Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Pomocný pracovník v pohostinství | |
Platnost standardu: | Od 23.11.2011 do 10.6.2017 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 2 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Přejímka potravinářských surovin
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Příprava teplých nápojů
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Nakládání s inventářem
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Skladování potravinářských surovin
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Příprava pokrmů pro rychlé občerstvení
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Zpracování a úprava polotovarů
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Zhotovení a tepelná úprava příloh
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Výpomoc při výrobě jídel
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Obsluha technologických zařízení v provozu
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Čištění zařízení a výrobních prostor
|
2 | ||||||||||||||||||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů
|
2 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na NSP: http://katalog.nsp.cz/karta_tp.aspx?id_jp=216&kod_sm1=18).
Všechny osoby, které se přímo zúčastní zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Jednotlivá kritéria se ověřují uvedenými nástroji hodnocení a zaměřují se na proces i na výsledek.
Autorizovaná osoba rozpracuje hodnotící kritéria, stanoví konkrétní pokrmy a nápoje pro přípravu, počet porcí apod.
Po celou dobu hodnocení je sledováno dodržování hygienických předpisů, předpisů bezpečnosti práce a techniky obsluhy, dodržování časového harmonogramu.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard připravila SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Asociace kuchařů a cukrářů (AKC)