Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Zelinář | |
Platnost standardu: | Od 5.9.2018 do 20.10.2022 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hnojení zeleniny
|
3 | ||||||||||||||||||
Předpěstování zeleninové sadby
|
3 | ||||||||||||||||||
Výsadba a ošetřování zeleniny během vegetace ve venkovních podmínkách i krytých prostorách
|
3 | ||||||||||||||||||
Kultivace s využitím traktoru a další mechanizace
|
3 | ||||||||||||||||||
Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům zeleniny
|
3 | ||||||||||||||||||
Sklizeň, třídění, skladování a expedice zeleniny a její úpravy pro prodej
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam. Zdravotní způsobilost pro vykonání zkoušky není vyžadována.
Podmínkou pro připuštění ke zkoušce je předložení řidičského oprávnění skupiny T.
U kompetence Hnojení zeleniny v kritériu a) bude ověřeno v případě hnojení rozhozem granulovaného hnojiva na ploše minimálně 10 m2 ,v případě aplikace kapalného hnojiva namíchá uchazeč roztok o předepsané koncentraci a přihnojí minimálně 20 ks rostlin. U kritéria b) vyjmenuje uchazeč možnosti pěstování zeleniny a zaměří se především na integrovanou produkci zeleniny.
U kompetence Předpěstování zeleninové sadby v kritériu a) provede uchazeč výsev zeleniny do 1 truhlíku či sadbovače včetně přípravy truhlíku či sadbovače.
V kritériu c) ošetří uchazeč minimálně 100 ks sazenic (odplevelení, odstranění nevhodných sazenic, zálivka, kontrola teploty v prostoru) a připraví minimálně 100 ks rostlin k výsadbě.
U kompetence Výsadba a ošetřování zeleniny během vegetace ve venkovních podmínkách i krytých prostorách v kritériu a) provede uchazeč výsadbu minimálně 100 ks rostlin do řádku a ústně přitom vysvětlí použitý technologický postup. Při ověřování kritéria b) ošetří uchazeč okopávkou a odplevelením porost zeleniny o ploše nejméně 10 m2. Volnou plochu minimálně 10 m2 uchazeč v rámci ověřování kritéria b) zryje a uhrabe tak, aby byla plocha rovná bez hrud, plevele a kamení na povrchu.
U kompetence Kultivace s využitím traktoru a další mechanizace v kritériu a) uchazeč připraví traktor a kultivační nářadí, u kritéria b) provede meziřádkovou kultivaci minimálně 50 m délky.
U kompetence Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům zeleniny v kritériu b) uchazeč předvede základní údržbu rosiče, tedy hlavně výměnu trysky, filtru a těsnění. V kritériích hodnocení c) a d) uchazeč bude pracovat jen s přípravky běžně dostupnými pro malospotřebitele, protože v případě zkoušky ani výuky není toto použití pokládané za „komerční profesní užití přípravků na ochranu rostlin“. Zkoušející také může modelově využít jen ve vodě rozpustné látky, které nepodléhají kontrolám a regulacím například potravinářskou barvou, manganistan draselný a podobně. Dále kritérium d) bude ověřeno na minimální ploše 30 m2 porostu zeleniny.
U kompetence Sklizeň, třídění, skladování a expedice zeleniny a její úpravy pro prodej v kritériu a) uchazeč ručně sklidí zeleninu buď probírkou z plochy minimálně 20 m2 nebo jednorázově z plochy 10 m2 nebo jednorázově z řádku o délce minimálně 10 m. U kritéria b) sklizenou zeleninu vytřídí a připraví k expedici, u kritéria c) ji uloží do přepravních obalů a vyhotoví příslušné doklady, to jest dodací list případně příjmový pokladní doklad.
Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zemědělství. Je třeba, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů a ke kvalitě výsledné práce.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta
Zahradnictví Poruba
Zahradnictví Korner
SZaŠ Ostrava