Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Potravinářství a potravinářská chemie | |
Povolání: | Pekař | |
Platnost standardu: | Od 28.8.2008 do 15.4.2013 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 27.10.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 2 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Příjem a uchovávání surovin a přísad pro výrobu těstovin
|
2 | |||||||||||||||||||||
Příprava a úprava surovin pro výrobu těstovin
|
3 | |||||||||||||||||||||
Obsluha kontinuální linky na výrobu těstovin
|
2 | |||||||||||||||||||||
Balení a skladování těstovin
|
2 | |||||||||||||||||||||
Obsluha strojů na balení těstovin
|
2 | |||||||||||||||||||||
Posuzování jakosti surovin pro výrobu těstovin a hotových výrobků
|
2 | |||||||||||||||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
|
2 | |||||||||||||||||||||
Vedení provozní evidence ve výrobě těstovin
|
2 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy. Dále stanoví, které pomůcky uchazeč při zkoušce nesmí používat.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO).
Všechny osoby, které se přímo zúčastní praktické zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Kompetence by měly být pokud možno ověřovány prostřednictvím na sebe navazujících činností vedoucích k výrobě těstovin s využitím technologických postupů a hygienických zásad výroby bezpečných potravin.
Uchazeči bude zadána výroba určitého výrobku ze sortimentu těstovin.
Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, je třeba přihlížet k dodržování hygienických pravidel a zásad vedoucích k naplňování podmínky bezpečnosti potravin a kvality potravin, výživového hlediska. Dále je třeba posuzovat hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, bezpečné provádění všech úkonů a časové zvládání jednotlivých operací.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard byl zpracován ve spolupráci se Sektorovou radou potravinářství a krmivářství a zástupci následujících institucí:
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
Ministerstvo zemědělství ČR
Národní ústav odborného vzdělávání
Podněty a připomínky dodaly i některé školy vyučující obor vzdělání pekař.