Kvalifikační standard

Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství
Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie
Povolání: Řezník a uzenář
Platnost standardu: Od 7.8.2007 do 30.7.2013
Možnosti zkoušky: Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu.
Kvalifikační úroveň: 2

Kvalifikační standard

Název odborné způsobilosti Úroveň

Ošetření a skladování jatečně upravených těl jatečných zvířat

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Ošetřit jatečně opracovaná těla jatečných zvířat Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Skladovat jatečně opracovaná těla jatečných zvířat Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Ošetření a skladování krve

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Ošetřit krev podle předpisů Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Skladovat krev podle předpisů Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Opracování, třídění, konzervace a skladování střev

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Opracovat střeva Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Třídit střeva Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Konzervovat střeva Slovní vyjádření a praktické předvedení
d Skladovat střeva Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Třídění, ošetření, konzervace a skladování kůží

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Třídit kůže Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Ošetřit kůže Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Konzervovat kůže Slovní vyjádření a praktické předvedení
d Skladovat kůže Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Třídění a skladování kostí

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Třídit kosti Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Skladovat kosti Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Ošetření živočišných vláken a rohoviny

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Ošetřit vepřové štětiny, hovězí chlupy, koňské žíně a hřívy Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Ošetřit hovězí rohy a paznehty, vepřové spárky a koňská kopyta Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Konzervace a skladování farmaceutických surovin

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Třídit farmaceutické suroviny Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Konzervovat farmaceutické suroviny Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Skladovat farmaceutické suroviny Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Zacházení s jatečnými odpady a jejich likvidace

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Třídit jatečné odpady Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Zajištění přípravy likvidace jatečných odpadů Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
b Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
c Dodržovat sanitační řád Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
d Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
e Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při ošetřování jatečně opracovaných těl jatečných zvířat a vedlejších jatečných produktů Slovní vyjádření
Je třeba splnit všechna kritéria.
3

Pokyny k realizaci zkoušky

Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.

Všechny osoby, které se přímo zúčastní praktické zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.

Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.

Ověřování by mělo být spojeno v navazující činnosti vedoucí k ošetření jatečně opracovaných těl jatečných zvířat (vyjma drůbeže a králíků) a vedlejších jatečných produktů s využitím technologických postupů a hygienických zásad zacházení s jatečně opracovanými těly jatečných zvířat a vedlejšími jatečnými produkty.

Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, hodnotitel sleduje způsob provedení zadané činnosti, dodržování hygienických zásad, posuzuje hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, dodržování zásad bezpečnosti práce, dodržování časového harmonogramu a organizaci práce.

Na tvorbě standardu se podíleli

Kvalifikační standard byl zpracován ve spolupráci se Sektorovou radou potravinářství a zástupci následujících institucí:

Ministerstvo zemědělství ČR

Český svaz zpracovatelů masa

Sdružení drůbežářů ČR

Národní ústav odborného vzdělávání.

Své podněty a připomínky dodaly i některé školy vyučující obor vzdělání řezník-uzenář.