Kvalifikační standard

Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství
Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie
Povolání: Řezník a uzenář
Platnost standardu: Od 7.8.2007 do 30.7.2013
Možnosti zkoušky: Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu.
Kvalifikační úroveň: 3

Kvalifikační standard

Název odborné způsobilosti Úroveň

Třídění výrobních mas a drůbežího masa

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Třídit vepřová výrobní masa Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Třídit hovězí výrobní masa Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Třídit drůbeží maso, případně další druhy masa Slovní vyjádření a praktické předvedení
Kritéria je třeba splnit, jsou-li v souladu s technologickým postupem.
3

Skladování a příprava pomocných látek a obalů pro masnou výrobu

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Skladovat a připravit přísady a pomocné látky základní Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Skladovat a připravit přísady a pomocné látky povolené k použití Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Skladovat a připravit přírodní nebo umělé obaly masných výrobků Slovní vyjádření a praktické předvedení
Kritéria je třeba splnit, jsou-li v souladu s technologickým postupem.
3

Úprava surovin pro masnou výrobu - solení

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Předsolovat maso v míchačce Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Solit maso na sucho Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Solit maso kombinovaným způsobem Slovní vyjádření a praktické předvedení
d Nakládat maso do solného láku Slovní vyjádření a praktické předvedení
e Nastřikovat solný lák do masa Slovní vyjádření a praktické předvedení
Kritéria je třeba splnit, jsou-li v souladu s technologickým postupem.
3

Mělnění, míchání a výpočet spotřeby surovin pro masnou výrobu

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Mělnit surovinu pro masnou výrobu Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Míchat surovinu pro masnou výrobu Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Vypočítat spotřebu surovin pro masnou výrobu Slovní vyjádření a praktické předvedení
Kritéria je třeba splnit, jsou-li v souladu s technologickým postupem.
3

Plnění masných výrobků a drůbežích masných výrobků do obalů

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Plnit a oddělovat obaly masných výrobků Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Uzavírat obaly masných výrobků Slovní vyjádření a praktické předvedení
Kritéria je třeba splnit, jsou-li v souladu s technologickým postupem.
3

Třídění masných výrobků a drůbežích masných výrobků v závislosti na technologii výroby

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Rozlišit tepelně opracované, trvanlivé a ostatní masné výrobky Slovní vyjádření
Kritérium je třeba splnit.
3

Tepelné opracování masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Pasterovat masné výrobky Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Vařit masné výrobky Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Udit masné výrobky studeným, teplým nebo horkým kouřem Slovní vyjádření a praktické předvedení
d Péci masné výrobky Slovní vyjádření a praktické předvedení
Kritéria je třeba splnit, jsou-li v souladu s technologickým postupem.
3

Skladování masných výrobků a drůbežích masných výrobků

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Skladovat masné výrobky, dodržovat teploty skladování masných výrobků Slovní vyjádření a praktické předvedení
Kritérium je třeba splnit.
3

Obsluha strojního a technologického vybavení při výrobě masných výrobků a drůbežích masných výrobků

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Provést čištění a běžnou údržbu strojního a technologického vybavení pro výrobu masných výrobků a drůbežích masných výrobků Praktické předvedení
Je třeba splnit obě kritéria.
3

Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
b Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
c Dodržovat sanitační řád Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
d Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
e Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě masných výrobků a drůbežích masných výrobků Slovní vyjádření
Je třeba splnit všechna kritéria.
3

Pokyny k realizaci zkoušky

Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.

Všechny osoby, které se přímo zúčastní praktické zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.

Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.

Ověřování by mělo být spojeno v navazující činnosti vedoucí k výrobě masných výrobků a drůbežích masných výrobků s využitím technologických postupů a hygienických zásad zacházení s čerstvým masem, surovinou pro výrobu masných výrobků, pomocnými látkami a s masnými výrobky.

Uchazeči bude zadána výroba konkrétního masného výrobku, případně drůbežího masného výrobku (jednoho či více dle obtížnosti přípravy a uvážení hodnotitele), množství (počet) výrobků určí zkoušející s ohledem na časový limit.

Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, hodnotitel sleduje způsob provedení zadané činnosti, dodržování hygienických zásad, posuzuje hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, dodržování zásad bezpečnosti práce, dodržování časového harmonogramu a dodržování organizaci práce.

Při hodnocení hotového výrobku bude provedeno senzorické hodnocení, kontrola jakosti a hmotnosti výrobku.

Na tvorbě standardu se podíleli

Kvalifikační standard byl zpracován ve spolupráci se Sektorovou radou potravinářství a zástupci následujících institucí:

Ministerstvo zemědělství ČR

Český svaz zpracovatelů masa

Sdružení drůbežářů ČR

Národní ústav odborného vzdělávání.

Své podněty a připomínky dodaly i některé školy vyučující obor vzdělání řezník-uzenář.