Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Hodnocení nároků ovocných druhů ve vztahu k lokalitě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Charakterizovat lokality vhodné pro výsadbu konkrétního hlavního ovocného druhu z hlediska podmínek zejména geografických, půdních, teplotních, srážkových a dalších
|
Ústní ověření
|
b |
Zhodnotit konkrétní lokalitu z ovocnářského hlediska a navrhnout ovocné druhy, které je v ní možné pěstovat a zdůvodnit proč
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Vyhledat klimatické a půdní poměry s pomocí atlasu pro zadanou lokalitu a uvést ovocné druhy, jejichž pěstování by v dané lokalitě bylo vhodné
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Navrhování pěstitelských technologií ve vazbě k režimu pěstování ovoce
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést rozdíl mezi intenzivním a extenzivním pěstováním ovocných kultur včetně pěstování pod krytem
|
Písemné a ústní ověření
|
b |
Charakterizovat pěstování ovoce v režimu integrované a ekologické produkce a zdůraznit specifika ochrany proti chorobám a škůdcům, důležitost při výběru odrůd, podnoží a pěstitelského tvaru
|
Ústní ověření
|
c |
Zhodnotit význam, typy a provoz závlahových technologií v ovocných výsadbách a vypočíst spotřebu vody
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
U vybrané pěstitelské skupiny popsat hlavní způsoby pěstování a vytvořit modelový projekt s přihlédnutím ke tvaru, sponu, podnoži a odrůdě
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Příprava pozemku před založením ovocného sadu a výběr konstrukcí
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Navrhnout postup přípravy pozemku při zakládání nebo obnově ovocného sadu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vypočítat potřebu základního hnojení před založením sadu na základě předloženého rozboru půdy
|
Praktické předvedení
|
c |
Uvést zásady a postup při aplikaci fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, organických hnojiv do půdy a vysvětlit význam zeleného hnojení
|
Ústní ověření
|
d |
Uvést principy při volbě orientace řad při zakládání ovocných výsadeb
|
Ústní ověření
|
e |
Rozměřit podle zadání část pozemku o výměře 50 až 150 m² pro ovocný sad
|
Praktické předvedení
|
f |
Charakterizovat potřebu opěrných konstrukcí a navrhnout typ konstrukce ve vazbě na zadaný konkrétní ovocný druh, tvar a použitou podnož, způsob sklizně a oblast využití produkce
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Výběr odrůd ovoce podle pomologických charakteristik
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést kritéria výběru odrůd pro zakládání intenzivních ovocných výsadeb podle opylovacích poměrů, režimu konvenčního nebo ekologického pěstování, uplatnění produkce i dalších specifik důležitých pro výběr odrůd
|
Ústní ověření
|
b |
Podle zadaných podmínek uvést příklady vhodných kombinací odrůd a podnoží u zvolených druhů a zhodnotit jejich vlastnosti ve vazbě k rozdílným půdním podmínkám a zamýšlené pěstitelské technologii
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Charakterizovat opylovací poměry u hlavních ovocných druhů a využití hmyzu k opylování
|
Ústní ověření
|
d |
Vyjmenovat méně pěstované druhy ovoce a uvést příklady jejich využití
|
Ústní ověření
|
e |
Vysvětlit pojmy: pomologie, odrůda, klon, vegetativní a generativní podnož, mezištěpování, afinita
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
5 |
Množení a charakteristika výsadbového materiálu ovocných dřevin
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat tvary školkařských výpěstků vhodných pro zakládání intenzivních i extenzivních výsadeb a specifikovat rozdíly mezi nimi ve vazbě na pěstitelské tvary: štíhlé vřeteno, dutá koruna, volně rostoucí zákrsek a ovocná stěna
|
Ústní ověření
|
b |
