a zdravotních rizik spojených s čištěním a údržbou elektrozařízení
|
Písemné a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Třídění a nakládání s druhotnými odpady
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Identifikovat správné barevné kódování odpadů
|
Písemné a ústní ověření
|
b |
Zvolit chemické přípravky pro čištění odpadních nádob vč. dezinfekce
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Provést správnou manipulaci s tříděným odpadem v místě zkoušky
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Uplatňování a dodržování zásad bezpečnosti práce, ochrany zdraví při práci a požární ochrany
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Prokázat znalost zásad první pomoci při otravách chemickými látkami, poleptání a popálení kůže, poranění kůže, zasažení očí, vysvětlit, k čemu je bezpečnostní list u chemie
|
Písemné a ústní ověření
|
b |
Prokázat znalost všeobecných předlékařských opatření, technik umělého dýchání a nepřímé masáže srdce
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Stanovit postup při řešení pracovního úrazu a záznamy k pracovnímu úrazu
|
Ústní ověření
|
d |
Ručně manipulovat s břemeny a stroji a vysvětlit zásady manipulace s nimi
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Předvést správné techniky provedení úklidových prací, aby se předešlo zdravotním problémům v oblasti zad, beder, horních a dolních končetin
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Vysvětlit specifika práce ve výšce nad 1,5 m a podmínky pro její provádění
|
Ústní ověření
|
g |
Vysvětlit postup řešení vzniklých havarijních situací (požár, únik chemie či odpadů, únikové plány)
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Organizace práce na pracovišti
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit systém a body kontroly po vykonané práci v různých režimech úklidu a čištění
|
Písemné a ústní ověření
|
b |
Provést kontrolu vykonané práce
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Vysvětlit způsob předání a převzetí ošetřených prostor nebo vykonané činnosti
|
Ústní ověření
|
d |
Vysvětlit podstatu systému práce ve dvojicích a v kolektivu
|
Písemné a ústní ověření
|
e |
Popsat způsoby řešení konfliktních situací
|
Písemné a ústní ověření
|
f |
Vysvětlit uplatňování zásad a způsobu komunikace se zákazníkem a v pracovním týmu
|
Písemné a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |