Hodnoticí standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo zdravotnictví | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Osobní a provozní služby | |
Povolání: | Výživový poradce | |
Platnost standardu: | Od 21.10.2022 do neomezeně | |
Kvalifikační úroveň: | 5 |
Hodnoticí standard
- Kritéria a způsoby hodnocení
- Pokyny k realizaci zkoušky
- Výsledné hodnocení
- Počet zkoušejících
- Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby
- Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
- Doba přípravy na zkoušku
- Doba pro vykonávání zkoušky
- Na tvorbě standardu se podíleli
Kritéria a způsoby hodnoceni
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Orientace v základních pojmech a terminologii v oblasti výživy člověka
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v základech biochemie a fyziologie lidského organismu
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v nutriční a tělesné diagnostice klienta
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v technologii výroby potravin a jejich značení
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v základních i alternativních směrech výživy a v jejich využitích, uplatněních a rizikách
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Sestavování jídelníčku pro různé skupiny klientů
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v sortimentu doplňků stravy
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Orientace v označování a výběru potravin
|
4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Vedení klienta k racionalizaci výživových názorů
|
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Jednání s klientem
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonání zkoušky není vyžadována.
Pro kritéria, která se ověřují praktickým předvedením na figurantovi, má autorizovaná osoba připraveny nejméně dva figuranty různého pohlaví, kterým před zkouškou vydá jasné a přesné instrukce pro správné simulování klienta.
S využitím figurantů jsou prakticky ověřována tato tři kritéria:
V kompetenci Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta:
kritérium a) Vytvořit záznam o vstupní diagnostice a založit kartu klienta
kritérium b) Zpracovat objektivní závěr o aktuálním stavu klienta na základě údajů zjištěných diagnostikou, určit hodnotu jeho bazálního metabolismu pomocí některé z používaných metodik (vysvětlit rozdíl mezi těmito metodikami), určit a odůvodnit výši energetické potřeby různých denních činností (životní styl, stresové zatížení, práce na směny, sportovní aktivity, termický efekt, ztráty v trávící soustavě) a na základě toho určit denní energetickou potřebu konkrétního klienta bilanci, závěr obhájit
a v kompetenci Jednání s klientem:
kritérium b) Předvést komunikaci s různými typy klientů (ostýchavý, agresivní, přecitlivělý apod.).
Pro ústní ověření a pro praktická předvedení, u kterých není uveden figurant, použije autorizovaná osoba modelové příklady, které detailně popisují stav klienta tak, aby na jejich základě měl uchazeč možnost provést analýzu stávajícího stavu klienta, zpracovat pro něj individuální stravovací plán a vypracovat mu individuální doporučení.
Modelové příklady připraví ke zkoušce autorizovaná osoba. Minimální počet připravených modelových příkladů je 10.
Uchazeč o zkoušku musí být při přihlášení ke zkoušce informován, který přístroj pro diagnostiku a analýzu složení lidského těla bude použit.
Pravidla pro aplikaci testů jako způsobu ověřování profesních kvalifikací:
Soubor otázek pro testy stanovuje autorizovaná osoba podle požadavků hodnoticího standardu. Musí přitom splňovat následující pravidla:
A. Testy pro jednotlivé uchazeče musí být generovány z dostatečně velkého souboru otázek, aby bylo možné vytvářet dostatečné počty různě sestavených testů.
B. Při každé zkoušce musí být ověřeny všechny kompetence kvalifikačního standardu. To znamená, že v případě, kdy se některé kompetence nebo kritéria ověřují pomocí testů, musí být splněny následující podmínky:
B1. Pro celkový soubor otázek, z něhož se generují jednotlivé testy:
Pro každé kritérium existuje několik otázek.
B2. Pro jednotlivé vygenerované testy:
Každý uchazeč má ve svém testu pro každé kritérium (u něhož je test způsobem ověření a v návaznosti na pokyn o tom, která kritéria je třeba u zkoušky splnit) tři otázky.
B3. Pro úspěšné splnění požadavků testu:
Za úspěšné splnění testu se považuje 80 % správně zodpovězených otázek s tím, že pro každé kritérium musí být správně zodpovězeno alespoň 50 % otázek.
Autorizovaná osoba zajistí vygenerování náhodného testu pro každého uchazeče, sestaveného z 75 otázek s následujícím zastoupením jednotlivých oblastí podle kompetencí:
kompetence Orientace v základních pojmech a terminologii v oblasti výživy člověka - alespoň 18 otázek
kompetence Orientace v základech biochemie a fyziologie lidského organismu - alespoň 21 otázek
Kompetence Orientace v nutriční a tělesné diagnostice klienta - alespoň 18 otázek
Kompetence Orientace v technologii výroby potravin a jejich značení - alespoň 18 otázek
Pro kompetenci Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta, kritérium e) se jedná o základní antropometrické měření, bioimpedanční měření a analýzu stávajícího stravovacího režimu.
Výsledné hodnocení
Zkoušející hodnotí uchazeče zvlášť pro každou kompetenci a výsledek zapisuje do záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Výsledné hodnocení pro danou kompetenci musí znít „splnil“ nebo „nesplnil“ v závislosti na stanovení závaznosti, resp. nezávaznosti jednotlivých kritérií u každé kompetence. Výsledné hodnocení zkoušky zní buď „vyhověl“, pokud uchazeč splnil všechny kompetence, nebo „nevyhověl“, pokud uchazeč některou kompetenci nesplnil. Při hodnocení „nevyhověl“ uvádí zkoušející vždy zdůvodnění, které uchazeč svým podpisem bere na vědomí.
Počet zkoušejících
Zkouška probíhá před zkušební komisí složenou ze 2 členů, kteří jsou autorizovanou fyzickou osobou s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci nebo autorizovaným zástupcem autorizované podnikající fyzické nebo právnické osoby s autorizací pro příslušnou profesní kvalifikaci.
Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby, resp. autorizovaného zástupce autorizované osoby
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby musí splňovat alespoň jednu z následujících variant požadavků:
Střední vzdělání s maturitní zkouškou zdravotnického směru se zaměřením na výživu člověka a 5 let odborné praxe v oblasti výživy člověka nebo ve funkci učitele praktického vyučování v oblasti výživy člověka.
Vyšší odborné vzdělání zdravotnického směru se zaměřením na výživu člověka a alespoň 5 let odborné praxe v oblasti výživy člověka nebo ve funkci učitele praktického vyučování v oblasti výživy člověka.
Vysokoškolské vzdělání se zaměřením na výživu člověka nebo potravinářství s alespoň jedním profilovým předmětem zaměřeným na výživu člověka a alespoň 5 let odborné praxe v oblasti výživy člověka nebo ve funkci učitele odborných předmětů nebo praktického vyučování v oblasti výživy člověka.
Profesní kvalifikace 69-042-N Výživový poradce / výživová poradkyně a střední vzdělání s maturitní zkouškou a alespoň 5 let odborné praxe v oblasti výživy člověka nebo ve funkci učitele praktického vyučování v oblasti výživy člověka.
Další požadavky:
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, která nemá odbornou kvalifikaci pedagogického pracovníka podle zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, nebo nemá odbornou kvalifikaci podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, nebo praxi v oblasti vzdělávání dospělých (včetně praxe z oblasti zkoušení), nebo nemá osvědčení o profesní kvalifikaci 75-001-T Lektor/lektorka dalšího vzdělávání, může být absolventem přípravy zaměřené zejména na praktickou aplikaci části první, hlavy III a IV zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání), ve znění pozdějších předpisů, a přípravy zaměřené na vzdělávání a hodnocení dospělých s důrazem na psychologické aspekty zkoušení dospělých v rozsahu minimálně 12 hodin.
Autorizovaná osoba musí být schopna organizačně zajistit zkušební proces včetně vyhodnocení na PC a vydání jednotného osvědčení (stačí doložit čestným prohlášením).
Žadatel o udělení autorizace prokazuje splnění požadavků na odbornou způsobilost předložením dokladu nebo souboru dokladů o získání odborné způsobilosti autorizujícímu orgánu nebo jiným postupem stanoveným autorizujícím orgánem.
Žádost o udělení autorizace naleznete na stránkách autorizujícího orgánu: Ministerstvo zdravotnictví ČR, www.mzcr.cz.
Nezbytné materiální a technické předpoklady pro provedení zkoušky
zkušební místnost,
psací potřeby, papír
bioimpedanční přístroj pro diagnostiku a analýzu složení lidského těla – tzv. analyzátor. Minimální požadavky na výstupy z analyzátoru: poměr složení těla, poměr svalové hmoty a tělesného tuku, diagnóza obezity, útrobní tělesný tuk
běžné antropometrické pomůcky - kaliper a metr
K žádosti o udělení autorizace žadatel přiloží seznam materiálně-technického vybavení dokládající soulad s požadavky uvedenými v hodnoticím standardu pro účely zkoušky. Zajištění vhodných prostor pro provádění zkoušky prokazuje žadatel odpovídajícím dokladem (např. výpis z katastru nemovitostí, nájemní smlouva, dohoda) umožňujícím jejich užívání po dobu platnosti autorizace.
Doba přípravy na zkoušku
Uchazeč má nárok na celkovou dobu přípravy na zkoušku v trvání 15 minut. Do doby přípravy na zkoušku se nezapočítává doba na seznámení uchazeče s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.
Doba pro vykonání zkoušky
Celková doba trvání vlastní zkoušky jednoho uchazeče (bez času na přestávky a na přípravu) je 2 až 2,5 hodiny (hodinou se rozumí 60 minut). Doba trvání písemné části zkoušky jednoho uchazeče, která probíhá formou testu, je 75 minut.
Na tvorbě standardu se podíleli
Hodnoticí standard profesní kvalifikace připravila SR pro osobní služby, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Česká asociace wellness
Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA, s. r. o.
Aliance výživových poradců ČR
Asociace pracovníků v regeneraci