Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo průmyslu a obchodu | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Obchod | |
Povolání: | Specialista maloobchodu | |
Platnost standardu: | Od 16.10.2009 do 8.9.2015 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 1.3.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Řízení provozu obchodně provozní jednotky a lidských zdrojů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kalkulace ceny a vyúčtování tržeb
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Přepočet cen zboží a služeb na cizí měnu při platbách na pokladnách
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Plánování druhu a množství zásob pro obchodně provozní jednotku dle předpokládaného prodeje
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vyplňování prodejní dokumentace, příprava příslušných dokumentů v obchodně provozní jednotce
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Inventarizace zásob v obchodně provozní jednotce
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nabídka prodávaného zboží dle sortimentu s odbornou poradenskou službou
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zajišťování a poskytování doplňkových služeb spojených s prodejem a odběrem zboží zákazníkovi
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Přijímání hotovostních i bezhotovostních plateb za zboží a služby od zákazníků v obchodně provozní jednotce
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Úprava a aranžování zboží v obchodně provozní jednotce a výkladních skříních
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Přejímka, výkup, skladování, ošetřování zboží a manipulace se zásobami v obchodně provozní jednotce
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Obsluha pokladny a pokladních systémů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vedení kontrolní pokladny v obchodně provozní jednotce
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vedení administrativní agendy v obchodně provozní jednotce
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Příprava a úprava zboží k prodeji
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jednání ve styku se zákazníky, obchodními partnery a kontrolními orgány v souladu s platnou legislativou
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v příslušné oborové legislativě
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy. Dále stanoví, které pomůcky uchazeč při zkoušce smí používat.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání v NSP - http://katalog.nsp.cz/karta_p.aspx?id_jp=101166&kod_sm1=17).
Vzhledem k tomu, že u způsobilostí jde o vzájemně navazující činnosti, je nutno při ověřování dodržet tuto logickou návaznost. Většinu způsobilostí je doporučeno ověřovat v reálném provozu pod dohledem autorizované osoby a v souladu s dodržováním předpisů a pravidel týkajících se BOZP. Pouze tu část kritérií, jejichž ověření by kladlo značné nároky na reálný provoz a hrozilo by jeho omezení, je možno ověřovat ve cvičných prostorách s odpovídajícím provozně technickým vybavením a inventářem v souladu s předpisy a pravidly BOZP.
Jednotlivá kritéria se ověřují uvedenými nástroji hodnocení a zaměřují se buď na proces, nebo na výsledek (zřídka i na obojí).
Při zadávání se doporučují např. tyto činnosti:
– Vyplňování prodejní dokumentace
– Předvedení zboží zákazníkovi s poskytnutím informací o funkčnosti, ošetřování…
– Balení zboží dle sortimentu a požadavku zákazníka
– Manipulování a likvidace s obaly
– Manipulování se zbožím na provozovně
– Řešení běžných činností spojených s obsluhou zákazníka na pokladně
Jestliže se při ověřování kritérií bude manipulovat s peněžními prostředky a platebními kartami, je třeba dodržovat bezpečnostní pravidla pro práci na pokladně.
Jestliže se při ověřování kritérií bude manipulovat se zbožím, je třeba obzvláště u potravinářského sortimentu sledovat dodržování hygienických předpisů (kritické body HACCP).
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard byl připraven Expertním týmem prodavači, v němž byly zastoupeny:
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
Národní ústav odborného vzdělávání v Praze
Na tvorbě kvalifikačního standardu se dále podílely:
SOŠ obchodní, Brno
SOŠ a SOU, Šumperk
ISŠo, České Budějovice
Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Své podněty a připomínky dodaly i některé další školy vyučující obor vzdělání prodavač.