Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Agronom | |
Platnost standardu: | Od 1.12.2015 do 15.3.2021 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Charakteristika pícnin a jejich nároky na půdní a povětrnostní podmínky
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj pícnin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Návrh technologického postupu pěstování pícnin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Diagnostika škodlivých činitelů v pícninách a ošetřování proti nim
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace sklizně a posklizňové úpravy pícnin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Vedení prvotní evidence v zemědělském podniku
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Zjišťování ekonomických ukazatelů produkce pícnin
|
4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících rostlinnou výrobu
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Vlastní zkouška je zaměřena především na ověření řídicích a organizačních dovedností nezbytných pro zajištění pěstování pícnin v zemědělském podniku. Podklady pro ověřování jednotlivých kompetencí budou brány z konkrétního podniku. Předvedení dovedností při posuzování potřeby odborných zásahů bude ověřováno na konkrétních porostech pícnin.
U kompetence "Charakteristika pícnin a jejich nároky na půdní a povětrnostní podmínky" bude v kritériu a) vyjmenovávat a charakterizovat jednoleté a víceleté pícniny (jeteloviny a trávy). Kritérium b) bude ověřeno s využitím fotografií a v porostu.
U kompetence "Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj pícnin" bude k dispozici Rámcová metodika výživy rostlin a hnojení.
U kompetence "Diagnostika škodlivých činitelů v pícninách a ošetřování proti nim", bude k prověření kritérií c) a d) k dispozici Seznam registrovaných přípravků a dalších prostředků na ochranu rostlin, platný pro aktuální rok.
Uchazeč bude v průběhu zkoušky používat počítač s přístupem na web.
Zkoušku je vhodné konat ve druhém čtvrtletí kalendářního roku s ohledem na agrotechnické lhůty.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
ZD Rosice
Školní statek Humpolec
Agrární komora ČR