Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Číšník | |
Platnost standardu: | Od 6.2.2012 do 23.1.2013 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Orientace v základech vinohradnictví
|
3 | |||||||||||||||||||||
Orientace ve výrobě vína
|
3 | |||||||||||||||||||||
Klasifikace a označení vín
|
3 | |||||||||||||||||||||
Příprava a tvorba vinného lístku
|
3 | |||||||||||||||||||||
Prezentace vinného lístku
|
3 | |||||||||||||||||||||
Servis vína
|
3 | |||||||||||||||||||||
Nákup, ošetřování a skladování vína
|
3 | |||||||||||||||||||||
Nakládání s inventářem
|
3 | |||||||||||||||||||||
Degustace vín při prodeji
|
3 | |||||||||||||||||||||
Příprava teplých nápojů
|
2 | |||||||||||||||||||||
Podávání nápojů hostům
|
2 |
Pokyny k realizaci zkoušky
souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na NSP: http://katalog.nsp.cz/karta_tp.aspx?id_jp=162&kod_sm1=18).
Všechny osoby, které se přímo zúčastní zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Povinností zkoušejícího je dbát na to, aby zkouška probíhala podle tohoto hodnotícího standardu.
Jednotlivá kritéria se ověřují uvedenými nástroji hodnocení a zaměřují se jak na proces, tak na výsledek.
Uchazeči bude zadána příprava konkrétních činností a úkolů, které si autorizovaná osoba / autorizovaný zástupce předem připraví a rozpracuje na základě daných kritérií.
Ověřování se provádí v restauračním nebo vinárenském provozu.
Po celou dobu hodnocení je sledováno dodržování hygienických předpisů, předpisů bezpečnosti práce a techniky obsluhy, dodržování časového harmonogramu, estetická hlediska, profesionální chování.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard připravila SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR ve spolupráci se SR pro zemědělství.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Svaz vinařů České republiky
Národní vinařské centrum, o. p. s., Valtice
Vinařská akademie Valtice, o. s.