Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Agronom | |
Platnost standardu: | Od 1.12.2015 do 15.3.2021 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Charakteristika okopanin a jejich nároky na půdní a povětrnostní podmínky
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj okopanin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Návrh technologického postupu pěstování okopanin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Diagnostika škodlivých činitelů v okopaninách a ošetřování proti nim
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace sklizně a posklizňové úpravy okopanin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Vedení prvotní evidence v zemědělském podniku
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Zjišťování ekonomických ukazatelů produkce okopanin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících rostlinnou výrobu
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Vlastní zkouška je zaměřena především na ověření řídicích a organizačních dovedností nutných pro zajištění pěstování okopanin v zemědělském podniku. Podklady pro ověřování jednotlivých kompetencí budou brány z konkrétního podniku nebo vytvořeny pro vzorový podnik.
Zkouška je zaměřena na pěstování následujících druhů okopanin: brambory, cukrovka, krmná řepa. Kompetence Charakteristika okopanin a jejich nároky na půdní a povětrnostní podmínky bude ověřována i u dalších druhů okopanin: čekanka obecná, krmná mrkev, tuřín, vodnice a topinambur. Kritérium b) u této kompetence
bude ověřeno u jedné z okopanin v porostu a u dalších 5 na vzorcích nebo fotografiích (semena, hlízy, rostliny).
U kompetence "Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj okopanin" bude k dispozici Rámcová metodika výživy rostlin a hnojení.
U kompetence "Diagnostika škodlivých činitelů v okopaninách a ošetřování proti nim" bude k dispozici seznam registrovaných přípravků a dalších prostředků na ochranu rostlin, platný pro aktuální rok. Pro účely zkoušky je třeba zajistit minimálně 5 vzorků plevelů v různých růstových stádiích, 2 vzorky rostlin napadených chorobami a 1 vzorek napadený škůdci. Zkouška proběhne na zadaném pozemku s jednou z výše uvedených plodin.
Uchazeč bude v průběhu zkoušky používat počítač s přístupem na web.
S ohledem na agrotechnické lhůty se zkouška koná ve druhém nebo třetím čtvrtletí kalendářního roku.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
ZD Rosice
Školní statek Humpolec
Agrární komora ČR