Uvést parametry kvalitního výsadbového materiálu z hlediska vnitřní i vnější kvality
|
Písemné a ústní ověření
|
c |
Charakterizovat všechny běžné způsoby množení ovocných druhů včetně in vitro, a přiřadit jejich použití k druhu
|
Písemné a ústní ověření
|
d |
Předvést základní druhy štěpování
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Výsadba ovocných rostlin včetně ošetření před i po výsadbě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést jednotlivé typy výsadeb a zhodnotit jejich uplatnění s ohledem na kvalitu a množství produkovaného ovoce ve vazbě na pěstitelskou technologii
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Provést předvýsadbovou úpravu ovocného výpěstku, včetně zdůvodnění zásahu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Vysadit modelově ovocný výpěstek s popisem a zdůvodněním jednotlivých kroků pracovního postupu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Ošetřit vysazené rostliny po výsadbě a vysvětlit rozdíly mezi jarním a podzimním termínem výsadby
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Řez, tvarování a další způsoby regulace růstu a plodnosti u ovocných dřevin
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat zásady výchovného řezu jádrovin a peckovin
|
Ústní ověření
|
b |
Vysvětlit zásady řezu ovocných keřů
|
Ústní ověření
|
c |
Uvést zásady udržovacího řezu hlavních pěstitelských tvarů jádrovin, včetně modelového předvedení se zohledněním růstových charakteristik odrůd
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Vysvětlit rozdíly v udržovacím řezu hlavních druhů peckovin a předvést řez
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Charakterizovat oblast použití zmlazovacího řezu a jeho zásady
|
Písemné ověření
|
f |
Vysvětlit důvody pro aplikaci letního řezu
|
Písemné ověření
|
g |
Specifikovat oblasti použití mechanizovaného řezu
|
Písemné ověření
|
h |
Určit a popsat pomůcky pro tvarování korun včetně způsobů jejich použití a porovnat jejich výhody a nevýhody
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
i |
Uvést možnosti regulace intenzity růstu a plodnosti, vysvětlit principy jejich účinku a zásady použití, popsat zejména použití rostlinných hormonů, význam probírky plodů, nařezávání kmene a řezu kořenů
|
Písemné a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Management údržby ovocných sadů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Charakterizovat nároky ovocných druhů na půdní a listovou výživu
|
Ústní ověření
|
b |
Vyjmenovat technologie pro přihnojování ovocných kultur a uvést jejich výhody a nevýhody a vyjmenovat živiny, pro které je vhodná pozemní aplikace, pro které fertigace a pro které a kdy aplikace listové výživy
|
Ústní ověření
|
c |
Zhodnotit výživový stav sadu na základě předložených půdních rozborů, listových rozborů i rozboru plodů a navrhnout potřebná opatření a vypracovat roční plán hnojení
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Vysvětlit zásady pro aplikaci dusíku do ovocných kultur a podle zadání vypočíst potřebu hnojení dusíkem, navrhnout schéma dávkování, včetně doporučených forem dusíku
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Vysvětlit význam vápníku při produkci jablek a stanovit zásady správné pěstitelské praxe v tomto ohledu
|
Ústní ověření
|
f |
Vysvětlit význam mikroprvků pro ovocné kultury
|
Ústní ověření
|
g |
Vyjmenovat klíčové choroby a škůdce u zkoušejícím zadaného ovocného druhu a navrhnout postup ochrany proti nim, včetně způsobu monitoringu, prevence a vyhodnocení možné škodlivosti patogenu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
h |
Uvést hlavní způsoby boje proti plevelům, možnosti údržby příkmenných pásů a managementu údržby meziřadí ovocných sadů
|
Písemné a ústní ověření
|
i |
Uvést zásady správného používání přípravků na ochranu rostlin a související rizika pro životní prostředí, pracovníky provádějící ochranu rostlin i necílové organismy
|
Ústní ověření
|
j |
Vysvětlit pojmy: ochranná lhůta, rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (MLR) ve vazbě na praktické provádění ochrany v ovocných kulturách
|
Písemné a ústní ověření
|
k |
Uvést možné způsoby probírky plodů a zdůvodnit její potřebu
|
Písemné a ústní ověření
|
l |
Charakterizovat mechanizační prostředky využívané pro údržbu a ochranu ovocných sadů a dále sklizeň ovoce a následnou manipulaci s ním mimo sad
|
Ústní ověření
|
m |
Vypracovat plán roční údržby sadu, včetně určení vhodné mechanizace a předvést jednu vybranou činnost
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
6 |
Organizace sklizně, třídění a skladování ovoce
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit pojmy konzumní a sklizňová zralost včetně uvedení způsobů jejich zjišťování
|
Písemné ověření
|
b |
Předvést určení zralosti ovoce škrobovým testem
|
Praktické předvedení
|
c |
Uvést požadavky na třídění ovoce ve vazbě na platné normy EU a parametry konzumního ovoce a požadavky u ovoce na zpracování
|
Písemné a ústní ověření
|
d |
Navrhnout možnosti třídění ovoce a použití obalů pro velko i malobalení u hlavních ovocných druhů
|
Ústní ověření
|
e |
Vysvětlit zásady skladování ovoce, charakterizovat typy skladů na ovoce a vysvětlit možné příčiny vzniku skládkových chorob
|
Písemné a ústní ověření
|
f |
Vypracovat podle zadaných kritérií plán organizace sklizně, navrhnout způsob sklizně, potřebu pracovních sil, obalů a přepravní techniky
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Aplikace podnikové ekonomiky při pěstování ovoce
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit způsoby využití jednotlivých druhů ovoce pro přímý konzum i zpracování a související způsoby jejich expedice
|
Ústní ověření
|
b |
Vyjmenovat rizikové faktory při výrobě ovoce včetně uvedení možností jejich předcházení
|
Ústní ověření
|
c |
Uvést možnosti získání dotačních podpor pro oblast ovocnářství a možnosti získávání odborných informací
|
Ústní ověření
|
d |
Charakterizovat faktory, které ovlivňují tvorbu cen ovoce, současně popsat možnosti odbytu včetně využití odbytových organizací podle pravidel Společné organizace trhu s ovocem v EU
|
Ústní ověření
|
e |
Uvést hlavní nákladové položky při pěstování ovoce, charakterizovat hlavní investice uplatňované v pěstitelských technologiích a posklizňové úpravě a specifikovat základní faktory ovlivňující rentabilitu pěstování ovoce
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
5 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zahradnictví. Je vhodné, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období.
Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, ke kvalitě výsledné práce i k časovému hledisku zvládání jednotlivých operací. Zkouška musí být rozdělena do dvou nebo třech termínů v rozdílných ročních dobách. Některé praktické činnosti budou provedeny na rostlinném materiálu upraveném pro potřeby zkoušky, aby bylo možné ve dvou nebo třech zvolených termínech zkoušku kompletně uskutečnit.
- V kompetenci Hodnocení nároků ovocných druhů ve vztahu k lokalitě v kritériu hodnocení ad c) postačí běžný školní atlas ČR, pokud není k dispozici podrobný Atlas krajiny ČR vydaný v roce 2009 VÚKOZ v Průhonicích a MŽP ČR.
- V kompetenci Navrhování pěstitelských technologií ve vazbě k režimu pěstování ovoce v kritériu hodnocení ad d) vybranou skupinou se rozumí jedna z těchto: jádroviny, peckoviny, drobné ovoce nebo skořápkoviny, zadání modelového projektu specifikuje podnože, odrůdy a jejich poměrné zastoupení a rozložení v sadu, pěstitelský tvar, spon a orientaci řad, management údržby meziřadí a příkmenných pásů, popř. opěrný systém a závlahu (hnojivou závlahu).
- V kompetencích Příprava pozemku před založením ovocného sadu a výběr konstrukcí a Management údržby ovocných sadů se využívají rozbory půd eventuálně rozbory listů a plodů v souvislosti s výživou rostlin a potřebou hnojení. K těmto kritériím se doporučuje modelově využit jakýchkoliv starších výsledků zpracovaných specializovanou laboratoří, které bývají v praxi běžně využívány.
- V kompetenci Množení a charakteristika výsadbového materiálu ovocných dřevin u kritéria hodnocení ad b) se rozumí v souvislosti s hledisky vnější a vnitřní kvality výsadbového materiálu popsání kategorií C - (včetně vysvětlení rozdílů mezi školkařským výpěstkem certifikovaným se zdravotní třídou VF (virus free) a materiálem CAC (Conformitas Agraria Communitatis)) a dalších podle zákona 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby a vyhlášky MZe č. 332/2006 Sb., v platném znění (vhodná je na toto téma i praktická příručka Mze – Speciální plodiny, ISBN 80-7084-568-6).
- V kompetenci Výsadba ovocných dřevin včetně ošetření před i po výsadbě se ovocnou rostlinou rozumí zejména dřeviny. Jahodník může být zahrnut, pokud nebude jediným příkladem a jediným ovocným druhem, o kterém se bude při ověřování uvažovat. U všech kritérií bude tedy v souvislosti s ovocnou rostlinou primárně vždy uvažováno o dřevinách se zaměřením na nejčastější druhy pěstované v ČR.
- V kompetenci Řez, tvarování a další způsoby regulace růstu a plodnosti u ovocných dřevin v kritériu hodnocení ad h) bude v souvislosti s tvarováním korun vysvětleno používání závaží, drátu, kolíčků, rozporek, vyvazování ke konstrukci apod.
- V kompetenci Organizace sklizně, třídění a skladování ovoce v kritériu hodnocení ad b) je širší oblast testování zralosti ovoce zúžena na dnes nejvyužívanější škrobový test, ke kterému je zapotřebí jodid draselný, ten kápneme na příčně rozřízlé jablko a po několika minutách vyhodnotíme podle barevného zabarvení (míra přechodu škrobu na jednoduché cukry) stupeň zralosti.
- V kritériích hodnocení ad c) a ad d) se platnými normami EU dnes rozumí nařízení EK 543/2011, pokud dojde k jeho novelizaci nebo úpravám, rozumí se, že bude využit předpis, který toto nařízení nahradí.
- V kritériu hodnocení ad f) jsou zadanými kritérii při zpracování plánu organizace sklizně myšleny zejména: specifikace ovoce, výnos, velikost a kvalita plodů, dopravní vzdálenost, počet pracovníků, sklizňová mechanizace v závislosti na výkonu a počtu obsluhujících osob, koeficient vlivu počasí, způsob sklizně jako například 1. probírka a podobně.
- V kompetenci Aplikace podnikové ekonomiky při pěstování ovoce v kritériu hodnocení ad b) se jedná o protikrizový management v případech krup, mrazu, sucha, karantény a podobně. V kritériu hodnocení ad c) jsou nejčastějšími zdroji informací webové stránky Ministerstva zemědělství (MZe), Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) a odborných svazů, v tomto případě zejména Ovocnářské unie ČR (OUČR). Doporučuje se také využití materiálu vydávaného pravidelně MZe - Situační a výhledová zpráva ovoce, která je také dostupná v digitální formě na stránkách Ministerstva zemědělství.
- V kritériu hodnocení ad d) je v době tvorby standardu aktuálním podkladem nařízení Evropské komise 543/2011. U tohoto předpisu se rozumí pro případ jeho novelizací a úprav, stejně jako u všech jiných legislativních norem, jejichž platnost nebývá dlouhodobá, že budou využity předpisy, které tato nařízení nahradí.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Asociace zahradnických společenstev
Ovocnářská unie ČR
Sempra Praha, a. s.
Zahradnická fakulta v Lednici Mendelovy univerzity v Brně