Vyúčtování tržeb
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Využívat zúčtovací techniku
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
| b |
Vyúčtovat bezchybně tržby
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Uvést hosty ke stolům
|
Praktické předvedení
|
| b |
Orientovat hosty v nabídce pokrmů a nápojů
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
| c |
Řešit obvyklé i neobvyklé situace u stolu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
| d |
Profesionálně jednat s hosty, komunikovat i v cizím jazyce
|
Ústní ověření
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Vyřizování objednávek hostů
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Přijmout a evidovat objednávku hosta – přesně a rychle
|
Praktické předvedení
|
| b |
Předat objednávku úseku výroby
|
Praktické předvedení
|
| c |
Převzít objednané pokrmy a nápoje ve správném množství a kvalitě
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Sestavit jídelní a nápojový lístek
|
Praktické předvedení a písemné ověření
|
| b |
Sestavit menu pro danou příležitost
|
Praktické předvedení a písemné ověření
|
| c |
Rozlišit jednotlivé druhy nápojů podle jejich charakteristiky
|
Ústní ověření
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Inkasování plateb od hostů
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Provést vyúčtování s hostem – připravit a předložit účet
|
Praktické předvedení
|
| b |
Přijmout a vyúčtovat platbu s hostem, použít různé formy platebního styku podle přání hosta
|
Praktické předvedení
|
| c |
Využít zúčtovací techniku
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Příprava a podávání nápojů
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Zvolit vhodné a kvalitní suroviny v požadovaném množství
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
| b |
Připravit nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku
|
Praktické předvedení
|
| c |
Použít adekvátní technologické vybavení a inventář
|
Praktické předvedení
|
| d |
Servírovat různé druhy nápojů v souladu s obecně platnými pravidly pro jejich podávání
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Ošetřování a skladování nápojů
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Skladovat a ošetřovat nápoje podle jejich druhů
|
Ústní ověření
|
| b |
Použít adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů
|
Ústní ověření
|
| Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Nakládání s inventářem
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Použít inventář v souladu s jeho určením
|
Praktické předvedení
|
| b |
Zkontrolovat, převzít (vydat) požadovaný inventář
|
Praktické předvedení
|
| c |
Zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu
|
Praktické předvedení
|
| d |
Ošetřovat a udržovat inventář
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Skladování potravinářských surovin
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Skladovat potraviny podle hygienických norem
|
Praktické předvedení
|
| b |
Zhotovit doklad o příjmu a výdeji zboží
|
Písemné ověření
|
| c |
Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží
|
Praktické předvedení
|
| d |
Skladovat a ošetřovat potravinářské suroviny
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Rozlišení základních způsobů obsluhy a akcí
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Popsat rozdíly mezi jednotlivými způsoby obsluhy (restaurační, kavárenský, slavnostní)
|
Ústní ověření
|
| b |
Popsat druhy a základní členění gastronomických akcí (recepce, galavečeře, cocktail, brunch, raut atd.)
|
Ústní ověření
|
| Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Příprava a výzdoba tabulí a prostor
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Navrhnout dispoziční řešení a výzdobu podle charakteru příležitosti a způsobu obsluhy
|
Písemné a ústní ověření
|
| b |
Realizovat esteticky a nápaditě výzdobu prostor a tabulí
|
Praktické předvedení
|
| c |
Připravit tabuli pro slavnostní stolování podle zadání s využitím příslušného inventáře
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Obsluhovat hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy
|
Praktické předvedení
|
| b |
Použít vhodný inventář v souladu s jeho určením
|
Praktické předvedení
|
| c |
Komunikovat profesionálně s hostem (i v cizím jazyce)
|
Ústní ověření
|
| d |
Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Obsluha zařízení v odbytovém středisku
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Připravit technologická zařízení k provozu
|
Praktické předvedení
|
| b |
Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
| c |
Obsluhovat technologická zařízení
|
Praktické předvedení
|
| d |
Zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Obsluha výčepních zařízení
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Ošetřit výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami
|
Praktické předvedení
|
| b |
Obsluhovat výčepní zařízení a čepovat pivo
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Podávání pokrmů a nápojů složitou obsluhou
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Sestavit menu pro slavnostní příležitost podle gastronomických pravidel
|
Praktické předvedení
|
| b |
Připravit pracoviště pro složitou obsluhu, používat vhodný inventář
|
Praktické předvedení
|
| c |
Provádět servis pokrmů a nápojů formou složité obsluhy, dohotovování pokrmů před hostem
|
Praktické předvedení
|
| d |
Provést obsluhu při slavnostních příležitostech
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
| e |
Komunikovat s hostem (i v cizím jazyce) a dodržovat profesní etiku
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
| f |
Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Výroba míchaných nápojů
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Charakterizovat přípravu míchaných nápojů, používané suroviny
|
Písemné nebo ústní ověření
|
| b |
Zvolit vhodné suroviny v požadovaném množství
|
Praktické předvedení
|
| c |
Připravit míchané nápoje podle receptury
|
Praktické předvedení
|
| d |
Použít adekvátní technologická zařízení a inventář
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Dodržovat bezpečnostní pravidla spojená s ochranou majetku a zdraví hostů
|
Ústní ověření
|
| b |
Dodržovat pravidla BOZP
|
Ústní ověření
|
| c |
Dodržovat pravidla požární ochrany
|
Ústní ověření
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Připravit pracoviště na provoz nebo na gastronomickou akci
|
Praktické předvedení
|
| b |
Převzít úkoly podle pracovních plánů
|
Praktické předvedení
|
| c |
Dodržet posloupnost prací a časový harmonogram
|
Praktické předvedení
|
| d |
Zajistit zabezpečení inventáře po ukončení provozu nebo gastronomické akce
|
Praktické předvedení
|
| e |
Provést úklid pracoviště v souladu s hygienickými předpisy po ukončení provozu nebo gastronomické akce
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů
|
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
| a |
Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností
|
Praktické předvedení
|
| b |
Uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCP
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
| c |
Během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád
|
Praktické předvedení
|
| Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |