Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Potravinářství a potravinářská chemie | |
Povolání: | Technik pro řízení kvality a hygieny krmiv | |
Platnost standardu: | Od 7.10.2020 do 20.10.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 6 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Organizace snižování, odstraňování a prevence nedostatků v jakosti ve výrobě krmných směsí a premixů
|
6 | ||||||||||||||||||||||||
Organizace zjišťování a vyhodnocování jakosti vstupů, procesů a výstupů ve výrobě krmných směsí a premixů
|
6 | ||||||||||||||||||||||||
Stanovování opatření k dosažení žádoucí úrovně jakosti krmných směsí a snižování ztrát z důvodů nekvality
|
6 | ||||||||||||||||||||||||
Dodržování právních předpisů ČR a EU týkajících se výroby krmných směsí a premixů
|
6 | ||||||||||||||||||||||||
Rozhodování o zastavení výroby či expedice krmiv
|
6 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonání zkoušky je vyžadována (odkaz na jednotku práce v NSP: https://www.nsp.cz/jednotka-prace/samostatny-technik-pro-ri-1736).
Autorizovaná osoba před vlastní zkouškou seznámí uchazeče s výrobnou krmiv a laboratoří, kde bude zkouška probíhat.
Autorizovaná osoba zajistí podklady pro zpracování plánu kontroly a jakosti a bezpečnosti krmných směsí. Dále zajistí podklady pro modelové vyhodnocení plánu kontroly a jakosti.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro potravinářství a krmivářství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Spolek pro komodity a krmiva
Svaz průmyslových mlýnů ČR
ZZN, a. s. Pelhřimov