Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Potravinářství a potravinářská chemie | |
Povolání: | Řezník a uzenář | |
Platnost standardu: | Od 7.8.2007 do 30.7.2013 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dělení a vykosťování masa jatečných zvířat
|
3 | |||||||||||||||||||||
Dělení a vykosťování hovězího masa
|
3 | |||||||||||||||||||||
Dělení a vykosťování telecího masa
|
3 | |||||||||||||||||||||
Dělení a vykosťování skopového, kozího, koňského masa a zvěřiny
|
3 | |||||||||||||||||||||
Stanovení požadavků na surovinu v závislosti na druhu masa
|
3 | |||||||||||||||||||||
Třídění jednotlivých druhů vykostěného masa pro výsek a výrobu
|
3 | |||||||||||||||||||||
Popsání průběhu zracích procesů v mase
|
3 | |||||||||||||||||||||
Skladování a konzervace čerstvého masa
|
3 | |||||||||||||||||||||
Obsluha strojního a technologického vybavení bourárny
|
3 | |||||||||||||||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Všechny osoby, které se přímo zúčastní praktické zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.
Ověřování by mělo být spojeno v navazující činnosti vedoucí k bourání masa jatečných zvířat (vyjma drůbeže a králíků) s využitím technologických postupů a hygienických zásad zacházení s jatečně opracovanými těly jatečných zvířat a čerstvým masem.
Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, hodnotitel sleduje způsob provedení zadané činnosti, dodržování hygienických zásad, posuzuje hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, dodržování zásad bezpečnosti práce, dodržování časového harmonogramu a organizaci práce.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard byl zpracován ve spolupráci se Sektorovou radou potravinářství a zástupci následujících institucí:
Ministerstvo zemědělství ČR
Český svaz zpracovatelů masa
Sdružení drůbežářů ČR
Národní ústav odborného vzdělávání.
Své podněty a připomínky dodaly i některé školy vyučující obor vzdělání řezník-uzenář.