Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Osobní a provozní služby | |
Povolání: | Dezinfektor | |
Platnost standardu: | Od 21.10.2022 do neomezeně | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Orientace v etiketách dezinfekčních přípravků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vymezení dezinfikovaného prostoru
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Volba vhodné techniky a technologického postupu mechanické očisty prostorů
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Výběr vhodného čisticího prostředku pro daný účel mechanického čištění
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Volba techniky a technologického postupu pro provedení dezinfekce v objektu
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Výběr vhodného dezinfekčního prostředku pro daný účel požadované dezinfekce
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dezinfekce otřením, posypem, ponořením, aplikací postřiku, aerosolu nebo pěny
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dezinfekce ploch podle sanitačních plánů a čištění dle postupů v systému kritických bodů HACCP
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Provádění dezinfekce v potravinářských provozech
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Provádění dezinfekce ve zdravotnickém a nemocničním zařízení
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Provádění dezinfekce v hospodářských objektech
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Obsluha různých druhů konvenčních aplikátorů dezinfekčních přípravků
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Seřizování, ošetřování a údržba různých druhů aplikátorů dezinfekčních přípravků
|
3 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam. Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na povolání v NSP - https://nsp.cz/jednotka-prace/dezinfektor-ve-sluzbach#zdravotni-zpusobilost).
Zkouška se skládá ze 3 částí - písemné, ústní a praktické.
Všechna kritéria (celkem 13), která jsou ověřována formou ověřování písemné, jsou realizována formou testu. Test obsahuje výlučně uzavřené otázky.
Při ústním ověřování se uchazeč verbálně vyjadřuje k zadané otázce či tématu nebo vysvětluje své postupy či obhajuje svá řešení. Hodnotí se správnost tohoto ústního projevu ve vztahu k příslušným kritériím hodnocení.
Pravidla pro aplikaci testů jako způsobu ověřování profesních kvalifikací
Soubor otázek pro testy stanovuje autorizovaná osoba podle požadavků hodnoticího standardu. Musí přitom splňovat následující pravidla:
A) Testy pro jednotlivé uchazeče musí být generovány z dostatečně velkého souboru otázek, aby bylo možné vytvářet dostatečné počty různě sestavených testů.
B) Při každé zkoušce musí být ověřeny všechny kompetence kvalifikačního standardu. To znamená, že v případě, kdy se některé kompetence nebo kritéria ověřují pomocí testů, musí být splněny následující podmínky:
B1) Pro celkový soubor otázek, z něhož se generují jednotlivé testy:
Pro každé kritérium existuje několik otázek.
B2) Pro jednotlivé vygenerované testy:
Každý uchazeč má ve svém testu pro každé kritérium (u něhož je test způsobem ověření a v návaznosti na pokyn o tom, která kritéria je třeba u zkoušky splnit) alespoň jednu otázku.
B3) Pro úspěšné splnění požadavku testu:
Za úspěšné splnění testu se považuje 75 % správně zodpovězených otázek s tím, že pro každé kritérium musí být správně zodpovězeno alespoň 50 % otázek.
Test se vztahuje k těmto kompetencím:
- Orientace v etiketách dezinfekčních přípravků
- Vymezení dezinfikovaného prostoru
- Volba vhodné techniky a technologického postupu mechanické očisty prostorů
- Výběr vhodného dezinfekčního prostředku pro daný účel požadované dezinfekce
- Dezinfekce ploch podle sanitačních plánů a čištění dle postupů v systému kritických bodů HACCP
- Provádění dezinfekce v potravinářských provozech
- Provádění dezinfekce ve zdravotnickém a nemocničním zařízení
- Provádění dezinfekce v hospodářských objektech
- Obsluha různých druhů konvenčních aplikátorů dezinfekčních přípravků
HACCP (zkratka anglického HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT) je systém preventivních opatření (kritických kontrolních bodů) sloužící k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech činností souvisejících s jejich výrobou, zpracováním, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem konečnému spotřebiteli.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro osobní služby, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Sdružení pracovníků dezinfekce, dezinsekce, deratizace České republiky
Dezinfekce, dezinsekce, deratizace Servis, s. r. o.
Státní zdravotní ústav (SZÚ)
Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL)