Hodnoticí standard

Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství
Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví
Povolání: Zemědělský poradce pro živočišnou výrobu
Platnost standardu: Od 28.1.2014 do 19.8.2020
Možnosti zkoušky: Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu.
Kvalifikační úroveň: 6

Hodnoticí standard


Kritéria a způsoby hodnoceni

Název odborné způsobilosti Úroveň

Orientace v dotační politice EU a ČR vztahující se k zemědělskému podnikání v živočišné výrobě

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Popsat přímé platby, základní principy a požadavky na žadatele u jednotlivých přímých plateb, způsoby podání žádosti, vyhledat program a pravidla na internetu Písemné a ústní ověření
b Popsat Program rozvoje venkova (PRV), jeho jednotlivé části, základní principy a požadavky na žadatele, způsoby podání žádosti o dotaci v rámci PRV, popsat zpracování žádosti a souvisejících dokumentů, vyhledat program a pravidla na internetu Písemné a ústní ověření
c Popsat další typy dotačních podpor souvisejících se zemědělstvím, zejména národní podpory; vyhledat program a pravidla na internetu Písemné a ústní ověření
d Zjistit u konkrétního žadatele možnost čerpání dotací, určit dotační tituly, stanovit výši a určit závazky pro žadatele, které z toho vyplynou Praktické předvedení s ústním ověřením
Je třeba splnit všechna kritéria.
6

Posuzování podmínek kontrol podmíněnosti s důrazem na welfare zvířat

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Charakterizovat význam a základní princip kontrol podmíněnosti v živočišné výrobě, vyjmenovat kontrolní instituce, vysvětlit základní principy vlastních kontrolních úkonů Písemné a ústní ověření
b Popsat přehled aktuálně platných požadavků kontroly podmíněnosti ve vztahu k welfare zvířat a jednotlivým povinným požadavků na hospodaření (SMR) souvisejících s živočišnou výrobou Písemné a ústní ověření
c Posoudit na modelové situaci konkrétní nedodržení legislativy v živočišné výrobě z hlediska standardů welfare zvířat, zhodnotit dopady a navrhnout nápravná opatření při tomto nedodržení legislativy Praktické předvedení s ústním ověřením
d Posoudit na modelové situaci konkrétní nedodržení legislativy v živočišné výrobě z hlediska povinných požadavků na hospodaření (SMR), zhodnotit dopady a navrhnout nápravná opatření při tomto nedodržení legislativy Praktické předvedení s ústním ověřením
Je třeba splnit všechna kritéria.
6

Popis omezujících podmínek hospodaření v živočišné výrobě

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Charakterizovat nitrátovou směrnici a aktuální národní akční plán a jeho opatření na konkrétním zadaném modelovém případu Písemné a ústní ověření
b Popsat zásady směrnic EU a národní legislativy v platných zněních týkající se minimálních standardů pro ochranu jednotlivých druhů hospodářských zvířat Písemné a ústní ověření
c Popsat nařízení týkající se opatření pro omezení a oznamování chorob Písemné a ústní ověření
Je třeba splnit všechna kritéria.
6

Práce s databázemi a informačními systémy v oblasti evidence zvířat

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Charakterizovat význam dostupných databází a informačních systémů s důrazem na evidenci zvířat a další součásti na portálu farmáře Písemné a ústní ověření
b Charakterizovat povinné údaje v záznamech vedených v živočišné výrobě, uvést zásady a význam evidence u jednotlivých druhů hospodářských zvířat Písemné a ústní ověření
c Uvést povinnosti zemědělského podnikatele v oblasti evidence a archivace chovu hospodářských zvířat Praktické předvedení s ústním ověřením
Je třeba splnit všechna kritéria.
6

Zpracování projektu v živočišné výrobě a jeho prezentace

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vypracovat projekt na téma zadané autorizovanou osobou, který je založen na řešení praktického poradenského úkolu v živočišné výrobě Praktické předvedení s ústním ověřením
b Obhájit řešení navržená v projektu Praktické předvedení s ústním ověřením
Je třeba splnit obě kritéria.
6

Posuzování techniky a technologie krmení a ustájení a navrhování opatření v chovech hospodářských zvířat

