Hodnoticí standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Pracovník horské služby | |
Platnost standardu: | Od 30.4.2008 do 30.4.2012 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.1.2024 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Hodnoticí standard
- Kritéria a způsoby hodnocení
- Pokyny k realizaci zkoušky
- Výsledné hodnocení
- Počet zkoušejících
- Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby
- Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
- Doba přípravy na zkoušku
- Doba pro vykonávání zkoušky
- Na tvorbě standardu se podíleli
Kritéria a způsoby hodnoceni
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Základy pedagogiky v praxi
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||
Organizační a koordinační činnosti na stanici horské služby
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy. Dále stanoví, které pomůcky uchazeč při zkoušce nesmí používat.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.
Ke zkoušce může přistoupit osoba, která je zaměstnancem Horské služby ČR, o. p. s., která je již minimálně 2 roky cvičitelem horské služby (DK Cvičitel horské služby), je školena pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou a má splněny všechny povinnosti cvičitele HS. Předpokladem je předcházející pravidelná účast na všech stanovených školeních zaměstnanců, která organizuje metodická komise horské služby, a dalších oblastních doškolovacích akcích.
Zkouška se dělí na dvě části. Pro první části si zkoušený předem připraví prezentaci z předem zvoleného a v přihlášce uvedeného tématu dle bodu 1.d). Pomocí prezentační techniky vede přednášku určenou jak laické, tak odborné veřejnosti. Druhá část zkoušky se skládá z bodů vázaných k náhodně vybranému tématu na začátku zkoušky.
Výsledné hodnocení
Autorizovaná osoba hodnotí zkoušeného zvlášť pro každou kompetenci do klasifikačního zápisu o zkoušce. Pro zápis hodnocení jednotlivých kritérií lze použít různé značky, ale výsledné hodnocení pro danou kompetenci musí znít „vyhověl“ nebo „nevyhověl“ v závislosti na stanovení závaznosti resp. nezávaznosti jednotlivých kritérií u každé kompetence. Návrh na výsledné hodnocení zkoušky zní buď „vyhověl“, pokud zkoušený vyhověl pro všechny kompetence, nebo „nevyhověl“, pokud zkoušený pro některou kompetenci nevyhověl. Konečné hodnocení zkoušeného probíhá na základě těchto návrhů podle § 18 zákona č. 179/ 2006 Sb.
Počet zkoušejících
Ve zkušební komisi musí být minimálně dvě fyzické autorizované osoby, které jsou zkoušejícím ve smyslu zákona č. 179/2006 Sb., zástupce vedení HS ČR o. p. s. a zástupce zakladatele HS ČR, o. p. s. Členem komise může být dále jmenován nezávislý odborník v oblasti záchranné činnosti. Předsedu a členy zkušební komise jmenuje náčelník HS ČR na doporučení metodické komise a vedení HS ČR.
Autorizující orgán může specifikovat požadavky na složení komise včetně zvýšení počtu autorizovaných osob.
Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby, resp. autorizovaného zástupce autorizované osoby
Instruktor HS s minimálně 5letou praxí u HS, na základě doporučení náčelníkem HS.
Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
V rozsahu používaného vybavení HS ČR, o. p. s. – horolezecký materiál letní i zimní, transportní prostředky, mapy, buzola, GPS, čelová svítilna, lavinové sondy a vyhledávače, lyže sjezdové, skialpinistická výzbroj a výstroj, obvazový materiál, vakuové dlahy, lékárnička člena HS, vysílačka, zpětný či datový projektor, PC, učebnice HS.
Doba přípravy na zkoušku
Zkoušející má právo na 15 minutovou přípravu po vybrání druhého tématu před zahájením vlastní zkoušky.
Doba pro vykonání zkoušky
Jednotlivá kritéria jsou ověřována v průběhu vlastní zkoušky. Čistá délka trvání této zkoušky činí jednu hodinu (bez technologických přestávek, přestávek na stravování apod.). Čas pro přípravu prezentační techniky a její propojení je započítáván do čistého času zkoušky.
Na tvorbě standardu se podíleli
Hodnoticí standard byl zpracován ve spolupráci s oborovou skupinou gastronomie, hotelnictví, turismus při NÚOV, sekcí pro NSK – sektorovou radou, jejímiž členy jsou zástupci následujících organizací:
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Národní ústav odborného vzdělávání
Horská služba ČR