Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Zemědělství a lesnictví | |
Povolání: | Zahradnický technik | |
Platnost standardu: | Od 21.10.2022 do neomezeně | |
Kvalifikační úroveň: | 4 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Charakteristika zeleniny a jejích nároků na klimatické a půdní podmínky
|
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj zeleniny
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Návrh technologického postupu pěstování polní zeleniny včetně závlahy
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Předpěstování zeleninové sadby, pěstování zeleniny ve sklenících a foliových krytech
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Diagnostika škodlivých činitelů zeleniny a ošetření proti nim
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Organizace sklizně, posklizňová úprava a skladování polní zeleniny
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Vedení provozní dokumentace v rostlinné výrobě
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zjišťování ekonomických ukazatelů produkce pěstování zeleniny
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Řízení a odborné vedení pracovníků zajišťujících rostlinnou výrobu
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonávání pracovních činností této profesní kvalifikace je vyžadována a prokazuje se lékařským potvrzením (odkaz na jednotku práce v NSP: https://www.nsp.cz/jednotka-prace/agronom).
Vlastní zkouška je zaměřená především na ověření profesních znalostí a dovedností a také na ověření řídicích a organizačních dovedností nezbytných pro zajištění pěstování zeleniny v zemědělském závodě. Podklady pro ověření kompetencí budou vycházet z podmínek konkrétního zemědělského závodu. Předvedení dovedností při posuzování potřeby odborného zásahu v porostu (hnojení, ochrana rostlin) budou ověřovány na konkrétních porostech plodin.
Kompetence Charakteristika zeleniny a jejích nároků na klimatické a půdní podmínky (všechna kritéria) a kompetence Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj zeleniny (všechna kritéria) jsou formulované obecným způsobem, slouží k ověření přehledu uchazeče z problematiky vegetačních činitelů, půdních podmínek a základů výživy zeleniny a není zde cílem ověřovat jeho znalosti u konkrétních druhů zelenin.
U kompetence Charakteristika zeleniny a jejích nároků na klimatické a půdní podmínky, v kritériu b) zkoušející vybere z uvedeného přehledu zeleniny 10 druhů zeleniny, které uchazeč zařadí do pěstitelských skupin. U kritéria c) uchazeč rozpozná osivo 4 skupin zeleniny (ze 6 vzorků osiv) a u kritéria d) rozpozná 4 druhy sadby zeleniny ze 6 předložených.
U kompetence Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj zeleniny bude k prověření kritéria b) k dispozici vzorový rozbor půdy, u kritéria c) rozpozná na 4 vzorcích příznaky nedostatku nebo přebytku živin u zeleniny z 8 vzorků obrazové dokumentace nebo u přírodních materiálů a u kritéria f) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z uvedeného seznamu a uchazeč bude mít k dispozici Rámcovou metodiku výživy rostlin a hnojení.
U kompetence Diagnostika škodlivých činitelů zeleniny a ošetření proti nim budou k prověření kritéria a) rozpozná 10 plevelů v porostu zeleniny a k prověření kritéria d) bude k dispozici: Metodická příručka integrované ochrany rostlin, Registr přípravků na ochranu rostlin platný pro aktuální rok. Pro ověření kritéria b) a d) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z níže uvedeného seznamu.
U kompetence Návrh technologického postupu pěstování polní zeleniny včetně závlahy u kritérií b), c) a d) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z uvedeného seznamu.
U kompetence Organizace sklizně, posklizňová úprava a skladování polní zeleniny u kritéria a) zkoušející zadá uchazeči druh zeleniny z uvedeného seznamu.
U kompetence Vedení provozní dokumentace v rostlinné výrobě bude k prověření kritéria a) k dispozici formulář pro evidenci ochrany rostlin a u kritéria b) bude k dispozici formulář pro evidenci hnojiv.
Uchazeč bude při ověřování kompetencí Diagnostika škodlivých činitelů zeleniny a ošetření proti nim (kritéria d) a f) a Vedení provozní dokumentace v rostlinné výrobě (kritéria a, b, c) používat počítač s přístupem na web.
Zkoušku je třeba konat v průběhu vegetačního období.
Druhy zeleniny – pěstitelské skupiny
Kořenová zelenina:
Mrkev obecná
Petržel zahradní
Celer bulvový
Ředkev setá
Ředkvička
Listová zelenina:
Salát hlávkový
Špenát zelný
Plodová zelenina.
Rajče
Paprika
Okurka setá
Košťáloviny:
Zelí hlávkové
Kapusta hlávková
Brokolice
Květák
Kedluben
Cibulová zelenina:
Cibule kuchyňská
Česnek kuchyňský
Pór zahradní
Lusková zelenina:
Hrách setý zahradní
Fazol obecný
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Zelinářská unie Čech a Moravy
Česká zahradnická akademie Mělník
Odbytové družstvo Litozel