Hodnoticí standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo průmyslu a obchodu | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Obchod | |
Povolání: | Specialista pro kontrolu obchodních provozoven | |
Platnost standardu: | Od 21.10.2022 do neomezeně | |
Kvalifikační úroveň: | 5 |
Hodnoticí standard
- Kritéria a způsoby hodnocení
- Pokyny k realizaci zkoušky
- Výsledné hodnocení
- Počet zkoušejících
- Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby
- Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
- Doba přípravy na zkoušku
- Doba pro vykonávání zkoušky
- Na tvorbě standardu se podíleli
Kritéria a způsoby hodnoceni
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Přejímka, výkup, skladování, ošetřování zboží a manipulace se zbožím v maloobchodní jednotce (dodržování HACCP)
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Posuzování procesu kvality práce, produktů a služeb v rámci celkového řízení a koordinace činností maloobchodních jednotek
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v příslušné oborové legislativě pro provádění kontrol prodejen maloobchodu
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v označování výrobků a zboží dle platné legislativy ČR a EU
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Tvorba cen v obchodě
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Vysvětlení metod merchandisingu
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Provádění Retail Controllingu (kontrolního nákupu) v rámci kontroly maloobchodní prodejny
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Obsluha kancelářských programů
|
5 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Bližší pokyny k realizaci zkoušky
Zkouška může, ale nemusí probíhat v potravinářském provozu. V případě, že zkouška bude probíhat v nepotravinářském provozu není potřeba plnit:
AD) Kompetence Přejímka, výkup, skladování, ošetřování zboží a manipulace se zbožím v maloobchodní jednotce (dodržování HACCP):
kritérium a;
kritérium c - u maloobchodu s nabídkou prodeje potravin definovat povinné teploty pro volný prodej masa, uzenin, ovoce a zeleniny a mléčných výrobků;
kritérium e - vyjmenovat základní postupy a povinnosti hygienického minima zaměstnanců.
AD) Kompetence Orientace v příslušné oborové legislativě pro provádění kontrol prodejen maloobchodu:
kritérium b.
AD) Orientace v označování výrobků a zboží dle platné legislativy ČR a EU:
kritérium a - u maloobchodu s nabídkou prodeje potravin určit i rozdíl mezi datem použitelnosti a datem minimální trvanlivosti;
kritérium b - u maloobchodu s nabídkou volného prodeje potravinářských výrobků jmenovat další povinné informace.
V případě, že praktická část bude probíhat v maloobchodní prodejně potravin, je nutné, aby uchazeč předložil platný potravinářský průkaz.
Na základě domluveného časového termínu ke stanovení zkoušky na pozici specialista pro kontrolu prodejen maloobchodu se autorizovaná osoba zaměří na praktické činnosti, které charakterizují danou pracovní pozici. Veškeré uvedené úkoly a činnosti budou realizovány na pracovišti, které bude mít dostačující zázemí a prostory budou splňovat požadavky k možnosti ověření získaných znalostí a dovedností uchazeče. Nutností k praktickému ověření uchazeče je také poskytnout dostatečné technické vybavení, které je uvedeno v bodě nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky.
Hlavní podstatou je ověření praktických činností, které musí uchazeč na dané pracovní pozici splňovat a musí prokázat svou znalost k provádění a splnění zadaných úkolů. Během praktických činností je nutné dodržovat provozní řád, PO a BOZP prostoru, ve kterém se bude pohybovat a v místě určeném k závěrečnému ověření znalostí uchazeče.
Pro splnění některých úkolů uvedených v kritériích hodnocení je potřeba poskytnout uchazeči firemní podklady v podobě reálných dodacích listů od dodavatelů, přístup k datům z pokladního systému, tabulky kategorizace marží, náhled do provozního řádu. Praktické části zkoušky musí být prověřeny přímo v místě maloobchodní prodejny.
Veškeré zadané úkoly, které jsou podmínkou k úspěšnému absolvování zkoušky, bude uchazeč konat v reálném čase před autorizovanou osobou.
Výsledné hodnocení
Zkoušející hodnotí uchazeče zvlášť pro každou kompetenci a výsledek zapisuje do záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Výsledné hodnocení pro danou kompetenci musí znít „splnil“ nebo „nesplnil“ v závislosti na stanovení závaznosti, resp. nezávaznosti jednotlivých kritérií u každé kompetence. Výsledné hodnocení zkoušky zní buď „vyhověl“, pokud uchazeč splnil všechny kompetence, nebo „nevyhověl“, pokud uchazeč některou kompetenci nesplnil. Při hodnocení „nevyhověl“ uvádí zkoušející vždy zdůvodnění, které uchazeč svým podpisem bere na vědomí.
