Kvalifikační standard
| Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství |
|---|---|
| Skupina oborů: | Potravinářství a potravinářská chemie |
| Platnost standardu: | Od 14.10.2015 do 6.6.2021 |
| Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 12.9.2023 lze zkoušet podle nového standardu. |
| Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
| Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sestavování výrobní linky konzervárenské výroby
|
4 | |||||||||||||||||||||
Organizace pracovní směny a zajištění chodu konzervárenské výroby
|
4 | |||||||||||||||||||||
Dodržování technologických postupů a zajištění bezpečnosti potravin v konzervárenské výrobě
|
4 | |||||||||||||||||||||
Využívání surovin, energií a pracovních sil v konzervárenské výrobě
|
4 | |||||||||||||||||||||
Vedení provozní dokumentace a personálních podkladů k potravinářské výrobě
|
4 | |||||||||||||||||||||
Zajišťování sanitace a provozní hygieny v potravinářské výrobě
|
4 | |||||||||||||||||||||
Dodržování zásad BOZP a PO v potravinářské výrobě
|
4 | |||||||||||||||||||||
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání bude doplněn).
Vstupním požadavkem na uchazeče o tuto profesní kvalifikaci je střední vzdělání s maturitní zkouškou.
Všechny osoby, které se přímo účastní zkoušky, musí mít platný průkaz pracovníka v potravinářství (zdravotní průkaz).
Ověřování je spojeno s navazujícími činnostmi vedoucími k výrobě konzervárenských výrobků.
Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, zkoušející dále sleduje dodržování BOZP, PO a hygienicko-sanitačních principů, které zajistí kvalitu a bezpečnost finálního potravinářského výrobku.
Při hodnocení je rovněž posuzováno hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, bezpečné provádění všech úkonů a časové zvládání jednotlivých operací.
U kompetence "Sestavování výrobní linky konzervárenské výroby" je uchazeči zadán konkrétní druh výrobku, pro který uchazeč navrhne schéma výrobní linky.
U kompetence "Využívání surovin, energií a pracovních sil v konzervárenské výrobě" zkoušející zadá uchazeči konkrétní data, podle nichž uchazeč vyhodnotí produktivitu výroby.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifkace připravila SR pro potravinářství a krmivářství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Zájmové sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu
efko cz, s. r. o.
Alibona, a. s.
LINEA NIVNICE, a. s.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze