Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Potravinářství a potravinářská chemie | |
Povolání: | Vinař | |
Platnost standardu: | Od 29.10.2013 do 20.10.2019 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 12.9.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Příjem surovin, posuzování jakostních parametrů vinných hroznů
|
3 | |||||||||||||||||||||
Obsluha zařízení pro výrobu tichých vín
|
3 | |||||||||||||||||||||
Obsluha zařízení pro výrobu šumivých, perlivých, likérových a aromatizovaných vín
|
3 | |||||||||||||||||||||
Posuzování a úprava parametrů kvasného procesu a vlastností vín
|
3 | |||||||||||||||||||||
Provádění odběru vzorků při výrobě vína pro laboratorní analýzu
|
3 | |||||||||||||||||||||
Příprava surovin pro výrobu vín
|
3 | |||||||||||||||||||||
Seřizování, ošetřování a údržba vinařských strojů a zařízení
|
3 | |||||||||||||||||||||
Skladování vín, surovin pro jejich výrobu a vedlejších produktů
|
3 | |||||||||||||||||||||
Likvidace, shromažďování a skladování odpadů při výrobě vína
|
3 | |||||||||||||||||||||
Provozní senzorická analýza vína při výrobě vína
|
3 | |||||||||||||||||||||
Vedení vinařské evidence
|
3 | |||||||||||||||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti při výrobě vín, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována.
(odkaz na povolání v NSP - http://katalog.nsp.cz/karta_p.aspx?id_jp=102458&kod_sm1=28).
Všechny osoby, které se přímo účastní praktické zkoušky, musí mít platný průkaz pracovníka v potravinářství (zdravotní průkaz).
Ověřování by mělo být pokud možno spojeno s navazujícími činnostmi vedoucími k výrobě vín.
Při ověřování kompetencí zejména formou praktického předvedení zkoušející dále sleduje dodržování BOZP, PO a hygienicko-sanitačních principů, které jsou podmínkou pro zajištění kvality vína.
Při hodnocení je posuzováno rovněž hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, bezpečné provádění všech úkonů a časové zvládání jednotlivých operací.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard připravila SR potravinářství a krmivářství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Ústav biotechnologií FPBT, VŠCHT Praha
Zámecké vinařství Bzenec
Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž