Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Omračování a vykrvování jatečných zvířat
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat možné způsoby a zásady omračování jatečných zvířat
|
Ústní ověření
|
b |
Omráčit jatečný skot a jatečná prasata
|
Praktické předvedení
|
c |
Popsat možné způsoby a zásady vykrvování jatečných zvířat
|
Ústní ověření
|
d |
Vykrvit jatečný skot a jatečná prasata
|
Praktické předvedení
|
e |
Popsat zásady ochrany jatečných zvířat proti týrání při jejich usmrcování
|
Ústní ověření
|
f |
Dodržovat zásady ochrany jatečných zvířat proti týrání při jejich usmrcování
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Úprava povrchu těl jatečných zvířat
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat možné způsoby a zásady úpravy povrchu těl jatečných zvířat
|
Ústní ověření
|
b |
Pařit a odštětinovat jatečná prasata
|
Praktické předvedení
|
c |
Popsat postup stahování kůže jatečného skotu
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Vykolování jatečných zvířat
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat postupy a zásady při vykolování jatečných zvířat
|
Ústní ověření
|
b |
Vykolovat orgány dutiny břišní jatečného skotu a jatečných prasat
|
Praktické předvedení
|
c |
Vyjmout orgány dutiny hrudní jatečného skotu a jatečných prasat
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Těžení a třídění drobů jatečných zvířat
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat droby jatečných zvířat
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat základní postupy při těžení, třídění a skladování drobů jatečných zvířat
|
Ústní ověření
|
c |
Rozdělit komplety vepřových drobů dutiny hrudní na jednotlivé části
|
Praktické předvedení
|
d |
Popsat základní postupy při identifikaci patologických změn drobů jatečných zvířat
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Půlení a konečná úprava jatečně upravených těl jatečných zvířat
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat základní postupy při půlení a konečné úpravě jatečně upravených těl jatečných zvířat
|
Ústní ověření
|
b |
Půlit těla jatečného skotu a jatečných prasat
|
Praktické předvedení
|
c |
Provést konečnou úpravu jatečně upravených těl jatečného skotu a jatečných prasat
|
Praktické předvedení
|
d |
Popsat základní postupy při identifikaci patologických změn jatečně upravených těl jatečných zvířat
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Ošetření a skladování jatečně upravených těl jatečných zvířat
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat možné způsoby ošetření jatečně upravených těl skotu a prasat
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat zásady skladování jatečně upravených těl skotu a prasat
|
Ústní ověření
|
c |
Skladovat jatečně upravená těla skotu nebo prasat
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Ošetření a skladování krve
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat zásady těžby vepřové krve pro potravinářské a krmné účely
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat zásady ošetření a skladování vepřové krve
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Opracování, třídění, konzervace a skladování střev
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat základní postupy při opracování a třídění vepřových, hovězích a skopových střev
|
Ústní ověření
|
b |
Odhlenit a sdírat vepřové tenké střevo
|
Praktické předvedení
|
c |
Popsat základní postupy při opracování vepřových žaludků
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat základní postupy při opracování a třídění hovězích předžaludků
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat základní postupy při opracování vepřových a hovězích měchýřů
|
Ústní ověření
|
f |
Popsat zásady konzervace a skladování střev a drštěk
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Třídění, ošetření, konzervace a skladování kůží
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat základní třídění kůží jatečných zvířat
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat základní postupy při ošetřování a úpravě hovězin a kruponů
|
Ústní ověření
|
c |
Popsat zásady krátkodobé konzervace hovězin a kruponů
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat zásady skladování hovězin a kruponů
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Třídění a skladování kostí
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat základní třídění výsekových kostí
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat zásady ošetření a skladování výsekových kostí
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Ošetření živočišných vláken a rohoviny
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat základní třídění živočišných vláken a rohoviny
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat zásady ošetření a skladování vepřových štětin
|
Ústní ověření
|
c |
Popsat základní postupy při ošetření hovězích rohů a paznehtů
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Konzervace a skladování farmaceutických surovin
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat základní třídění farmaceutických surovin
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat zásady ošetření a skladování farmaceutických surovin
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Zacházení s jatečnými odpady a jejich likvidace
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat třídění a označení jatečných odpadů
|
Ústní ověření
|
b |
Třídit jatečné odpady
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Obsluha strojního a technologického vybavení jatečného provozu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat běžné strojní a technologické vybavení jatečného provozu
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat postupy při čištění a běžné údržbě strojního a technologického vybavení jatečného provozu
|
Ústní ověření
|
c |
Použít vhodné strojní a technologické vybavení jatečného provozu při porážce a konečné úpravě těl jatečného skotu a jatečných prasat
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Provádění hygienicko-sanitační činnosti na jatkách, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin
|
Praktické předvedení
|
b |
Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky
|
Praktické předvedení
|
c |
Dodržovat sanitační řád
|
Praktické předvedení
|
d |
Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence
|
Praktické předvedení
|
e |
Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při porážce a konečné úpravě těl jatečných zvířat a při ošetřování jatečně upravených těl jatečných zvířat a vedlejších jatečných produktů
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam. Zdravotní způsobilost a odpovídající fyzická zdatnost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na povolání v NSP - https://nsp.cz/jednotka-prace/reznik-a-uzenar#zdravotni-zpusobilost).
Všechny osoby, které se přímo zúčastní praktické zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství.
Ověřování je spojeno v navazující činnosti vedoucí k porážce a konečné úpravě těl jatečných prasat a jatečného skotu s využitím technologických postupů, zajištěním požadavků na pohodu zvířat a hygienických zásad zacházení s jatečnými zvířaty, masem a droby.
Pro ověření kompetencí standardu PK stačí 1 ks jatečného skotu a 1 ks jatečného prasete.
Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, hodnotitel sleduje způsob provedení zadané činnosti, dodržování hygienických zásad, zajišťování pohody zvířat a dodržování zásad bezpečnosti práce, posuzuje hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, dodržování časového harmonogramu a organizace práce. Zkoušející ověřuje hodnoticí kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro potravinářství a krmivářství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině
Český svaz zpracovatelů masa
Sdružení drůbežářských podniků
Steinhauser, s. r. o.