Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Charakteristika vlastností hospodářsky významných druhů ryb, jejich tělesné stavby a požadavků na podmínky při rybničním chovu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést vlastnosti, morfologické a anatomické znaky a požadavky zadaného druhu ryby na podmínky při rybničním chovu
|
Ústní ověření
|
b |
Provést anatomickou pitvu ryby s uvedením funkce tělesných orgánů
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
4 |
Zajišťování odborné manipulace s rybničními zařízeními a jejich údržba
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést náležitosti žádosti o povolení k nakládání s vodami
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat význam a způsob provádění technicko-bezpečnostního dohledu (TBD) na rybnících
|
Ústní ověření
|
c |
Provést terénní prohlídku technického stavu vodního díla
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Provést regulaci přítoku nebo odtoku z rybníka
|
Praktické předvedení
|
e |
Provést údržbu rybničních zařízení
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Stanovování obsádek v chovu ryb
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Stanovit přirozenou produkci rybníka odhadem a výpočtem
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Na základě zadaných údajů vypočítat obsádku rybníka
|
Praktické předvedení
|
c |
Uvést standardní ukazatele v tříletém a čtyřletém chovném cyklu kapra - výše obsádek jednotlivých kategorií, kusové přírůstky a úroveň ztrát v jednotlivých letech chovu
|
Ústní ověření
|
d |
Popsat běžně používané výše obsádek doplňkových druhů ryb v polykulturních obsádkách
|
Ústní ověření
|
e |
Stanovit vhodné obsádky s ohledem na optimalizaci obratu v chovu ryb
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Monitorování stavu jakosti vody a potravní nabídky a zajišťování melioračních opatření k optimalizaci chovného prostředí
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést fyzikální a chemické vlastnosti vody důležité při chovu ryb a požadavky na jejich optimální hodnoty
|
Ústní ověření
|
b |
Provést terénní rozbor vody a stanovit zadané parametry chovného prostředí
|
Praktické předvedení
|
c |
Odebrat vzorek zooplanktonu nebo bentosu a posoudit jeho složení z pohledu potřeb výživy ryb
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Realizovat zadané meliorační opatření - stokování, vysekávání porostů
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Posuzování růstu ryb a stanovování krmných dávek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Provést kontrolní odlov ryb na zadaném rybníce
|
Praktické předvedení
|
b |
Stanovit aktuální kusovou hmotnost a porovnat s předpokládanou hmotností k danému datu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Stanovit aktuální krmnou dávku pro daný rybník a danou obsádku
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Na základě konkrétních zjištění navrhnout opatření pro daný rybník - úpravu krmné dávky, úpravu obsádky
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Organizace práce, řízení a odborné vedení pracovníků výrobního úseku rybářské výroby
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Navrhnout organizaci výlovu rybníka
|
Ústní ověření
|
b |
Plánovat potřebu rybářského nářadí, popsat druhy sítí a drobného (ostatního) nářadí a mechanizace používané při výlovu
|
Ústní ověření
|
c |
Plánovat potřebu dopravních prostředků a uvést zásady přepravy ryb a manipulace s nimi a uvést směrná čísla pro nasazování přepravních beden a PE vaků
|
Ústní ověření
|
d |
Vyjmenovat a vysvětlit hlavní druhy dokumentů používaných v pracovně-právní oblasti
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat zpracování prvotních dokladů pro mzdové účetnictví podniku
|
Písemné a ústní ověření
|
f |
Navrhnout plán odborných školení a kvalifikačních zkoušek podřízených pracovníků
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
g |
Navrhnout systém motivačního odměňování podřízených pracovníků v konkrétních podmínkách
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
h |
Uvést zásady ochrany zdraví, bezpečnosti práce a používání osobních ochranných prostředků v rybářské výrobě, dodržovat je a kontrolovat jejich dodržování u podřízených pracovníků
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
i |
Uvést základní povinnosti pracovníka i zaměstnavatele v případě pracovního úrazu
|
Ústní ověření
|
j |
Popsat první pomoc při náhlém úrazu nebo ohrožení zdraví
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Zjišťování zdravotního stavu ryb a provádění zoohygienických opatření
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Posoudit zdravotní a výživný stav ryb při kontrolním odlovu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Uvést běžná onemocnění dle původců chorob, včetně parazitárních, a používaná léčebná opatření
|
Ústní ověření
|
c |
Navrhnout léčebnou koupel dle zadaného onemocnění
|
Ústní ověření
|
d |
Provést dezinfekční vápnění na vodu
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání v NSP - http://katalog.nsp.cz/karta_p.aspx?id_jp=6141&kod_sm1=26).
Ověřování má za cíl posoudit komplexní přístup uchazeče k řešení daných úkolů v rybářské výrobě. Důraz je kladen na zvládnutí základních technogických postupů při chovu ryb v rybnících. Je posuzována samostatnost uchazeče, zejména při praktickém ověřování odborné způsobilosti.
Při zkoušce je třeba dbát na dodržování zásad šetrné manipulace s živými rybami ve smyslu ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání č. 246/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Rovněž je při zkoušce třeba dbát na respektování a dodržování příslušných právních předpisů vztahujících se k chovu ryb, hospodaření v rybnících a nakládání s vodami.
U kompetence "Charakteristika vlastností hospodářsky významných druhů ryb, jejich tělesné stavby a požadavků na podmínky při rybničním chovu" v kritériu a) zadá zkoušející uchazeči alespoň dva druhy z těchto: kapr obecný, lín obecný, amur bílý, tolstolobik bílý, štika obecná, candát obecný, sumec velký.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro zemědělství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie Vodňany
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod (Vodňany)
Ing. Richard Vachta, OSVČ v rybářství
Rybářství Nové Hrady, s. r. o.