Kvalifikační standard

Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství
Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie
Povolání: Potravinářský a krmivářský dělník
Platnost standardu: Od 7.8.2007 do 30.7.2013
Možnosti zkoušky: Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu.
Kvalifikační úroveň: 2

Kvalifikační standard

Název odborné způsobilosti Úroveň

Přeprava drůbeže na porážku a přísun k lince na zpracování drůbeže

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Manipulovat s přepravními prostředky a přepravními klecemi pro drůbež podle předpisů pro přepravu jatečných zvířat a zacházení s jatečnými zvířaty Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Zajišťovat požadavky na pohodu zvířat Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Manipulovat s přepravními prostředky v souladu se zásadami bezpečnosti práce Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Navěšování drůbeže

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Navěsit drůbež na linku Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Provést základní identifikaci zdravotního stavu zvířat, provést selekce (onemocnění, poranění, úhyn) Slovní vyjádření
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Omračování a vykrvování drůbeže

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Kontrolovat omračování a vykrvování drůbeže Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit dané kritérium.
2

Napařování a škubání drůbeže

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Kontrolovat nastavení teploty a čistoty vody napařovací lázně Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Kontrolovat nastavení zařízení na škubání drůbeže Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Škubat drůbež, provádět dočišťování drůbeže Slovní vyjádření a praktické předvedení
d Kontrolovat nastavení zařízení na voskování vodní drůbeže, provádět dočišťování vodní drůbeže Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Kuchání drůbeže

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Kontrolovat nastavení strojů a zařízení pro kuchání drůbeže a oddělování poživatelných drobů Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Ručně kuchat drůbež a oddělovat poživatelné droby Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Upravovat a dočišťovat droby Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Vychlazování drůbežího masa a drobů

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Očistit povrch drůbeže Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Kontrolovat vychlazování drůbežího masa a drobů Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Kontrolovat převěšování, případně převěsit drůbeží maso pro balírnu, porcovnu a masnou výrobu Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Porcování a balení drůbežího masa, drůbežích dílů a drobů

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Kontrolovat stroje a zařízení porcovny a balírny Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Porcovat drůbeží maso Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Balit drůbeží maso, drůbeží díly a droby Slovní vyjádření a praktické předvedení
d Sledovat dodržování stanovených teplot v porcovně a balírně Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Skladování drůbežího masa a drůbežích dílů a drobů

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Kontrolovat zařízení chladíren a mrazíren Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Kontrolovat stanovené teploty chladírny a mrazírny Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Kontrolovat pohyb zboží a dodržovat pravidla pro skladování zboží v chladírně a mrazírně Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Ošetření a skladování vedlejších jatečných produktů

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Ošetřovat a skladovat vedlejší jatečné produkty určené ke krmení zvířat Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Ošetřovat a skladovat peří Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Zacházet s jatečnými odpady a likvidovat je v souladu s předpisy Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Obsluha strojního a technologického vybavení provozu zpracování drůbeže

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Provést čištění a běžnou údržbu strojního a technologického vybavení provozu zpracování drůbeže Slovní vyjádření a praktické předvedení
Je třeba splnit obě kritéria.
3

Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
b Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
c Dodržovat sanitační řád Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
d Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
e Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při porážení, jatečném opracování a porcování drůbeže Slovní vyjádření
Je třeba splnit všechna kritéria.
3

Pokyny k realizaci zkoušky

Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.

Všechny osoby, které se přímo zúčastní praktické zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.

Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.

Ověřování by mělo být spojeno s činností vedoucí k porážení, jatečnému opracování a porcování drůbeže s využitím technologických postupů a hygienických zásad zacházení s drůbežím masem.

Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, hodnotitel sleduje způsob provedení zadané činnosti, dodržování hygienických zásad, posuzuje hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, dodržování zásad bezpečnosti práce, dodržování časového harmonogramu a organizaci práce.

Na tvorbě standardu se podíleli

Kvalifikační standard byl zpracován ve spolupráci se Sektorovou radou potravinářství a zástupci následujících institucí:

Ministerstvo zemědělství ČR

Český svaz zpracovatelů masa

Sdružení drůbežářů ČR

Národní ústav odborného vzdělávání.

Své podněty a připomínky dodaly i některé školy vyučující obor vzdělání řezník-uzenář.