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Popsat různé systémy ustájení a technologie krmení pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat, charakterizovat způsoby odklizení, uskladnění, likvidace či využití exkrementů zvířat Písemné a ústní ověření
b Popsat podmínky vyhlášky „Technické požadavky na stavby pro hospodářská zvířata“ Písemné a ústní ověření
c Zhodnotit současný systém ustájení a navrhnout vhodné technologie pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat v zemědělském podniku Praktické předvedení s ústním ověřením
d Vypočítat a zhodnotit obrat stáda zadaného chovu Praktické předvedení s ústním ověřením
e Vysvětlit působení mikroklimatu na užitkovost a zdravotní stav zvířat Písemné a ústní ověření
f Popsat situaci daného podniku v prognózování tepelných a chladových stresů u chovaných zvířat, navrhnout perspektivní opatření proti těmto stresům, vysvětlit hlavní zootechnická a manažerská opatření s ohledem na aktuální počasí Praktické předvedení s ústním ověřením
g Vysvětlit působení jednotlivých systémů ustájení na produkční ukazatele, ekonomiku chovu a welfare v konkrétním chovu Písemné a ústní ověření
h Posoudit zdravotní stav zvířat v konkrétním chovu, charakterizovat významné choroby pro zadaný druh zvířat, navrhnout vhodná preventivní opatření Praktické předvedení s ústním ověřením
Je třeba splnit všechna kritéria.
6

Posuzování plemenářské práce v chovech hospodářských zvířat

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vyhodnotit aktuální situaci plemenářské práce podle předložených dat z kontroly užitkovosti v konkrétním stádu, popsat a charakterizovat vyskytující se chyby, omyly a problémy, stanovit vhodné způsoby nápravy zjištěných nedostatků a rezerv Praktické předvedení s ústním ověřením
b Posoudit ceny plemenného materiálu (inseminace, transfer apod.) Písemné a ústní ověření
c Analyzovat celkovou plemennou hodnotu a provést výběr vhodných plemeníků pro zadané stádo Praktické předvedení s ústním ověřením
d Sestavit připařovací plán pro zadané stádo Praktické předvedení s ústním ověřením
e Posoudit výběr plemeníků z hlediska kvality a ekonomické efektivnosti Písemné a ústní ověření
f Popsat hybridizační program v chovu prasat a metody plemenitby využívané při tvorbě finálního hybrida prasat Písemné a ústní ověření
Je třeba splnit všechna kritéria.
6

Řízení výživy a krmení v chovech hospodářských zvířat

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Charakterizovat jednotlivé živiny a vysvětlit jejich význam pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat chovaných v zemědělském podniku Písemné a ústní ověření
b Charakterizovat předložená krmiva a popsat zásady pro jejich aplikaci, skladování a zkrmování Písemné a ústní ověření
c Zhodnotit úroveň výživy a techniky krmení, popsat základní nedostatky a chyby v konkrétním chovu a navrhnout zlepšující opatření Praktické předvedení s ústním ověřením
d Posoudit výživu v konkrétním chovu s ohledem na nové poznatky Praktické předvedení s ústním ověřením
e Navrhnout krmnou dávku pro zadaný druh a kategorii zvířat Praktické předvedení s ústním ověřením
f Zhodnotit složení používaných krmných směsí u jednotlivých kategorií hospodářských zvířat, navrhnout receptury krmných směsí Praktické předvedení s ústním ověřením
Je třeba splnit všechna kritéria.
6

Orientace ve zhodnocování produkce v chovech hospodářských zvířat

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Popsat současný vývoj a stavy jednotlivých druhů hospodářských zvířat Ústní ověření
b Realizovat kalkulaci produkce, orientovat se v nákupních a realizačních cenách mléka, masa a dalších produktů Praktické předvedení s ústním ověřením
c Charakterizovat způsoby zpeněžování jatečných zvířat a vyjmenovat faktory ovlivňující optimální realizaci, popsat zásady systému SEUROP s ohledem na druh zvířat Písemné a ústní ověření
d Zhodnotit úroveň naplnění požadavků na technologii, techniku a welfare chovu z pohledu dosahovaných užitkových vlastností Praktické předvedení s ústním ověřením
e Popsat možnosti uplatnění jatečné produkce, možnosti odbytu živočišných produktů Písemné a ústní ověření
Je třeba splnit všechna kritéria.
6

Pokyny k realizaci zkoušky

Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.

Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.

Uchazeč musí mít minimálně středoškolské zemědělské vzdělání a 7 let praxe v oblasti živočišné výroby nebo vysokoškolské bakalářské nebo vyšší odborné zemědělské vzdělání a 5 let praxe v oblasti živočišné výroby nebo vysokoškolské magisterské zemědělské vzdělání a 3 roky praxe v oblasti živočišné výroby.

Pro ověření schopnosti uchazeče provozovat poradenskou činnost budou kompetence ověřovány nejen v učebně, ale také přímo v zemědělském podniku zaměřeném na živočišnou výrobu.

Při vstupu do chovu musí uchazeč splňovat požadavky veterinárních předpisů.

Součástí zkoušky je prezentace projektu zadaného autorizovanou osobou v rozsahu

do 20 minut a jeho obhajoba. Uchazeč zpracuje projekt před vykonáním zkoušky. Pro zpracování projektu se doporučuje tato struktura: název projektu, základní informace o projektu, cíl projektu, vlastní práce, doporučení pro praxi, závěr.

