Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Stavebnictví, geodézie a kartografie | |
Povolání: | Chlorovač | |
Platnost standardu: | Od 21.10.2022 do 29.8.2023 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Orientace v technických podkladech pro obsluhu zařízení sloužících k hygienickému zabezpečení vod
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v provozním řádu objektu hygienického zabezpečení vod
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v procesech hygienického zabezpečení vod
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Odběr vzorků a jednoduché provozní laboratorní rozbory jakosti vody
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vedení provozních záznamů o hygienizačních zařízeních
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Doplňování zásobníků chemikálií a nastavování dávkovaných hodnot na přístrojích
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dodržování BOZP při obsluze zařízení k hygienickému zabezpečení vod
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam. Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na povolání v NSP – https://www.nsp.cz/jednotka-prace/chlorovac#zdravotni-zpusobilost).
K vykonání zkoušky na pracovišti je požadován zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství.
Uchazeč si s sebou ke zkoušce přinese vlastní pracovní oděv a obuv.
Při ověřování kritérií formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, jakož i ke kvalitě, a dodržování platných norem. Přitom je nutno posuzovat nejen dosažený výsledek, ale i samostatnost při rozhodování o nejvhodnějším postupu řešení zadaného úkolu podle daných podmínek pracoviště.
H větami (standardními větami o nebezpečnosti) a P větami (pokyny pro bezpečné zacházení) v kompetenci "Dodržování BOZP při obsluze zařízení k hygienickému zabezpečení vod" jsou myšleny výroky označující nebezpečné vlastnosti chemických látek a způsoby správného nakládání s nimi dle Globálně harmonizovaného systému klasifikace a označování chemikálií Organizace spojených národů (GHS).
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro lesní a vodní hospodářství a životní prostředí, ustavená a licencovaná HK ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupení v pracovní skupině:
REVOS Rokycany, s. r. o.
Severočeské vodovody a kanalizace, a. s.
Pražské vodovody a kanalizace, a. s.
Asociace pro vodu ČR