Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Platnost standardu: | Od 29.11.2016 do 20.10.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Orientace v základech a legislativě pivovarnictví
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace ve výrobě piva
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Třídění a označení piv
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Příprava a tvorba pivního lístku
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Servis piva
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Nákup, ošetřování a skladování piva
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Nakládání s inventářem
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Degustace piva při prodeji
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Podávání nápojů hostům
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání v NSP - http://katalog.nsp.cz/karta_tp.aspx?id_jp=162&kod_sm1=18).
Všechny osoby, které se přímo zúčastní zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Jednotlivá kritéria se ověřují uvedenými nástroji hodnocení a zaměřují se jak na proces, tak na výsledek.
Ověřování se provádí v restauračním nebo pivovarském provozu.
Po celou dobu hodnocení je sledováno dodržování hygienických předpisů, předpisů bezpečnosti práce a techniky obsluhy, dodržování časového harmonogramu, estetická hlediska, profesionální chování.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Mgr. Tomáš Hasík - Český pivní institut, s. r. o.
Ing. Miloš Hrabák - Bohemia Brewing Centre, s. r. o.
Ing. Petr Janík - PIVO Praha, spol. s r. o.
Mgr. Pavel Robek - Restaurace Sluneční terasa T-Anker, s. r. o.
Ing. Filip Kühnel - HOTEL TIME, a. s. / AHR ČR