Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Pomocný pracovník v pohostinství | |
Platnost standardu: | Od 23.11.2011 do 10.6.2017 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 1.3.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Práce spojené s provozem ubytovacího zařízení
|
2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Inkasování plateb od hostů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Poskytování služeb spojených s pobytem hostů v ubytovacím zařízení
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Používání běžných pomůcek a čisticích prostředků při úklidu
|
2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Obsluha strojů a zařízení používaných při úklidu
|
2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Úklid v ubytovacích zařízeních
|
2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v možnostech podnikání ve službách
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Vyhotovování podnikových písemností
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Nabídka a prodej služeb
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO
|
2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Jednotlivá kritéria se ověřují uvedenými nástroji hodnocení a zaměřují se na proces a výsledek.
Autorizovaná osoba / autorizovaný zástupce rozpracuje kritéria podrobně podle charakteru konkrétních zadaných úkolů.
Po celou dobu hodnocení je sledována kvalita a postup prováděné práce, dodržování, předpisů bezpečnosti práce a zásad profesionální komunikace s hosty, dodržování časového harmonogramu.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard připravila SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Asociace hotelů a restaurací (AHR)