Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Kuchař | |
Platnost standardu: | Od 6.1.2023 do 29.8.2023 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Přejímka potravinářských surovin
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Sestavování jídelního lístku a menu podle gastronomických pravidel
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Příprava surovin pro výrobu jídel
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Příprava teplých pokrmů podle receptur
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Úprava jatečního masa, drůbeže, ryb a zvěřiny pro kuchyňské zpracovávání
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Příprava moučníků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Zpracovávání a estetická úprava polotovarů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Regenerace pokrmů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Organizování práce v gastronomickém provozu
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Skladování potravinářských surovin a zboží ve výrobním středisku gastronomického provozu, vyhotovování dokladů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Používání a evidence inventáře ve výrobním středisku gastronomického provozu
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Obsluha technologických zařízení ve výrobním středisku gastronomického provozu
|
3 | ||||||||||||||||||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v gastronomických provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
1. Vstupní předpoklady pro účast na zkoušce
Uchazečem o zkoušku může být každá fyzická osoba starší 18 let, která získala alespoň základy vzdělání, nebo účastník rekvalifikace podle zákona č. 435/2004 Sb., zákon o zaměstnanosti.
Uchazeč o zkoušku musí být dále držitelem platného dokladu:
zdravotní průkaz pro práci v potravinářství
Zdravotní způsobilost pro vykonání zkoušky je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na povolání v NSP https://www.nsp.cz/jednotka-prace/kuchar).
Všechny osoby, které se přímo účastní zkoušky, musí mít zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Autorizovaná osoba zároveň s odesláním pozvánky ke zkoušce písemnou formou sdělí, kde a jakým způsobem se uchazeč může informovat o svých povinnostech a průběhu zkoušky a které doklady/dokumenty musí uchazeč předložit bezprostředně před započetím zkoušky.
Autorizovaná osoba zároveň s odesláním pozvánky ke zkoušce uvede pomůcky, které může uchazeč při zkoušce používat.
Uchazeč si zajistí pracovní oděv a pevnou pracovní obuv podle požadavků BOZP pracoviště, na kterém bude zkouška probíhat.
2. Průběh zkoušky
Před zahájením zkoušky uchazeč předloží zkoušejícímu průkaz totožnosti a případně další dokumenty opravňující k připuštění ke zkoušce uvedené v části 1. Vstupní předpoklady pro účast na zkoušce.
Bezprostředně před zahájením zkoušky autorizovaná osoba seznámí uchazeče s pracovištěm, s organizací zkoušky, s jeho právy a povinnostmi v rámci zkoušky dle zákona č. 179/2006 Sb. a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Zkoušející uzná, a tedy nemusí ověřovat, ty odborné způsobilosti, které byly již dříve u uchazeče ověřeny v rámci zkoušky z jiné profesní kvalifikace (nutno doložit osvědčením o získání profesní kvalifikace), a které jsou shodné svým rozsahem i obsahem. Rozsah a obsah odborné způsobilosti určují její jednotlivá kritéria a pokyny k realizaci zkoušky popsané v hodnoticím standardu. Zkoušející tyto odborné způsobilosti neuzná jako již ověřené, pokud by tím nebylo zajištěno řádné ověření ostatních požadavků stanovených tímto hodnotícím standardem (například při nutnosti dodržení technologických postupů a časové souslednosti různých činností).
Zkouška se koná v českém jazyce.
Zkouška je veřejná. Praktická část zkoušky a praktická zkouška není veřejná v případech, kdy to je nutné z hygienických důvodů nebo z důvodu ochrany zdraví a bezpečnosti práce.
Zkoušející zadá uchazeči při zahájení zkoušky přípravu pokrmů teplé kuchyně ve formě restauračního menu:
polévka - počet porcí: 4
pokrm z masa včetně přílohy - počet porcí: 4
teplý nebo studený moučník - počet porcí: 4
Poznámka: při přípravě pokrmů musí být použity různé technologické postupy (vaření, pečení).
U odborné kompetence Přejímka potravinářských surovin:
kritérium a) v rámci zkoušky uchazeč nanormuje daný počet porcí podle stanovené receptury
U odborné kompetence Organizování práce v gastronomickém provozu:
kritérium d) fáze přípravy jsou:
předběžná příprava surovin (čištění, mytí, loupání, atd.)
tepelná úprava surovin (pošírování, vaření, dušení, atd.)
dokončení pokrmů (dochucení, zahuštění, atd.), uchování pokrmů
U odborné kompetence Sestavování jídelního lístku a menu podle gastronomických pravidel:
kritérium a) doporučený zdroj pro gastronomická pravidla je učebnice s akreditací MŠMT Stolničení, Gustav Salač
Autorizovaná osoba po celou dobu hodnocení sleduje dodržování:
hygienických předpisů
předpisů bezpečnosti práce
technologických postupů
časového harmonogramu
Autorizovaná osoba v rámci hodnocení hotových pokrmů provede:
ochutnávku
kontrolu kvality a hmotnosti
posouzení požadovaných typických vlastností
senzorické zhodnocení připravených pokrmů
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede autorizovaná osoba do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
SČMSD Praha, s. r. o.
AUREOLE Group, Praha
Bukaschool, Most
AHP Connections, Praha