Výsledné hodnocení

Zkoušející hodnotí uchazeče zvlášť pro každou kompetenci a výsledek zapisuje do záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Výsledné hodnocení pro danou kompetenci musí znít „splnil“ nebo „nesplnil“ v závislosti na stanovení závaznosti, resp. nezávaznosti jednotlivých kritérií u každé kompetence. Výsledné hodnocení zkoušky zní buď „vyhověl“, pokud uchazeč splnil všechny kompetence, nebo „nevyhověl“, pokud uchazeč některou kompetenci nesplnil. Při hodnocení „nevyhověl“ uvádí zkoušející vždy zdůvodnění, které uchazeč svým podpisem bere na vědomí.

Počet zkoušejících

Zkouška probíhá před zkušební komisí složenou ze 3 členů, kteří jsou autorizovanými fyzickými osobami s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci nebo autorizovanými zástupci autorizované podnikající fyzické nebo právnické osoby s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci.

Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby, resp. autorizovaného zástupce autorizované osoby

Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby musí splňovat alespoň jednu z následujících variant požadavků:

 

  1. Střední vzdělání s maturitní zkouškou v zemědělském oboru a alespoň 5 let praxe ve funkci s odpovědností v živočišné výrobě, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o udělení autorizace.
  2. Vysokoškolské magisterské nebo doktorské vzdělání se zaměřením na zemědělství a alespoň 5 let provozní praxe v oblasti živočišné výroby, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o udělení autorizace.
  3. Vysokoškolské magisterské nebo doktorské vzdělání se zaměřením na zemědělství a alespoň 5 let praxe ve výzkumném ústavu v oblasti živočišné výroby, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o udělení autorizace.
  4. Vysokoškolské magisterské nebo doktorské vzdělání se zaměřením na zemědělství a alespoň 5 let praxe ve funkci vysokoškolského učitele živočišné výroby, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o udělení autorizace.
  5. Vysokoškolské magisterské nebo doktorské vzdělání se zaměřením na zemědělství a alespoň 5 let praxe s akreditací a kontrolou privátních zemědělských poradců MZe, z toho minimálně jeden rok v období posledních dvou let před podáním žádosti o udělení autorizace.

 

Další požadavky:

  1. Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, která nemá odbornou kvalifikaci pedagogického pracovníka podle zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, nebo nemá odbornou kvalifikaci podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, nebo praxi v oblasti vzdělávání dospělých (včetně praxe z oblasti zkoušení), nebo nemá osvědčení o profesní kvalifikaci 75-001-T Lektor dalšího vzdělávání, musí být absolventem přípravy zaměřené zejména na praktickou aplikaci části první, hlavy III a IV zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání) ve znění pozdějších předpisů, a přípravy zaměřené na vzdělávání a hodnocení dospělých s důrazem na psychologické aspekty zkoušení dospělých v rozsahu minimálně 12 hodin.
  2. Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, musí být schopna organizačně zajistit zkušební proces včetně vyhodnocení na PC a vydání jednotného osvědčení (stačí doložit čestným prohlášením).

 

Žadatel o udělení autorizace prokazuje splnění požadavků na odbornou způsobilost předložením dokladu nebo souboru dokladů o získání odborné způsobilosti autorizujícímu orgánu nebo jiným postupem stanoveným autorizujícím orgánem.

 

Žádost o autorizaci naleznete na stránkách autorizujícího orgánu: Ministerstvo zemědělství ČR, www.eagri.cz.

Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky

  • Místnost vybavená počítačem s připojením na internet
  • Technické vybavení pro prezentaci projektu
  • Zemědělský subjekt s chovy hospodářských zvířat

 

K žádosti o udělení autorizace žadatel přiloží seznam svého materiálně-technického vybavení dokládající soulad s požadavky uvedenými v hodnoticím standardu pro účely zkoušky. Pokud žadatel bude při zkouškách využívat materiálně-technické vybavení jiného subjektu, přiloží k žádosti o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace smlouvu (popřípadě smlouvy) umožňující jeho užívání nejméně po dobu 5 let ode dne podání žádosti o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace.

Doba přípravy na zkoušku

Celková doba přípravy na zkoušku (včetně případných časů, kdy se uchazeč připravuje během zkoušky) je 30 až 60 minut. Do doby přípravy na zkoušku se nezapočítává doba na seznámení uchazeče s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.

Doba pro vykonání zkoušky

Celková doba trvání vlastní zkoušky (bez času na přestávky a na přípravu) je 10 až 12 hodin (hodinou se rozumí 60 minut). Zkouška může být rozložena do více dnů.

Na tvorbě standardu se podíleli

Hodnoticí standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.

 

Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:

Institut vzdělávání v zemědělství, o. p. s.

Zemědělský svaz ČR

Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR

Česká zemědělská univerzita v Praze