Kvalifikační standard
Autorizující orgán: | Ministerstvo pro místní rozvoj | |
---|---|---|
Skupina oborů: | Gastronomie, hotelnictví a turismus | |
Povolání: | Pomocný pracovník v pohostinství | |
Platnost standardu: | Od 7.8.2007 do 1.2.2012 | |
Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 1.3.2023 lze zkoušet podle nového standardu. | |
Kvalifikační úroveň: | 3 |
Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Práce spojené s provozem ubytovacího zařízení
|
2 | |||||||||||||||||||||||||||
Inkasování plateb od hostů
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Poskytování služeb spojených s pobytem hostů v ubytovacím zařízení
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Používání běžných pomůcek a čisticích prostředků při úklidu
|
2 | |||||||||||||||||||||||||||
Obsluha strojů a zařízení používaných při úklidu
|
2 | |||||||||||||||||||||||||||
Úklid v ubytovacích zařízeních
|
2 | |||||||||||||||||||||||||||
Orientace v možnostech podnikání ve službách
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Vyhotovování podnikových písemností
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Zajišťování odbytu výrobků a služeb
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Prezentování a propagace podniku
|
3 | |||||||||||||||||||||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
|
2 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.
Všechny osoby, které se přímo zúčastní zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Jednotlivá kritéria se ověřují uvedenými nástroji hodnocení a zaměřují se buď na proces, nebo na výsledek (zřídka i na oboje).
Autorizovaná osoba rozpracuje kritéria podrobně podle charakteru konkrétních zadaných úkolů.
Po celou dobu hodnocení je sledována kvalita a postup prováděné práce, dodržování hygienických předpisů, předpisů bezpečnosti práce a zásad profesionální komunikace s hosty, dodržování časového harmonogramu.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard byl zpracován ve spolupráci s oborovou skupinou gastronomie, hotelnictví, turismus při NÚOV, sekcí pro NSK, jejímiž členy jsou zástupci následujících organizací:
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Asociace hotelů a restaurací ČR
Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Česká barmanská asociace
Asociace sommelierů ČR
SOU gastronomie Praha 10
Střední hotelová škola Praha 10
Střední škola hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. Radhoštěm, příspěvková organizace
Národní ústav odborného vzdělávání