Počet zkoušejících
Zkouška probíhá před jednou autorizovanou osobou; zkoušejícím je jedna autorizovaná fyzická osoba s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci anebo jeden autorizovaný zástupce autorizované podnikající fyzické nebo právnické osoby s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci.
Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby, resp. autorizovaného zástupce autorizované osoby
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby musí splňovat alespoň jednu z následujících variant požadavků:
- Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru obchod, provoz obchodu nebo obchodník a alespoň 5 let odborné praxe na manažerské pozici související s maloobchodem, odpovídající aktuálnímu obsahu příslušné profesní kvalifikace.
- Vyšší odborné vzdělání v oblasti obchodu a alespoň 5 let odborné praxe na manažeské pozici související s maloobchodem, odpovídající aktuálnímu obsahu příslušné profesní kvalifikace.
- Vysokoškolské vzdělání v oblasti ekonomie a alespoň 5 let odborné praxe na manažerské pozici související s maloobchodem, odpovídající aktuálnímu obsahu příslušné profesní kvalifikace.
Další požadavky:
- Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, která nemá odbornou kvalifikaci pedagogického pracovníka podle zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, nebo nemá odbornou kvalifikaci podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, nebo praxi v oblasti vzdělávání dospělých (včetně praxe z oblasti zkoušení), nebo nemá osvědčení o profesní kvalifikaci 75-001-T Lektor/lektorka dalšího vzdělávání, musí být absolventem přípravy zaměřené zejména na praktickou aplikaci části první, hlavy III a IV zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání) ve znění pozdějších předpisů, a přípravy zaměřené na vzdělávání a hodnocení dospělých s důrazem na psychologické aspekty zkoušení dospělých v rozsahu minimálně 12 hodin.
- Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, musí být schopna organizačně zajistit zkušební proces včetně vyhodnocení na PC a vydání jednotného osvědčení (stačí doložit čestným prohlášením).
Žadatel o udělení autorizace prokazuje splnění požadavků na odbornou způsobilost předložením dokladu nebo souboru dokladů o získání odborné způsobilosti autorizujícímu orgánu nebo jiným postupem stanoveným autorizujícím orgánem.
Žádost o autorizaci naleznete na stránkách autorizujícího orgánu: Ministerstvo průmyslu a obchodu, www.mpo.cz
Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
Výpočetní technika vybavená operačním systémem, tabulkovým procesorem, editačním programem, editorem pro úpravu fotografií, programem pro prezentaci a internetovým prohlížečem s online připojením. Pro pořízení fotografií je nutné zajistit uchazeči i fotoaparát. Pro ověření znalostí uchazeče a splnění zadaných úkolů podle standardu musí být uchazeči k dispozici: dodavatelské listy, ceník výrobků od dodavatelů, formát cenovek a popisků u zboží včetně popisku a složení daného výrobku, přehled marží, provozní řád prodejny a hygienické normy na prodejně, včetně ochranných pomůcek. Dále je požadována kamenná maloobchodní prodejna, která je zatížená běžným provozem prodeje zboží.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby musí zajistit, aby pracoviště byla uspořádána a vybavena tak, aby pracovní podmínky pro realizaci zkoušky z hlediska BOZP odpovídaly bezpečnostním požadavkům a hygienickým limitům na pracovní prostředí a pracoviště.
K žádosti o udělení autorizace žadatel přiloží seznam svého materiálně-technického vybavení dokládající soulad s požadavky uvedenými v hodnoticím standardu pro účely zkoušky. Pokud žadatel bude při zkouškách využívat materiálně-technické či prostorové vybavení jiného subjektu, přiloží k žádosti o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace doklady (resp. jejich ověřené kopie) umožňující jeho užívání nejméně po dobu 5 let ode dne podání žádosti o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace.
Doba přípravy na zkoušku
Uchazeč má nárok na celkovou dobu přípravy na zkoušku v trvání 25 minut. Do doby přípravy na zkoušku se nezapočítává doba na seznámení uchazeče s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.
Doba pro vykonání zkoušky
Celková doba trvání vlastní zkoušky jednoho uchazeče (bez času na přestávky a na přípravu) je 4 až 6 hodin (hodinou se rozumí 60 minut). Zkouška může být rozložena do více dnů.
Na tvorbě standardu se podíleli
Hodnoticí standard profesní kvalifikace připravila SR pro obchod a marketing, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Distribuční centrum BRNĚNKA, spol. s r. o.
Maloobchodní síť BRNĚNKA, spol. s r. o.
PRAMEN-BRNĚNKA, spol. s r. o.