Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu rybích lahůdek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Převzít suroviny, polotovary a přísady
|
Ústní vyjádření
|
b |
Zkontrolovat množství a kvalitu surovin, polotovarů a přísad
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
c |
Uskladnit suroviny, polotovary a přísady
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Příprava a úprava ryb před dalším zpracováním
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Rozmrazovat ryby před dalším zpracováním
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
b |
Kuchat, filetovat, vykosťovat a upravovat ryby před dalším technologickým zpracováním
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Marinování a solení ryb
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Připravit marinační a solné roztoky
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
b |
Marinovat a solit ryby
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Tepelné opracování výrobků z ryb a polotovarů pro výrobu lahůdek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Připravit suroviny a polotovary k tepelnému opracování, tj. uzení, vaření, pečení, smažení
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
b |
Nastavit režim tepelného opracování surovin
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
c |
Kontrolovat průběh tepelného procesu
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
d |
Zchlazovat výrobky a polotovary
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
Je třeba splnit všechna kritéria v souladu s technologickým postupem. |
|
3 |
Příprava zeleninových polotovarů pro výrobu rybích lahůdek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Čistit a upravovat suroviny před zpracováním
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
b |
Tepelně opracovat (vařit, zchlazovat, příp. rozmrazovat) suroviny
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
c |
Ručně nebo mechanicky dělit suroviny
|
Praktické předvedení
|
d |
Marinovat zeleninu
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
Kritéria je třeba splnit, jsou-li v souladu s technologickým postupem. |
|
3 |
Výroba aspiků, majonéz a remulád
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Připravit aspiky, majonézy, remulády a další studené omáčky
|
Praktické předvedení
|
b |
Uchovávat aspiky, majonézy, remulády a další studené omáčky dle zásad výroby bezpečných potravin před dalším zpracováním
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
Je třeba splnit obě kritéria v souladu s technologickým postupem. |
|
3 |
Výroba lahůdkářských výrobků ze solených a marinovaných ryb
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Upravit solené a marinované ryby, připravit a plnit závitky z filetů
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
b |
Vkládat filety či závitky ryb do obalů a plnit nálevem, omáčkou nebo aspikem
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
c |
Zhotovit lahůdkářské saláty ze solených a marinovaných ryb
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
Je třeba splnit všechna kritéria v souladu s technologickým postupem. |
|
3 |
Obsluha strojů a zařízení pro zpracování a balení lahůdek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Použít vhodné technologické vybavení při výrobě rybích lahůdek
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
b |
Provést čištění a běžnou údržbu strojů a zařízení ve výrobě rybích lahůdek
|
Praktické předvedení
|
c |
Obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Posuzování jakosti surovin, polotovarů a výrobků při výrobě potravinářských výrobků
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Provést vstupní kontrolu surovin a polotovarů – připravit vzorky pro senzorickou analýzu a vyhodnotit rozbor
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
b |
Kontrolovat jakost potravinářských výrobků z hlediska bezpečnosti potravin, hmotnosti, velikosti a vzhledu výrobku, připravit vzorky, provést smyslové posouzení a jednoduchou zkoušku (např. měření pH, teploty)
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
c |
Navrhnout nápravu a vyvodit opatření ze zjištěných výsledků
|
Ústní vyjádření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Uchovávání, balení a expedice lahůdek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uchovávat lahůdkářské rybí výrobky
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
b |
Balit a označovat lahůdkářské rybí výrobky požadovanými údaji
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
c |
Expedovat lahůdkářské rybí výrobky
|
Praktické předvedení a slovní vyjádření ústní
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Prodej lahůdek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Prodávat lahůdkářské rybí výrobky
|
Praktické předvedení
|
b |
Identifikovat základní vady lahůdkářských rybích výrobků
|
Ústní vyjádření
|
c |
Uchovávat lahůdkářské rybí výrobky v prodejně
|
Ústní vyjádření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Sledovat kritické body v průběhu výroby lahůdkářských rybích výrobků
|
Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
|
b |
Dodržovat hygienické předpisy a osobní hygienu
|
Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
|
c |
Dodržovat sanitační řád
|
Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
|
d |
Dodržovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence
|
Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji lahůdek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vést předepsanou operativně-technickou evidenci při výrobě a prodeji rybích lahůdek
|
Praktické předvedení
|
Kritérium je třeba splnit. |
|
3 |