Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Pokojská | |
Platnost standardu: | Od 11.4.2017 do 11.4.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 2 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Používání běžných pomůcek a čisticích prostředků při úklidu
|
2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Obsluha strojů a zařízení používaných při úklidu
|
2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Úklid v ubytovacích zařízeních
|
2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO
|
2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti
|
2 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Jednotlivá kritéria se ověřují uvedenými nástroji hodnocení a zaměřují se na proces a na výsledek.
Autorizovaná osoba podrobně rozpracuje kritéria podle charakteru konkrétních zadaných úkolů.
Uchazeči budou zadány činnosti, které jsou obsahem této profesní kvalifikace, jejichž splnění realizuje - jedná se o kompletní úklid 2 pokojů včetně příslušenství. Konkrétní úkoly a jejich rozsah určí autorizovaná osoba.
Po celou dobu hodnocení je sledována kvalita a postup prováděné práce, dodržování hygienických předpisů, předpisů bezpečnosti práce a zásad profesionální komunikace s hosty, dodržování časového harmonogramu.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Asociace hotelů a restaurací ČR
Milan Pavelka, OSVČ
ARMANDO HOSPITALITY GROUP EUROPE, s. r. o.
Intercatering, spol. s r. o.