Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Potravinářství a potravinářská chemie | |
Platnost standardu: | Od 14.10.2015 do 18.10.2021 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 12.9.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Příjem surovin, polotovarů a dalších přídatných látek pro výrobu lihu a lihovin
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Kontrola výroby upravené vody pro výrobu lihovin
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Kontrola obsluhy ztekucovacího a zcukerňovacího zařízení
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Kontrola přípravy a dávkování surovin pro fermentaci při výrobě lihu a lihovin
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Kontrola dodržování technologických postupů při výrobě lihu a lihovin
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Kontrola dávkování lihu a dalších surovin pro výrobu lihovin
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Sestavování výrobní linky lihovarské výroby
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Organizace směny a zajištění chodu výrobní linky lihovarské výroby
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Vedení provozní dokumentace a personálních podkladů k potravinářské výrobě
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Zajišťování sanitace a provozní hygieny v potravinářské výrobě
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Dodržování zásad BOZP a PO v potravinářské výrobě
|
4 | ||||||||||||||||||||||||
Kontrola obsluhy zařízení na zpracování zbytků z lihovarské výroby
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání bude doplněn).
Vstupním požadavkem na uchazeče o tuto profesní kvalifikaci je střední vzdělání s maturitní zkouškou.
Všechny osoby, které se přímo účastní zkoušky, musí mít platný průkaz pracovníka v potravinářství (zdravotní průkaz).
Zkouška probíhá v souladu se zákonem o lihu č. 61/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Ověřování je spojeno s navazujícími činnostmi vedoucími k výrobě lihu a lihovin .
Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení zkoušející dále sleduje dodržování BOZP, PO a hygienicko-sanitačních principů, které zajistí odpovídající kvalitu finálního potravinářského výrobku.
Při hodnocení je rovněž posuzováno hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, bezpečné provádění všech úkonů a časové zvládání jednotlivých operací.
U kompetence "Sestavování výrobní linky lihovarské výroby" je uchazeči zadán konkrétní druh výrobku, pro který navrhne schéma výrobní linky.
U kompetence "Kontrola přípravy a dávkování surovin pro fermentaci při výrobě lihu a lihovin" se posuzuje zkušenost uchazeče s prací s mikroskopem.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifkace připravila SR pro potravinářství a krmivářství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Zájmové sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu
Stock Plzeň - Božkov, s. r. o.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Frukolis, a. s.